Ugrás a tartalomra

Szívükbe zárták a miskolciak a játékparadicsomot a Horváth-tetőn

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 18:57
Miskolc legújabb élményparkját néhány hete vehették birtokba a miskolciak. A családok apraja-nagyja - beleértve Buksit is - élvezheti most már a játékot és a felhőtlen kikapcsolódást a város közepén. Több százan kapcsolódnak ki naponta a nemrég megnyílt Horváth-tetőn - hamar a miskolciak egyik kedvenc közösségi helyeivé váltak a tematikus, korosztály szerinti játszóterek. Cikkünkben bemutatjuk, milyen véleménnyel vannak róla a látogatók.
Fotók: Horváth Csongor

Két héttel ezelőtt adták át Miskolc legújabb parkját az Avasi Kilátó közvetlen közelében. Eleve adott volt egy belvárosi "hegy", romantikus sétákra lehetőséget adó lépcsősorokkal, pihentető, árnyas ligetekkel, zeg-zugos pincesorokkal, majd a tetőre felérve várost beterítő kilátással, és persze Miskolc talán legjellegzetesebb, legikonikusabb jelképével: a kilátóval. Mindez pazar így egy "csomagban", de tegyük a kezünket a szívünkre: volt azért hiányérzetünk a fenti területek kihasználatlansága miatt. Tapasz volt a tájseben az évekkel ezelőtt megkezdett vízelvezetők rendbetétele, ami azonban legalább megadta az alapját annak, hogy nagyobb beruházásokkal folytatódhasson ennek a valóban kiváló adottságokkal rendelkező területnek az élettel való megtöltése.

Így jutottunk el a Horváth-tető átadásához, amiről - a többségében jogos kritikák mellett - rendkívül elismerően beszélnek azok is, akiknek a véleménye leginkább számít: a miskolci lakosok.

- Szerintem ez most Miskolc legjobb játszótere, nagyon szuper - lelkendezik Anett látva gyermekei örömét. A családdal hétköznap jöttek ki a tetőre, most nincs akkora tömeg, mondják, ezért is választották ezt az időpontot. Meg hát - teszi hozzá - nagyon kíváncsiak voltak már a játszóeszközökre, a megújult környezetre, a pihenő és kilátó pontokra.
- Nagyon örül az egész család, hogy átadták végre ezt a fejlesztést, nagyon kellett már a városnak egy ilyen - teszi hozzá.

A korosztályok szerint kialakított három játszótér ideális kikapcsolódást nyújt a gyerekekkel érkezőknek. Anett mellett mások is vallják: hiányzott Miskolcról egy ilyen modern, minden igényt kielégítő közösségi tér. Bernadett szerint nagyon jó dolog, hogy a szülőknek nem kell a napon állni, amíg a gyerekek felhőtlenül játszanak a legújabb parkban: az árnyékos terület kellemes kikapcsolódást, feltöltődést ígér a felnőttek számára is.

- Szimpatikus a tervezőktől, hogy a szülők kényelmére is odafigyeltek. A fiatalok számtalan ötletes játék közül választhatnak, órákat el lehet itt tölteni, megkockáztatom, hogy egy teljes vasárnap délutánt el tudnánk itt tölteni. Úgy tervezzük, hogy ki is jövünk majd, amíg jó az idő - mondja.

Épült gördeszka- és kondipark is, amit a gyerekek is szívesen próbálgatnak. A kutyásokat pedig egy úgynevezett agility pálya várja a közel 900 millió forintból megvalósult beruházás területén.

Timi szombaton járt kint a kilátónál, bátyja családja látogatta meg őket Miskolcon, hozták a gyerekeket is, akiknek mindenképpen meg akarta mutatni az új miskolci játszóteret.

- Már délután 4 órától kint voltunk, nagy volt a mozgás a tetőn, de a kicsik nagyon élvezték minden percét a miskolci nyaralásuknak - mondja. Elmesélte azt is, hogy zárásként felfigyeltek a kilátó teraszrészéről szóló zenére, így odamentek. - Jó volt látni, mennyien vannak kinn a jó időben; így az sem zavart már, hogy nehezen találtunk parkolóhelyet. Öröm látni, ahogy a táncoló fiatalok között a legkisebbek is élvezik a pezsgést. Béke és nyugalom van, miközben egy pezsgő nagyvárost látunk. A fővárosi rokonok is elismerően beszéltek a játszótérről - ígéretet kaptunk, hogy többször látogatnak majd meg minket a jövőben - nevet fel Timi.

Mivel néhány helyen megsérült a járdákat fedő speciális műgyanta-kavicsburkolat felszíne, a város kezdeményezte a kivitelezőnél a garanciális javítások elvégzését. A sétányok burkolata egyébként rendkívül ellenálló anyagból készült, az átadás óta azonban fokozott igénybevételnek és kifejezetten nagy terhelésnek volt kitéve. A hibák javítása folyamatban van - mondta el érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal pályázati főosztályvezetője. Miklós Viktor hozzátette, a vállalkozó ötéves garanciát vállalt a területre, ezen belül a kavicsburkolatra is. A kivitelezővel bejelölték a javításra szoruló pontokat, amit most helyreállítanak. Ha a jövőben felmerül még ilyen probléma, akkor a vállalkozóval ugyanúgy tudják majd kezelni, mint most is.

További hírek

Olvasnivaló