Ugrás a tartalomra

Szlovák családi napot tartottak Bükkszentlászlón

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 11. szerda 11:20
A hagyományőrző eseményen ezúttal is a gasztronómia és a közösségépítés volt a főszerepben.
Bükkszentlászlói Szlovák Családi Nap | Mocsári László képgalériája


Nyolcadik alkalommal rendezték meg múlt szombaton a Bükkszentlászlói Szlovák Nemzetiségi Napot. A programon a kicsiket és a nagyokat is változatos programok várták, de fontos szerepet kapott a gasztronómia, azon belül a tradicionális szlovák ételek, így a krumpli lángos, vagy a tócsni is. Bárány Péter, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Miskolc Televízió híradójának azt mondta, a helyi közösség mai napig is erősen őrzi hagyományai. 

- A 1700-as években üveggyártás zajlott ezen a területen, és ennek kapcsán kerültek ide a szlovákok, akik szakmunkát, illetve segédmunkát vállaltak. Ezek az emberek később itt telepedtek le, és megalapították Bükkszentlászlót, ami korábban önálló teleülés volt – mondta.

A hagyományőrző rendezvényt a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal közösen szervezte Gazdusné Pankucsi Katalinnal, a terület képviselőjével.

- Az idei program eltért némileg a korábbi évekétől, hiszen most főzőversenyt és süteményversenyt szerveztünk, hanem a közösség gulyást főzött, melyből minden bükkszentlászlói lakost megvendégeltünk – mondta az önkormányzati képviselő. 


Miskolcon kilenc nemzetiségi önkormányzat működik, ezek egyike a szlovák közösség. Az eseményen Miskolc képviseletében jelen volt Varga Andrea  alpolgármester is, aki méltatta a helyi közösséget azért, hogy a mai napig mélyen őrzik hagyományaikat. 

- Nagyon sokat beszélgettem a helyiekkel, akik megerősítettek abban a meggyőződésemben, hogy a településrészen élők mindig is a rendkívüli vendégszeretetükről voltak híresek. Ha valaki Bükkszentlászlóra érkezik, akkor az lehetetlen, hogy valami nagyon finom, hagyományos szlovák étellel meg ne kínálják. Miskolc büszke minden helyi közösségre, akiknek tradíciói az egész várost gyarapítják – zárta az alpolgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!