Ugrás a tartalomra

Teljesen megújul a minorita templom

Répássy Olívia - Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 28. vasárnap 20:04
A munkálatok során a műemlék épületet kívül és belül is újjáépítik. A leglátványosabb munka, az új toronysisakok ácsolása jelenleg is zajlik, mégpedig a járókelők szeme előtt, a Hősök terén.
Felújítják a minorita templomot - Juhász Ákos képgalériája

Több mint 870 millió forint kormányzati támogatásból kívül-belül felújítják a Nagyboldogasszony minorita plébániatemplomot. A munkálatokat már nem lehetett tovább halogatni, az épület egyes részei az utóbbi években szinte balesetveszélyessé váltak, az épület több helyen beázott - tudtuk meg a Szalkai Zoltántól, templom plébániai kormányzójától.

A barokk műemléktemplom felújítási terveit tavaly kezdték kidolgozni. A munkálatok az elmúlt hónapban kezdődtek, egy részük a Hősök terén, egészen pontosan a szökőkút és vize övezte területen. A miskolciak sokan találgatták, pontosan milyen munkálatok zajlanak itt, ma viszont már jól látszik: a templom új toronysisakjai készülnek. Első ütemben ezek cseréje, az új toronyóra beépítése, a faablakok és zsaluk cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, a villámvédelmi rendszer helyreállítása, valamint a főhomlokzat felújítása fog megtörténni.

Kormos Gyula, a Bástya Építész Kft. ügyvezetője azt mondta, az eredeti tervük az volt, hogy megmentik az eredeti sisak szerkezetét, hiszen "egy rendkívül érdekes ácsépítmény" az, ami a burkolat alatt található. A műemlékes szakértő és a statikus vizsgálata után kiderült: sajnos azonban olyan rossz állapotban van mindkét toronysisak, hogy nem volt kérdés: szükséges a csere.

Jelenleg a felújítás első üteme zajlik. Fotó: Juhász Ákos

- Az eredeti elképzelés szerint a rézlemez bádogozást alpinistatechnikával a magasban végezték volna. Azonban azt javasoltuk a megrendelőnek, hogy ehelyett a veszélyes, hosszadalmas technika helyett a sisakokat inkább itt, a templom előtt készítsük el, és csak a szoknyának a legutolsó részét készítsük el fent, a torony tetején – részletezte Szalay Antal, a Középület és Lakásépítő Zrt. műszaki igazgatója.

Amint azt a szakemberektől megtudtuk, az első ütem befejezése a nyár végére várható, az új toronysisakokat speciális daruk segítségével emelik majd a helyükre. A felújítás második üteme során már a belső terekben folytatódik majd a munka: ekkor cserélik majd a teljes elektromos hálózatot, festik ki a szentélyt, és restaurálják a freskókat.

Nagy múltú

A Nagyboldogasszony-templom Miskolc városképének egyik legreprezentatívabb épülete. A homlokzatával a Hősök tere felé néző templom balján a minorita rendház, jobbján pedig a Földes Ferenc Gimnázium áll. Alapkövét 1729 szeptemberében tették le, építése 1743-ban fejeződött be az Almássy és Fáy családok adományainak köszönhetően.

Az 1843. évi nagy miskolci tűzvész során súlyos károkat szenvedett a templom, leégett a tető, beszakadt a boltozat, még a harangok is megolvadtak, viszont a berendezés nagy része megmenekült a tűztől. Elsőnek a rendházat, majd a tornyokat állították helyre, és 1845-re készültek el a helyreállítási munkálatokkal – az eredeti Carlone-féle tervek szerint. 1867-ben lett kész a főoltár, 1880-ban pedig négy oltárt állítottak fel (Szűz Mária, Szent József, Szent István, Szent László).

Nem először

A műemlék épületen hosszú évtizedekig nem történt nagyobb beavatkozás, egészen a 2010-es évek elejéig. Ahogyan arról a minap.hu annak idején beszámolt, ekkorra olyan állapotba került a főhomlokzat, hogy azonnali beavatkozást igényelt. Az akkori szakértői vélemények szerint a világháborúk során a közelben felrobbanó gránátok, majd később az átrendeződött talajvíz, az esetleges vakolóanyag-hibák, és a természet károsító erői az eltelt évtizedek alatt repedéseket okoztak a falszerkezeten.

Ezekbe a repedésekbe nedvesség került, mely télen megfagyott, továbbkárosítva így a műemlék templomot. Az épület állagát a Hősök tere 2006-2007-es átépítése tovább károsította. 2011-re a homlokzat olyan rossz állapotban volt, hogy bármikor díszítőelemek vagy vakolatdarabok hullhattak volna a járókelőkre, így a bejárat elé állványt kellett ácsolni.

A munkák második ütemében a belső tér is megújul.

2012-ben aztán részben adományoknak köszönhetően, részben önkormányzati támogatással végezték el a legsürgetőbb beavatkozásokat: statikailag megerősítették a templomot, helyreállították a romos főhomlokzatot, és restaurálták az ott található szobrokat is.

Olvasnivaló