Ugrás a tartalomra

Telefonáljunk, mielőtt az ügyeletre mennénk!

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 18. szombat 09:00
Az intézkedésre az orvos-beteg találkozók számának csökkentése miatt van szükség.

Mivel az új koronavírus megbetegedések miatt elrendelt veszélyhelyzetben az Országos Tisztifőorvos által, a háziorvosok és házi gyermekorvosok részére kiadott eljárásrend értelmében csökkenteni kell az orvos-beteg találkozók számát és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni, a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet (MEFI) azt kéri, a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet csak ügyeletes orvossal történő telefonos egyeztetést követően keressék fel – írja csütörtöki közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Dr. Miskolci Róbert önkormányzati alapellátási igazgató a minap.hu érdeklődésére elmondta, a mostani járványügyi helyzetben nemcsak az ügyeleteken, de a házi- és házi gyermekorvosoknál is az a rend, hogy első körben telefonon keresik fel a betegek, és a vele történt beszélgetés tükrében döntenek arról, szükséges-e a rendelő személyes felkeresése. 

- Ugyanezt kérjük az ügyeletet felkeresőktől is, hiszen az orvos-beteg találkozók csökkentése mellett az is cél, hogy a várókban ne alakuljon ki tömeg, ami segítheti az új típusú koronavírus terjedését – mondta.

A MEFI azt kéri, hogy az ügyeleti időben jelentkező egészségügyi problémával kapcsolatosan minden esetben hívják a 46/477-104 vagy a 104 központi segélyhívó számot, ahol a központi diszpécserszolgálat munkatársa fogadja a hívásokat és szükség esetén átkapcsolja azt az ügyeletes orvosnak konzultáció céljára.


Az ügyeleti ellátás fő indokai csecsemő- és gyermekkorban:
a 6 hónapnál fiatalabb lázas gyermek,
aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad,
aki ismételten hány és hasmenése van, nem itatható, nagy mennyiségű friss véres székletet ürít,
akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése,
akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető, zavartnak tűnik,
akinél valamilyen súlyos fertőző betegség (kivéve COVID-19 fertőzés!!) gyanúja merül fel (pl. agyhártyagyulladás),
minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik.
Személyes megjelenés esetén szájmaszk használata szükséges!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!