Ugrás a tartalomra

Takarítsuk ki a Szinvát!

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 08. szerda 17:57
Március 18-án, szombaton 9 órától önkéntesek takarítják teljes hosszában a Szinvát. Aki tenni szeretne a környezetünkért, az még jelentkezhet a feladatra a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület közösségi oldalán.
Fotók: Juhász Ákos

A tervezett programról Bartha György önkormányzati képviselő és Serbán Zsolt tisztasági nagykövet tájékoztatta a sajtót. A tőlük kapott információk szerint, a Szinva menti választókerületek önkormányzati képviselői vállalták, hogy egy-egy szakasz „csapatkapitányaként” részt vesznek a munkában, sőt, a hulladék elszállításának költségét, amely akár több százezer forint is lehet, közösen kifizetik a képviselői alapjukból. 

A takarítási akció koordinátora Serbán Zsolt elmondta, hogy a Szinvát tizenöt szakaszra osztották fel, ebből tizenkettő megtisztítását az egyesület vállalta magára. Minden szakasznak van egy „kapitánya”, aki a terület egyik önkormányzati képviselője, és melléjük lesznek beosztva azok az önkéntesek, akiknek a jelentkezését folyamatosan várják. A tisztasági nagykövet szerint közel kétszáz fő részvétele lenne az optimális, hiszen összességében hosszú szakaszokról van szó. Igaz, nem mindegyik egyformán szennyezett. Jelenleg a szükséges létszámnak megközelítőleg a felénél jár a jelentkezések száma. 

„A Szinvatakarítás ötlete eredetileg Horváth Gábor miskolci lokálpatriótától származik, aki tavaly talált meg ezzel a felvetéssel, hogy takarítsuk ki önkéntesekkel a patakot a teljes hosszán. Ősszel el is indult a szervezés és augusztusban létre is jött egy takarítás a Szinva Örökség Napja keretében, amely nagyon jól sikerült. Jó csapat alakult ki és egy nagyobb mennyiséget sikerült összeszednünk. Most ezt szeretnénk megismételni. Ahogy látható ezen a szakaszon, ahol állunk, a vasgyári számozott utcáknál, sok munkáskézre lesz szükség. Ezen a szakaszon Bartha György és Deák Bárdos Mihály önkormányzati képviselők lesznek a csapatkapitányok” – tudtuk meg a tisztasági nagykövettől. 

Bartha György szomorúan állapította meg, hogy a tavaly augusztusi nagytakarításból ma már semmi nem látszik, a számozott utcák környéke, különösen a patakhoz közeli részek, újra tele vannak szeméttel. Hangsúlyozta, hogy a szeméthalmok összetételéből egyértelműen látszik, hogy nem csak az itt élők hulladékai lehetnek, mert autó alkatrészektől, tévéken, hűtőgépeken át az építési törmelékig van benne minden. A gépjármű darabok között még egy teljes rendszámtábla is felfedezhető volt. Ez alapján, a képviselő kezdeményezésére a hatóságok utána is járnak majd, hogyan kerülhetett ide az illegális szemétlerakóba. Vélhetően a látott alkatrészekkel együtt. 

„Nagy szomorúság ezt látni, hogy milyen állapotok alakultak ki újra. Az a felelőtlen magatartás, ami azokra jellemző, akik idehordták ezt a nagy mennyiségű szemetet, egyszerűen megmagyarázhatatlan. Biztos vagyok benne, hogy ennek a szemétnek a nagy része nem a számozott utcákban élőktől származik. Ez a hulladékok összetételéből, hogy mik vannak lerakva, is látszik” – állapította meg Bartha György.

Hozzátette, az illegális szemétlerakók nincsenek tekintettel a környezetre, amelyben élünk, sem a Szinvára, mint élő vízre. 
A képviselő szerint a probléma megoldása érdekében hatósági eszközöket is alkalmazni kell, akár erre a területre is újabb kamerákat szükséges kihelyezni, mert ha nem tudják megállítani a szemetelőket, akkor Serbán Zsolt tisztasági nagykövet vagy bárki, aki tesz azért, hogy a városunk tiszta legyen, hiába dolgozik. Ugyanakkor nagyon bízik a tizennyolcadikára szervezett takarítási akció sikerében. A mai napon látott lerakatok elszállításáról azonnal intézkedett. 

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a jelentkező önkénteseknek biztosítanak kesztyűt és zsákokat, de aki tud hozni sajátot, azt adományként fogják fel, mert a szűkös saját készletből így marad a későbbi munkákhoz. Ez természetesen nem feltétel, a munkáskézre van leginkább szükség. 

Az 5-ös busz lillafüredi végállomásától, a Vasgyáron át és a Tiszain keresztül egészen a Szinva torkolatáig, több szakaszon takarítják március 18-án a Szinvát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Egri Főegyházmegye is csatlakozik bizonyos szakaszok megtisztításához. A tervek szerint a tizenöt szakaszból hármat vagy négyet a főegyházmegye vállal magára, a munkára a miskolci katolikus iskolák diákjait fogják mozgósítani. Ők március 24-én vonulnak ki a területre.

Az akcióról több infó itt a Facebookon.


Az akciót a MATINE-Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesület szervezi. Az eseményt a Facebookon is meghirdették „Szinva takarítás 2023” elnevezéssel. A szervezők várják az önként jelentkezőket, akik a varosgazda.hu oldalon találhatják meg a linket ahol kiválaszthatják és jelezhetik, hogy pontosan mely szakaszon kapcsolódnának be a szemétszedésbe.
A kezdeményezést a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. is támogatja, többek között az akció során összegyűjtött hulladék elszállításával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!