Ugrás a tartalomra

A szirmaiak is 1956-ra emlékeztek

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 23. szombat 18:39
A városrészben Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki a forradalom miskolci eseményeit is felidézte.

Október 23-i megemlékezés és koszorúzás Szirmán - Mocsári László képgalériája

Szirmán folytatódott szombat délután az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szervezett városi megemlékezés-sorozat. A városrészben Cseléné Figula Edina önkormányzati képviselő mondott ünnepi köszöntőt.

- A szabadság eszménye egykor összekovácsolta az embereket. Elegük lett az önkényből, a hazugságokból, a félelemkeltésből, az igazságtalanságból. Nem akartak olyan hazában élni, ami nem szívük szerint való. Így összeszedték bátorságukat, és elindultak az utcára. Elindult sok ezer teljesen egyszerű ember, szívében a szabadságvággyal, hogy hőssé váljon. Nem kellett parancsba adni, nem kellett összeírni a résztvevőket, meghívót küldeni, szállítani őket – jelentette ki.

A képviselő felidézte a forradalom és szabadságharc miskolci eseményeit is. „Miskolcon is jelentős munkás és diákmegmozdulások kezdődtek. A Búza térre szerveződő, majd az egyetemvárosban folytató tüntetésen több ezren vettek részt. A diákok által összeállított 11 pontot és a munkások által összeszedett 21 pontot egy küldöttség szállította el Nagy Imrének. A Budapestre induló diákokat visszafordították vagy letartóztatták, a tüntetés így a Zsolcai kapuban, a megyei rendőr-főkapitányság épületénél folytatódott. Az elfogottakat elengedték, de a katonaság védői a tömegbe lőttek, sok volt a sérült és az áldozat. Később az egyetemvárosban is alakult ki harc, ahol két hallgató életét vesztette. A forradalmi szervezetek egyes tagjait börtönbüntetésre, internálásra, vagy halálra ítélték. Ma rájuk emlékezzünk! – részletezte.

Cseléné Figula Edina Fotó: Mocsári László

Cseléné Figula Edina kiemelte: minden hősi tett akkor nyer értelmet, ha tanulunk belőle. „Ma nem kell fegyvert ragadni, feláldozni magunkat, de talán nagyobb felelősségünk van, mint akkor volt a forradalmároknak. Mi már értük is felelősséggel tartozunk. Nekünk erős kézzel és tiszta lélekkel kell őriznünk nemzetünk méltóságát, a zászlót, amit ők fogtak, nekünk kell magasba emelni. A szabadság zászlóját. Az összetartozás és béke zászlóját – jelentette ki.

A beszédet követően koszorúzással folytatódott a megemlékezés: a város képviseletében Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek helyezték el a koszorúkat, és hasonlóan emlékezett Cseléné Figula Edina, valamint pártok és helyi egyesületek, civil szervezetek képviselői is.

További hírek

Olvasnivaló