Ugrás a tartalomra

A társadalmi együttműködést erősítették Lyukóvölgyben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. április 28. péntek 16:06
Családi nappal egybekötve zárta programját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel (MESZEGYI) pénteken a Máltai Közösségi Házban. 
Fotók: Mocsári László

A program célcsoportjába a Lyukóvölgyben élő, halmozottan hátrányos helyzetű, alacsony, illetve elavult iskolai végzettséggel rendelkező, jellemzően szociális és anyagi gondokkal küzdő egyének és családok tartoztak, de a program a terület egésze számára is nyújtott olyan szolgáltatásokat, amelyek segítették a hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és a település életébe történő integrációját – ismertette érdeklődésünkre a szeretetszolgálat regionális vezetője.

Mindehhez – taglalta Csehely Tamás – a konzorciumi partnerek a legkülönfélébb szociális, oktatási, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő, foglalkoztatási és egészségügyi programokat bonyolítottak. Hozzátette: emellett a felelős állattartásra és a kert megművelésére sarkalló elemei is voltak a projektnek. Elvégre – ecsetelte a szakember – a hat kilométeres völgy adottságai ezt lehetővé is teszik, mindössze az egykor még megvolt tudást kell feleleveníteni és átadni a helyieknek. 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Program támogatási rendszeréhez benyújtott TOP-6.9.1-16-MI1-2020-00001 számú „Társadalmi együttműködés erősítése Lyukóvölgyben” projektje támogatásban részesült. A programot az önkormányzat konzorciumban valósította meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézménnyel (MESZEGYI). A program még 2020 őszén indult. A projekt 100 százalékos támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A támogatás összköltsége 200 millió forint.

A közösségfejlesztő programok mellett mentorálási, életvezetési és munkavállalási tanácsadást, valamint folyamatos szociális segítőmunkát biztosítottak az itt élőknek – utóbbival Gúr Péter Attila beszámolója alapján mintegy 260 olyan családot sikerült bevonniuk, akik partnereknek bizonyultak, és nyitottak voltak arra, hogy alternatívát mutassanak számukra, s hogy ne pusztán egy "egyirányú" utcaként tekintsenek lakóövezetükre.

A MESZEGYI intézményvezetője hangsúlyozta: azért is rendkívül nehéz jövőképet nyújtani a szinte semmilyen szolgáltatással nem rendelkező völgy lakóinak, mert sokszor már az önmagában bélyeget jelent, ha valaki onnan járna dolgozni. Tovább bonyolítja a helyzetet – vázolta –, hogy Miskolc többi szegregátumával szemben nagy kiterjedése okán Lyukóban igencsak gyenge a közösségi szellem ereje, éppen ezért akadt bőven feladata kollégáinak e téren is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!