Ugrás a tartalomra

Szlovákiai és magyar védett foglalkoztatók osztották meg tapasztalataikat

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 09:41
A szakmai konferencia célja a megváltozott munkaképességű emberek és a nekik segítséget, munkalehetőséget kínáló intézmények, szervezetek együttműködésének ösztönzése és támogatása magyar-szlovák kooperációban.
Fotó: Osztie Tibor

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete, mint a Kézfogás Klaszter alapító tagja „Védett foglalkoztatók határon átnyúló szakmai konferenciája” elnevezéssel kétnapos rendezvényt szervezett. A konferencia első napja hétfőn volt Miskolcon, a Megyeháza dísztermében. Az első napon plenáris előadások, a második napon interaktív jelleggel, kerekasztal beszélgetések lesznek, ahol mindenki a saját szakmai élményeit tudja majd megosztani. 

- A résztvevők hazai és szlovák védett munkahelyek képviselői és olyan szervezetek, akik a megváltozott munkaképességűeknek adnak munkát – mondta Grubert Roland, a Kézfogás Klaszter elnöke. Ha eléri a harminc százalékot a megváltozott munkaképességűek száma egy szervezetnél, akkor az védett munkahellyé válik – tudtuk meg. Ez nem egy cím vagy egy tábla, amit ki tehet a munkáltató a falra, de sok szempontból fontos lehet. 

- A Magyar Vöröskereszt számára azért lényeges, mert ezzel új munkahelyeket tudnak teremteni. Hiszen a társadalmi vállalkozásaikban ők elsősorban megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak – emelte ki az elnök. De egyéb területen is számítanak rájuk a Vöröskereszt szerteágazó tevékenységében. 

- A munkahelyeken olyan akadálymentességet szeretnének elérni, amely magában foglalja azt is, hogy az újonnan belépő foglalkoztatott képzést kap, esetleg később szakképzésen vesz részt. Majd azokban az ágazatokban dolgozik, amelyet üzemeltetnek. Ilyen a nyomdaipar, az állattartás, a tejfeldolgozás, a varrodai szolgáltatás és más kreatív kézműves tevékenységek – hangsúlyozta Grubert Roland. 

A Kézfogás Klaszter egyik alapítója a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Vármegyei szervezete. Néhány évvel ezelőtt a Megyeházán írták alá azt a megállapodást, amelynek a Vöröskereszt szervezetein kívül piaci szereplők is a részesei voltak. Ennek tartalma szerint nem csupán az a cél, hogy foglalkoztassák a megváltozott munkaképességűeket, hanem a társadalmi szervezetek piacra jutásának segítése is. 

Hiszen nekik is minőséget kell előállítaniuk, ami igaz a varrodai termékekre, a kézműves sajtokra és a többi márkájukra egyaránt – fűzte hozzá. A konferencia második napján a Losonci Vöröskereszttel írnak alá egy megállapodást, melynek célja, hogy jobban megismerjék egymás országaiban a jogszabályi hátteret. Utána akár közös nagy projektekben is gondolkozhatnak – jegyezte meg az elnök. A szakmai kapcsolatuk már korábban kezdődött, ezt szeretnék elmélyíteni. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a résztvevőket a konferencia első napján. Szabó Gergely beszédében személyes élményét említette a téma kapcsán. Azt, amikor még 2018-ban Harsány település polgármestereként részt vett abban a kezdeményezésben, amely Mentő Maci Program néven ismert. Megváltozott munkaképességű munkavállalók plüss mackókat készítenek. A játékoknak az a küldetése, hogy az Országos Mentőszolgálat mentőautóiban az odakerülő gyermekeknek megnyugvást adjanak. Az akciónak azóta is töretlen a sikere minden szempontból – mondta. 

További hírek

Olvasnivaló