Ugrás a tartalomra

Tarolt a miskolci undergrund

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 13. hétfő 16:18
Budapesten tartották a 9. Slam Poetry Országos Bajnokság előválogatóját: 5 miskolci versenyző jutott be a legjobb 18 közé.
Fotó: Bokor Krisztián
Szabó Zalán is az A csoportból jutott a döntőbe (balról a második). Fotó: Bokor Krisztián

2012-ben tartották az első alkalmat, amikor az ország slammerei összemérték szövegeiket: költők, undergrund előadók, írók és számos más kortárs kultúrális ág képviselői adták át gondolataikat a színpadon.

Mi az a slam?
Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek. Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson!
Forrás: slam poetry.hu

Miskolcon az elsők között, 2013-ban alakult slam klub, ami a Helynekemben tartja mindmáig az estjeit: volt olyan alkalom, hogy közel 300 néző váltott jegyet az aktuális versenyükre. A Slam Poetry Miskolc rendezvényein rengeteg helyi gimnazista, egyetemista is megfordult, számos erős előadót nevelt ki a közönség.

Bájer Máté (jobbról a második) és Fazekas Viktor (jobb szélen) a B csoportból kerültek be. Fotó: Bokor Krisztián

A legjobbak között

Az Országos Bajnokság a Salm Poetryben is a legnagyobb határokon belüli rendezvénynek számít, bár a vírus miatt a tavalyi esemény elmaradt, és a részvételhez kötelező védettségi igazolvány kihatott az idei versenyre is. Míg régebben nagyjából 120 slammer jelentkezett a három napos előválogatón, addig most nagyjából 60-an álltak ki a közönség elé, a selejtezőket múlt pénteken, szombaton és vasárnap tartották, összesen 4 csoportba sorsolva az indulókat.

Bánóczi Beáta (jobb szélen) a C csoportból menetelt a döntőbe Fotó: Bokor Krisztián

Azok közül a versenyzők közül, akik a miskolci klubot tekintheik inkubátor intézményüknek, 6-an vettek részt a megmérettetésen, öten pedig tovább is jutottak az októberi nagydöntőbe: közülük a legfiatalabb a Zrínyi Ilona gimnázium diákja.

Miskolci továbbjutók:

Bájer Máté
Bánóczi Beáta
Fazekas Viktor
Irlanda Kristóf
Szabó Zalán
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!