Ugrás a tartalomra

Tengeralattjáró hangját vélték hallani az Avason

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 30. csütörtök 19:43
Ami persze nem meglepő módon igazából nem is tengeralattjáró volt, hanem egy ritka bagolyfaj egy (vagy több) példányának hangja.

Több hívás is érkezett az elmúlt napokban a mályi Madármentő Állomásra, hogy Miskolcon az Avas városrészen tengeralattjáró vélnek hallani, - írja Facebook-oldalán az állatvédő szervezet.

Ahogyan fogalmaztak a posztban, volt, aki meg is ijedt, hogy feltör valamelyik csatornából a tengeralattjáró. De szó nincs erről, nyugtattak meg mindenkit.

Bár van hasonlóság a tengeralattjárók szonár hangja és az avason hallott hang között, de a városokban hallható hangot a füleskuvik (Otus scops) adja éjjelente. Tehát nem lesz világvége és nem tör elő sehol tengeralattjáró a csatornából – közölték.

A füleskuvik egyébként ilyen: 

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A hangja pedig ilyen:

És mivel a Youtubeon minden fent van, a szonár hangját is beillesztettük, azok kedvéért, akik eddig nem értették, miért rettegtek néhányan az Avason egy tengeralattjárós támadástól:

A füleskuvik
A Magyar Madártani Egyesület honlapja szerint egyébként  a füleskuvik az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Tollazata a fa kérgéhez hasonló, ezért jól el tud rejtőzni a fák lombkoronájában. Éjjel aktív. Tollfüleit nyugalmi állapotban lelapítja. Mivel a rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát, ezért a növényvédő szerek csökkentésével, valamint mesterséges költőodúk kihelyezésével növelhetjük az állományt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!