Ugrás a tartalomra

Tapintható tárlatvezetés a várban

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 27. szerda 09:41
Jó hangulatú délelőttöt töltöttek a Diósgyőri várban a Látás-Mód Alapítvány tagjai, családjuk körében. Látók és látássérültek ugyanúgy élvezték a „tapintható tárlatot”, melynek részleteit a vár és az alapítvány szakemberei közösen dolgozták ki. Fontos szempont volt, hogy a program átadható információt tartalmazzon a vakok és gyengénlátók számára is.
fotók: Végh Csaba

Nagy sikerrel zajlott az első „tapintható tárlat” a Diósgyőri várban, melyet a látássérültek speciális igényeire igazítva dolgoztak ki a vár munkatársai, hogy ők is felfedezhessék a királynék várát. Arra törekedtek, hogy kézzel foghatóvá tegyék az itt töltött pillanatokat, bevonva az ember több érzékszervét is.

„Számunkra rendkívül fontos a társadalmi szerepvállalás, az érzékenyítés, és amikor megkeresett minket a Látásmód Alapítvány azzal, hogy szeretné kihozni a tagjait ide, a Diósgyőri várba, és dolgozzunk ki együtt egy programot, egy olyan programot, ami számukra is élvezhetővé teszi az itt töltött időt, akkor nem volt kérdés, hogy mi ehhez kapcsolódunk, és mi ebben segítünk.” – mondta Almási Beatrix a Diósgyőri Vár kommunikációs menedzsere.

A Miskolc Televízió riportja.

A vár mindenkié

A sétát a vártörténet szobájában kezdték, ahol végigtapogathatták a palota makettjét, így fedezhették fel a várat. A fémműves műhelyben pajzsot, kardot, sisakot és láncinget is kézbe vehettek. A fűszerek termében az illatokon keresztül a konyha és a fűszerek világába is betekintést nyertek. A ruhásládában megtapinthatták a korabeli öltözékeket. A kápolnában és a Lovagteremben pedig a különleges akusztikával ismerkedhettek.

Végh Csaba képgalériája

A Látás-Mód Alapítvány célja, hogy összefogja a Borsod megyében integráltan tanuló látássérült gyerekeket és szüleiket, akik ritkán találkoznak egymással. Szeretnék felfedezni a megye történelmi-, természeti- és kulturális értékeit, köztük a Diósgyőri várat is.

Weisz Ildikó: - „AZ FSZK és az EMMI közös pályázatán nyertünk, finanszírozást ebből biztosítjuk, és ezen a hét alkalmon szeretnénk a látássérült gyermeket nevelő családoknak, a barátoknak, osztálytársaknak, hozzátartozóknak megmutatni a megye, megyeszékhely értékeit. Teli van borsod megye és leginkább Miskolc is kiváló kulturális és történelmi értékekkel." – mondta a Látásmód Alapítvány elnöke.

 A „tapintható tárlat” ezentúl – előzetes bejelentkezés után - elérhető lesz a látássérült vendégeknek. A cél, hogy minél több ember számára lehetővé tegyék az élményt, hogy megismerkedhessenek a Diósgyőri várral.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!