Ugrás a tartalomra

Szociális munka napja - a legjobbakat díjazták a Megyeházán

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 11. péntek 13:47
Az Országgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, ez munkaszüneti nap az ágazatban dolgozóknak. Pénteken a Megyeháza dísztermében gyűltek össze megyei szervezetek és intézmények vezetői, ápolók, a szociális területen dolgozó szakemberek és a szakmai szervezetek képviselői.
Fotók: Mocsári László

A rendezvény fővédnökeként Bánné Gál Boglárka köszöntötte az ünneplőket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgálatokban dolgozók az év minden napján segítik és gondozzák az arra rászorulókat.

- Emberfeletti munkát végeznek, a magyar társadalom közel harmada küzd ugyanis olyan problémával, ami kezelést, gondozást igényel. De akik ezt a segítő szakmát választották, azok mindannyiunkért áldozatos munkát végeznek. Közös példaképeink - húzta alá.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő "professzionális szeretetszolgálatnak" nevezte a szociális munkát, ami nagy szakmai felkészültséget, végtelen türelmet és teljes odaadást kíván.

- Jellemet és szociális érzékenységet igényel ez a hivatás, amire születni kell. Nagyra értékeljük a munkájukat - fűzte hozzá.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ápolás, a szociális ellátás nem köthető helyhez; mindenki szorulhat ápolásra. Ugyanúgy ide tartoznak a hajléktalanok mellett az utcán szolgáló szociális munkások, a hajléktalanszállók dolgozói, mint a gyermekvédelem munkatársai, az idős emberek gondozói.

A megyei központi kórház Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológia osztályának vezető főorvosa a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyetteseként is köszöntötte a résztvevőket. Valikovics Attila arról beszélt, átérzi, nagy lelki erő kell ehhez az egyébként magasztos munkához, de a figyelem és az elismerések erősíthetik ezt a szociális ágazat dolgozóinál.

Vass Mónika, a megyei központi kórház ápolási igazgatója kiemelte, a különböző szociális és ápolási területen dolgozóknak egy a célja, egy a hivatásuk.

- Valódi szolgálatuk átível családok életén, megoldandó problémákon, de vállvetve állnak helyt a munkában, és gondoskodnak a rászorulókról, az elesettekről, a betegekről. Sok a közös feladat - hangsúlyozta.

Végül Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a szervező Magyar Ápolási Egyesület megyei szervezetének elnöke kifejezte, kiemelten fontosnak tartják a szociális területen dolgozók szakmai segítése, megbecsülése, elismerése. Ezért rendezik meg évről évre az ünnepséget az Országgyűlés határozata alapján.

A Magyar Ápolási Egyesület országos vezetősége kimagasló szakmai és egyesületi munkássága elismeréseként ezüst kitűzőt és elismerő oklevelet adott át Kovácsné Takács Mónika vezető ápolónak, Borzáné Kádár Marianna okleveles egészségügyi tanárnak, valamint Zilahi Ágnes szociális gondozó és ápolónak.

Az ünnepség a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulóinak ünnepi műsorával, valamint Kossuth Zsuzsanna emléktáblájának koszorúzásával zárult.

További hírek

Olvasnivaló