Ugrás a tartalomra

"A szüleim azt mondták, vissza fogom kapni azt a szeretetet, amit az embereknek adtam"

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 12. hétfő 17:12
Kilencvenévesen is nagy lendülettel és mosolygós szemmel mesél a régi időkről Erzsike néni.
Fotók: Horváth Csongor

A minap betöltött 90. születésnapja alkalmából hétfő délután köszöntötte Varga Bélánét az önkormányzat nevében Borkuti László önkormányzati képviselő és Szomorné Takács Tünde, a Lakosságszolgálati Főosztály csoportvezetője. A politikus örömmel konstatálta, hogy Hejőcsabán sok hasonló kort megélt nyugdíjas él, de főleg amiatt fejezte ki örömét, hogy Erzsike néni most is jó egészségnek örvend. Egyúttal reményét fejezte ki amiatt, hogy 100. születésnapján is köszönthetik majd.

Az ajándékok - emléklap, virág és csokoládé - átvételét követően Erzsike néni azonnal mesélni kezdett. Előbb szabadkozott egy picit, hogy már rosszul hall, jelezte is, hogy beszéljünk hozzá hangosabban, de egyébként kifogyhatatlan volt a történetekből.

Megtudtuk például, hogy Mezőzomborról költözött Miskolcra. A későbbi férje akkor már itt élt, és az első családlátogatáskor annyit mondott neki:

"Erzsike, te innen már el nem mész!" - idézte fel a boldog időszakot. Mosolyogva megjegyezte, nem sokat udvarolt neki leendő hitvese; első látásra szerelem volt az övék, amit hamar meg is pecsételtek a házassággal.

1960-ban kezdtek el építkezni Hejőcsabán, az utca harmadik házát ők húzták fel. Egy gyermekük született, most már vele, és feleségével él egy háztartásban.

Ritkának mondható, de 28 évig dolgozott egy munkahelyen, egy élelmiszerboltban a férjével. Erről így mesélt Erzsike néni:

- Együtt, gyalog jártunk dolgozni Bélával. Többször is mondta: "olyan jó, hogy itt vagy mellettem". Szinte játékként éltük meg a munkát, élveztük. A főnökünk mindig dicsért minket, azt mondta, "na, így kell dolgozni együtt, ilyen harmóniában" - mesélte.

De nemcsak a főnök, hanem a vásárlók is kedvelték a mindig mosolygós, kedves Erzsike nénit.

- Az én apám és anyukám mindig mondta nekem, hogy vissza fogom kapni azt a sok-sok szeretetet, amit az embereknek adtam. A becsületet és tisztességet mindennél többre tartottam - húzta alá.

A nyugdíjazás a '80-as évek végén jött el, de vannak dolgok, amik mind a mai napig megmaradtak.

- A férjemmel 64 évig éltünk boldog házasságban, de sajnos 90 évesen, 2018-ban meghalt. Megtartottam azonban a közös szokásunkat: azóta is lottózom, és az ő számait is megjátszom - árulta el az ünnepelt, aki már nagyon várja, hogy hétvégén megérkezzen a rokonok is, és együtt ünnepelhessenek.

Mások mellett két leány unokája és a 2,5 éves dédunokája is köszönti majd a 90 éves Erzsike nénit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!