Ugrás a tartalomra

Támfal omlott a lillafüredi függőkert fősétányára

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. március 18. péntek 16:21
Az omlás helyszínét a katasztrófavédelem elkerítette, a helyreállítás ügyében a város már intézkedett.

Fotó: Horváth Csongor

A függőkert fősétányára szakadt egy hatalmas támfalszakasz csütörtökön délelőtt. A baleset során személyi sérülés nem történt, a kár viszont tetemes, a helyreállítás több tízmillió forintot emészt majd fel.

Durda Péter, a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya városüzemeltetési és műszaki osztálynak vezetője a minap.hu-nak elmondta, a támfal mintegy húszméteres szakasza érintett. „Az omlás nem külső fizikai tényező hatására történt, egy ilyen támfal normál esetben körülbelül hatvan-hetven évet bír, ez pedig már csaknem száz éve épült. Elöregedett, statikailag meggyengült – mondta

Az osztályvezető hozzátette, a közvetlen élet- és balesetveszély elhárításáról intézkedtek, a szalagozás, kordonozás megtörtént, az önkormányzat pedig pályázati igényét jelezte Belügyminisztérium vis major alapjához. „A támfalat nagyjából ötvenmillió forintból lehet helyreállítani, ennek optimális esetben hetven százalékát fedezi majd a vis major pályázat, a maradék harminc százalékot pedig önerőként biztosítja az önkormányzat” – mondta Durda Péter, aki hozzátette, a munkálatok leghamarabb idén ősszel kezdődhetnek meg.

A lillafüredi függőkertet utoljára2013-ban újították fel. A több mint kétszázmillió forintos beruházás során megújultak a sétányok, javították a támfalakat, funkciókkal töltötték meg a teraszokat, sőt WiFi hálózatot, játszóteret, új bejáratot és két új teraszt is kialakítottak.

Fotó: Mocsári László

Csaknem száz éves
Lillafüreden 1927 és 1930 között Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült fel a Palotaszálló, amely egy meredek emelkedő tetején található. Ennek megerősítésére támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. A függőkertet két oldalról a Szinva, illetve a Garadna határolja.  

További hírek

Olvasnivaló