Ugrás a tartalomra

Szükséges-e a D-vitamin és a K-vitamin kombinációja?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 24. kedd 13:07
A D-vitamint és a K-vitamint gyakran kombinálják étrend-kiegészítőkben. Ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy szükséges-e ez a kombináció, és a D-vitamin önmagában már nem elegendő? (Támogatott tartalom.)

Természetesen - mint az ilyen helyzetekben gyakran - minden az adott helyzettől függ, de egy dolog már az elején orvosolható. A D-vitamin-pótlás önmagában a lehető leghatékonyabb, és még mindig széles körben ajánlott.
Ha valaki nem szedi a K-vitamint egyidejűleg, az nem jelent gyengébb hatékonyságot, lehet, hogy csak azért, mert a mi helyzetünkben - ha a D-vitamin-pótlást az orvos írta elő - szükségtelen. Ha nem, akkor érdemes konzultálni az orvossal, és elvégeztetni a vizsgálatokat, amelyek a legjobb választ adják arra, hogy az Ön konkrét helyzetében szükséges-e a D-vitamin és a K-vitamin kombinált pótlása.

A D-vitamin és a K-vitamin hatása

Nagyon gyakori, hogy két vitamint kombinálnak egyetlen kiegészítés összetételében, például azért, mert például a két anyag hiánya általában együtt fordul elő, hatásuk kiegészíti egymást stb. Ez a helyzet a D- és K-vitamin esetében is. Mint kiderült, közös bennük, hogy pozitívan hatnak a csontrendszer állapotára, mivel mindkét vitamin részt vesz a csontszövet úgynevezett anyagcseréjében.

Bár érdemes rámutatni, hogy a D-vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin esetében sincsenek még ilyen széles körű ajánlások a pótlásra vonatkozóan. Természetesen mindkét vitaminnak számos más tulajdonsága is van, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. A legfontosabb azonban az, hogy a D-vitamin és a K-vitamin egyidejű szedése nem zárja ki egymást.

Mindkettő zsírban oldódik, és együttes szedésük nem rontja egyikük hatását vagy felszívódását sem. Érdemes tehát megtalálni az ilyen típusú vitaminok jó összetételű, érdemes kombinációját. Az ALLNUTRITION shop (https://allnutrition.hu/Vitaminok-k1011.html) érdekes kínálattal rendelkezik ebben a tekintetben, és érdemes megnézni, amikor a legjobb étrend-kiegészítőt keresi magának.

Milyen közös jellemzői vannak a D- és a K-vitaminoknak?

A csontszövet anyagcseréjéről már volt szó általánosságban, de érdemes részletesebben is megvizsgálni ezt a hatást. Többek között mindkét vitaminnak bizonyított hatása van a csontritkulás kezelésében és megelőzésében. Elsősorban ezért kombinálják a két vitamint egymással. Más, nem csontritkulásos hatásokban azonban csak a D-vitamin rendelkezik bizonyított tulajdonságokkal, és a K-vitamint jelenleg is széles körben vizsgálják e tekintetben.
Hiány esetén a D-vitamin pótlása széles körben ajánlott, mivel ezek az életmóddal és a földrajzi szélességgel függnek össze. Ezzel szemben K-vitaminhiányt jelenleg meglehetősen ritkán figyelnek meg, és ha mégis előfordul, akkor az a bélrendszerben betegség utáni állapotokban vagy olyan erős gyógyszereket szedő embereknél jelentkező problémákhoz kapcsolódik, amelyek károsítják a bélflórát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!