Ugrás a tartalomra

Szopkó Tibor: „a Fidesz nemet mondott a miskolci fiatalokra”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 30. szerda 18:01
Nem szavazta meg a miskolci ellenzék az új lakásrendeletet a szerdai közgyűlésen. Szopkó Tibor alpolgármester ezt úgy kommentálta, hogy „nem a miskolciak, hanem sokkal inkább a pártjuk érdekeit tartották szem előtt a miskolci fideszes önkormányzati képviselők”. A következő ülésre újra „beviszik” az előterjesztést.

– Arra a lakásrendeletre mondtak „nemet” tartózkodó szavazatukkal, amely példaértékű lehetett volna hazánkban, mind szempontrendszerét, mind objektivitását tekintve – hangoztatta Szopkó Tibor.

Mint korábban mi is írtunk róla, egy olyan átlátható pályázati rendszer kialakításáról szól az előterjesztés, amiben a szakma – egészen pontosan a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási osztálya – objektív, szakmai szempontok alapján dönthetett volna arról, hogy kik kapjanak önkormányzati bérlakást Miskolcon.

Az új lakásrendelet elsősorban a Nagy Miskolc program egyik legfontosabb célkitűzését, a jellemzően magasan képzett, tehetséges fiatalok Miskolcon tartását célozta, de a rendeletben foglaltakkal az idősebbek, a nyugdíjaskorúak számára is megkönnyíthették volna a lakásbérlést.

Szopkó Tibor alpolgármester: valóban egy országosan is modellértékű rendeletre mondott most nemet a miskolci ellenzék. | Fotó: Juhász Ákos

– Ez nem ment ma át, mert a Fidesz nem szavazta meg. Tartózkodtak attól, hogy felelős, hosszú távon is fenntartható, valóban modellértékű lakásgazdálkodást valósíthassunk meg Miskolcon – mutatott rá az alpolgármester. – Nagyon sajnáljuk, hogy nem ment át a rendelet, mert valóban pártpolitikától független, a köz javát szolgáló tervezetről van szó. Viszont nem adjuk fel, mert a miskolciak megérdemlik, hogy rendet tegyünk a lakásgazdálkodás területén. A város számíthat ránk, vissza fogjuk hozni, szeretnénk a következő közgyűlésen tárgyalni.

Szopkó Tibor megjegyezte, a közgyűlési vitában egyébként szinte majdhogynem méltatták az előterjesztést a fideszes politikusok. Soós Attila például egyebek mellett kifejezte örömét, hogy több százmillió forintot fordítanak a bérlakások felújítására, és ha az áttörést nem is látják, az irányt mindenesetre üdvözlik. Továbbá elismerték maguk is, hogy reformokra van szükség ezen a területen, mert évtizedes adóssága van a városnak a lakásgazdálkodásban – mégsem szavazták meg.

– A város vezetése is azt látta, hogy szükség van a reformokra, éppen ezért hosszú hónapok óta dolgozott azon, hogy modern, európai és fenntartható tervet dolgozzon ki.

A Velünk a Város frakció egyébként egy módosító javaslatot is benyújtott a rendelettervezethez, ami arról szólt, hogy a megnövelt kaució-fizetési kötelezettséget a már meglévő bérlők esetében eltörölnék.

– A Fidesz politikusai tehát nemcsak az új lakásgazdálkodási tervezetet fúrták meg ezzel, hanem az óvadék-fizetési kötelezettség eltörlése miatt konkrétan a miskolciak ellen foglaltak állást. Több száz miskolci család helyzetét könnyítettük volna meg – tette hozzá, úgy fogalmazva, hogy ez egy politikai jelzés volt az ellenzék részéről. – Miskolc, a miskolciak számíthat ránk, és úgy tűnik, csak ránk számíthatnak. Nem adjuk fel, mert nekünk nem csak a választási plakátokon Miskolc az első.

További hírek

Olvasnivaló