Ugrás a tartalomra

Szlovákiai buszbaleset: négy súlyos sérültnek vitt támogatást Hegedűs Andrea

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 30. csütörtök 09:58
Tizenhárom miskolci nyugdíjas vett volna részt májusban azon az egynapos prágai városlátogatáson, amit meghiúsított egy sajnálatos buszbaleset. Van, aki már nem képes önállóan ellátni magát a sérülései miatt.
Fotók: Mocsári László

Egy ember meghalt, 55 pedig megsérült a busz utasai közül, amikor a jármű egy kamionnal ütközött össze a szlovákiai D2-es autópálya Csehország felé vezető szakaszán. A borsodi megyeszékhely egy emberként izgult a hír hallattán, hiszen a busz több mint negyven miskolci utast szállított.

A Polgármesteri Hivatal azonnal felajánlotta, hogy minden elérhető segítséget megad a baleset miskolci sérültjeinek. Cseléné Figula Edina, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője folyamatosan tartotta a kapcsolatot több érintettel és hozzátartozóval: a választókörzetében működő nyugdíjas klubból 17-en ültek a buszon.

A baleset után négy nappal még 18 utast ápoltak szlovákiai kórházakban, köztük a Martin-kertvárosban működő nyugdíjasklub tagjaival. Veres Pál polgármester kérésére Cseléné Figula Edina Szlovákiába utazott, hogy a hozzátartozók csomagjait eljuttassa a sérülteknek, valamint helyben tájékozódjon arról, hogy milyen további segítségre van szükségük a kórházi kezelésre szorulóknak. 

A baleset óta eltelt fél év, de a tragikus busztúra nem múlt el nyomtalanul. A miskolci utasok közül egy 75 éves nő sérült meg a legsúlyosabban: mindkét lábán többszörös nyílt törésekkel, verőérszakadással szállították kórházba. A bal lábát amputálni kellett. A jobb lábfeje érzéketlen. A medencéje is eltört, a merevítés miatt nem képes hajolni. A legutóbbi orvosi szakvélemény szerint

önálló életvitelre alkalmatlan.

Egy másik hölgy elmondta: mindkét bokája, a medencéje és arccsontja is eltört. A baleset után három hétig kómában volt.

A harmadik sérült arcának csontjai szilánkosra törtek. Emellett tíz foga esett ki, amit nem lehet egyelőre pótolni, mert a rekonstrukciós műtétek még tartanak. Ennek ellenére azt mondja, erő és életkedv van benne, hisz a gyógyulásban.

A negyedik súlyos sérült a baleset során kirepült a buszból. A fején mai napig nem gyógyult be a seb teljesen, van, ahol kilátszik a koponyacsont. Kötöző nővér jár hozzá. A lábszárcsontját több csavarral és lemezzel rögzítették, a bokái is eltörtek, az egyik csigolyája is repedt.

A körzet korábbi önkormányzati képviselője szerda délután meglátogatta a négy súlyos sérültet a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub épületében. A Demokratikus Koalíció miskolci önkormányzati képviselői és Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő négyszázezer forint támogatást ajánlott fel számukra.

- Gyakran kísértem el a klub tagjait a hasonló buszos utazásokra; a májusi Prága-látogatásra is meghívtak, de munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudtam részt venni rajta – emlékezett vissza Hegedűs Andrea, aki szerint se a konzulátus, sem a kórházak nem „álltak a helyzet magaslatán”.

- A balesetről hallva a miskolci DK közössége megrendült. Igyekeztünk segíteni, bármilyen kérés is merült fel. Szerettünk volna egy csekély összeggel némi támogatást nyújtani azért, hogy kicsit örömtelibb legyen a szeretet ünnepe – fogalmazott A DK országgyűlési képviselője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!