Ugrás a tartalomra

Terülj-terülj asztalkám a fák árnyékában

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 20. hétfő 18:38
Az Ehető erdő című könyv az aszfaltozott utakról eldugott ösvényekre csábít – ezt a különleges kötetet mutatták be a sajtónak.
A szerzők. | Fotók: Horváth Csongor

Bózsó Gyula és Megyeri Sára munkája nem folytatása a 2021-ben bemutatott Az erdő finom kötetnek, ami tulajdonképpen egy extravagáns „brush craft” (magyar fordítása nincs igazán a kifejezésnek, a bokrok közti világban rejlő potenciál kihasználását takarja leginkább) szakácskönyv volt - inkább megágyaz az ott olvasott receptek elkészítéséhez. Összesen 45 olyan erdei növényt ismerhetünk meg általa, amelyek a csúcsgasztronómiában is remekül használhatóak, de az otthoni főzések során is hihetetlen ízeket hívhatunk elő a most bemutatott kiadványra hagyatkozva.

A hétfő délelőtti könyvbemutatót a lehető legautentikusabb helyen, a Palotaszállóban tartották. Az ablakokon kitekintve érezhetővé vált az erdő ölelése. Lillafüredre Miskolc ékszerdobozaként szoktak hivatkozni. A városrészt környező lombsörényű hegyek miatt azonban különleges éléskamraként is tekinthetünk rá.

Horváth Csongor képgalériája

Kóstoló a jövőből

A városvezetésnek komoly tervei vannak arra vonatkozólag, hogyan tudná Miskolc ezeket a természeti csodákat még jobban kiaknázni. Ezeket a terveket a kötet védnökeként Veres Pál polgármester vetítette elő.

- A turizmus terén zászlóshajó Lillafüred, aminek a fejlesztését – a következő uniós pályázati ciklus keretében – kiemelten fogjuk kezelni. Néhány évvel ezelőtt készült egy nagyon komoly megvalósíthatósági tanulmány arról, hogy miképp lehetne fokozni Lillafüred vonzerejét a turisták számára. Sajnos a hazai források elfogytak, mielőtt a megvalósításra sor került volna, pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség egy kétlépcsős elbírálás során is szakmailag megalapozottnak találta a tervezetünket – mondta Veres Pál, aki szerint a Bükk csodálatos természeti érték, ami különleges lehetőségeket biztosít a mai kor emberének.

- Az Ehető erdő segítségével az aktív turizmus mellett az erdők megismerésére is lehetőség nyílik – olyan ismeret mentén, ami az elődeinknek birtokában volt: tudták mi ehető és mi nem, mi finom és mi rossz ízű. Mi ezzel szemben nagyrészt a szupermarketekben vásároljuk meg a számunkra készen legyártott élelmiszereket. A kötetnek hála lehetőségünk nyílik visszanyúlni a természet tiszta és eredeti, rendelkezésünkre álló alapanyagaihoz – fogalmazott a polgármester, buzdítva mindenkit arra, hogy harapjon egy jóízűt az erdőből.

Fától az ehető erdőt

Régebben nemcsak túráztak az emberek, hanem gyűjtögettek is az erdőket járva: gombáztak, csipkéztek, somot, galagonyát, vackort és medvehagymát spájzoltak be. Ezt a tevékenységet szeretné feléleszteni a mostani kiadvány is.

- Ez az egyik alapcél. Régen az emberek szövetségben éltek a természettel, amiből elkezdtünk kihátrálni. Szeretném, ha ez a könyv amolyan kapunyitás lenne ahhoz, hogy visszataláljunk a jó ösvényre – hirdette a bemutatón Bózsó Gyula okleveles erdőmérnök, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

A szerző szerint a mai kor emberei valóban nem látják a fától az erdőt.

- Nem tekintünk erőforrásként az erdeinkre, legfeljebb fakitermelő helyként, vagy a túrázás szempontjából. Pedig rengeteg ehető dolog vár minket kint. Egy kifejlett bükkfának több tonnányi lombkoronája van. Ez nem csak fogyasztható, de igazán finom alapanyag is, amit a tótok bucsinnak hívtak. Ha mértékletesen nyúlunk hozzá, akkor ez egy fenntartható élelmiszerforrás, és nem kell Madagaszkárról importálni vaníliát ahhoz, hogy valami különleges dologgal ízesítsük meg az ételeinket. Hagymaszagú kányazsombor, mogyorós hólyagfa – csak hogy pár olyan növényt említsek még, amit már régebben is használtak fűszerként. Emellett a természetben gyűjtött élelmiszerek tiszta forrásból származnak: nem nagyon szoktunk erdészeket háti permetezővel látni – mondta Bózsó Gyula.

Megyeri Sára, a könyv másik szerzője a gasztronómiai újságírói múltját használta fel a szövegek megfogalmazása során.

- Eredetileg 30 növényt akartunk bemutatni, de nem tudtunk itt megálljt parancsolni a lelkesedésünknek. A képeket nagyrészt Gyula, a szöveget inkább én tettem hozzá, de igazából közös munkáról beszélhetünk – fogalmazott a szerző, akinek az erdőjárás gyerekkora óta szerelem.

- Belenőttem, úgymond, legtöbbet nagymamám vitt gyűjtögetni. Van egy delikát termékekkel foglalkozó cégem is, a Dzsindzsa. Amit itt forgalmazok, azok erdőn-mezőn, saját kezűleg gyűjtött növényekből készített különlegességek – mániákusan szeretem enni és készíteni őket. Az újságírásból megvolt a kapcsolatrendszerem is ahhoz, hogyan lehet ezeket megmutatni a leghatékonyabb formában.

Megyeri Sára szerint az Ehető erdőben szereplő írások fő célja a gasztronómiai lehetőségek kiaknázása.

- Az elsődleges törekvés, hogy valami finom legyen. Azonban mégis közelebb jutunk a bemutatott növények fogyasztásával az egészséges életmódhoz – már csak azért is, mert friss és zöld dolgokkal bővítjük az alapanyagaink listáját, ezek begyűjtése során pedig a jó levegőn barangoljuk be a természetet – véli Megyeri Sára.

A könyvet bemutató sajtónyilvános eseményen ízelítőt is kaptunk abból, hogy az erdő ehető, és finom is. A Hotel palota séfje, Bózsó István készített olyan ételeket, amik bemutatták az erdő bőségszaruját a professzionális konyhaművészet szemszögéből feldolgozva. 

Az Ehető erdő beszerezhető a Miskolc Boltban és a Géniusz könyváruházban, de ITT is megrendelhető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!