Ugrás a tartalomra

Távhőparalízis – meg van kötve a kormány keze?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 01. szombat 08:56
A távhőszolgáltatás biztosításának ára sokszorosára nőtt a tavalyihoz képest. A kormányzat több intézkedést is kilátásba helyezett, de úgy tűnik, egyelőre nem tehetnek semmit.
Hosszú távon a kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére. Illusztráció: Horváth Csongor

Szeptember elején Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt az RTL Híradónak, hogy egyelőre biztosan maradni fognak a csökkentett rezsiárak a távhőszolgáltatásban. Azonban azt is megjegyezte, hogy nem tenne hosszú távú kijelentéseket ezzel kapcsolatban. Mára az is kiderülni látszik, mik a kormány tervei a jövőre nézve.

Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhőrendszerekben – a Népszava információi szerint hó közepén beszélt erről Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára a 35. Távhő Vándorgyűlésen. Ezzel a döntéssel a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb, így csökkenne a lakások hőfoka.

A gáz piaci árához képest olcsó távfűtés fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a kormánynak. Létezik egy úgynevezett távhőkassza, amibe az országos szolgáltatásra szánt összeget különítik el. Most, a megemelt árak miatt a távhőszolgáltatás az évre már 980 milliárdos költség lenne, miközben júliusig mindössze 11 milliárd forintot sikerült félretenni erre a célra.

Egyfajta megoldás lenne a tarifák emelése, ám sok lakásban nincs felszerelve mérőberendezés, így az emelés jelenleg nem lehetséges. Ezért dönthettek a leadott hőmennyiség csökkentése mellett, de ez csak ideiglenes megoldás, ugyanis hosszú távon a kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére – foglalta össze az államtitkár beszédének lényegét a Népszava.
 

A szolgáltatók nem tudnak róla

Mint megtudtuk, az államtitkár által bejelentettekről a MIHŐ Kft.-vel nem történt egyeztetés, sőt, a Kft.-nél arról sincs információ, hogy a többi távhőszolgáltatóval felvette volna az ügyben a kapcsolatot a kormány. A csend egyik oka lehet, hogy az államnak egyelőre nincs beleszólása a hőmennyiség csökkentésébe vagy növelésébe.

- A hatályban lévő távhőtörvény nem tartalmaz hőfoktartási kötelezettséget, a felhasználó és a távhőszolgáltató állapodik meg a fűtés paramétereiről. A jelenlegi gyakorlatunkban a lakóközösségek döntő hányada a MIHŐ Kft.-re bízza a fűtésindítás és -leállítás, valamint az épületben tartandó hőfok szabályozását – nyilatkozta lapunknak a helyi szolgáltató. Azt azonban hozzátették, hogy jelenleg is van olyan lakóközösség, illetve közület, ami maga határozza meg, hogy mikor induljon és álljon meg a fűtés. Egyes lakóközösségek jelenleg is kérnek éjszakai fűtéscsökkentést, a közületek közül pedig többen is élnek azzal a lehetőséggel, hogy hétvégén és munkaszüneti napokon lejjebb vitetik a hőfokot.

- A fűtés elszámolása Miskolcon mindenütt hitelesített mérőeszközökkel történik, amelyek a hőközpontokban vannak felszerelve, az itt mért mennyiség felosztása az ingatlanok légköbméterének arányában történik, vagy ahol már vannak költségosztók felszerelve, ott ezen eszközök segítségével.

A közgyűlés által 2017-ben elfogadott, jelenleg hatályos önkormányzati rendelet konkrétan fogalmaz a Miskolc területén végzett távhőszolgáltatásról, annak díjáról, valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről. E szerint a szolgáltató annyi hőmennyiséget szolgáltat - ha a tulajdonosok közösségének megbízottja másképpen nem rendelkezik - amennyi az üzemképes működéséhez szükséges. Ez a lakószobák vonatkozásában és az irodahelyiségek esetében minimum 20°C. Azokban a helyiségekben, amelyek nem minősülnek lakószobának, és nem is ezt a célt szolgálják, a szabványban rögzített tervezői előírásokban meghatározott belső hőmérsékletet kell biztosítani a rendelet szerint.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!