Ugrás a tartalomra

Gasztrokönyv az erdésztől, az erdőből

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. október 16. szombat 13:25
Bózsó Gyula a közelmúltban megjelent kötetében azt szerette volna megmutatni, mennyi olyan alapanyagot kínál az erdő, amiből ízletes étel készíthető.
Bózsó Gyula. Fotó: Juhász Ákos

Bükkmakkliszt, podagrafű, nyírvíz, barkócaberkenye – és még hosszan lehetne sorolni „Az erdő finom” című könyvkülönlegességben szereplő, nem mindennapi alapanyagoknak a sorát. A kötetet Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályának vezetője jegyzi szerzőként. Na de hogy kerül az erdész a konyhába? Vagy a konyha az erdőbe? Erről beszélgettünk Bózsó Gyulával, akit életútjáról, hivatásáról is kérdeztünk, sőt még azt is megtudtuk, mi fán teremnek az erdő társadalmi és turisztikai funkciói, valamint riportalanyunknak miért is fontosak ezek.

Az Északerdő osztályvezetője úgy ismeri a Bükköt, mint a tenyerét, ami nem csoda: az erdőt, erdőket már gyerekkorában megszerette.

- Szandaszőlősről származom és már nagyon korán eldöntöttem, hogy valamilyen módon a természettel szeretnénk foglalkozni felnőttként. Mivel a biológia és a matematika mindig is érdekelt, így hamar, már általános iskolában megfogalmazódott bennem: erdőmérnök szeretnék lenni vagy állatorvos. Középiskolában végül az előbbi mellett döntöttem, ezért az érettségi után a Nyugat-magyarországi Egyetemre mentem tovább – eleveníti fel.

Az erdészet az útja

Sopronban két diplomát is szerzett: előbb okleveles erdőmérnök lett kiváló minősítéssel, majd a faipari mérnöki papírjait is megszerezte. A másoddiploma közben már munkát is vállalt: egy faipari cégnél helyezkedett el. „Szívesen dolgoztam itt, ráadásul a munkatársaimat is nagyon kedveltem, mégis tudtam, hogy nekem nem ez az utam, a tanulmányaim befejezése után a magyar erdőgazdálkodás ügyét szerettem volna szolgálni” – meséli Gyula.

Erre pontosan 2009-ig kellett várni, akkor került Miskolcra, és kezdte meg munkáját az ország legnagyobb területű erdőgazdaságánál, az Északerdőnél, ahol már tizenkét esztendeje dolgozik.

Lapunknak elmondja, hogy szinte azonnal szerelmes lett a városba, az azt körülölelő hegyekbe, erdőkbe, és azóta a környék egyik önkéntes nagykövete. Az erdőgazdaságnál feladatai közé tartozik a társaság műszaki és beruházási feladatainak tervezése, koordinálása és ellenőrzése, valamint az ezekhez köthető marketingtevékenységek intézése. Mindemellett aktívan dolgozik az erdő társadalmi és turisztikai funkcióinak erősítésén:
projektmenedzserként irányítja az Északerdő ilyen irányú programjait.

Szerelemprojektek

Nevéhez köthető az országosan is elismert lillafüredi kisvasút ökoturisztikai, a varbó-fónagysági Bagoly-Vár erdei iskola infrastrukturális beruházása, az Országos Kékkör Észak-Magyarország régiót érintő nyomvonalának és attrakcióinak multifunkcionális megvalósítása, a füzérradványi Károlyi-kastély park- és térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója is. Kevesen tudják, de az ő kezdeményezésére ünnepeljük május 29-én az arborétumok napját Magyarországon.

- A kastélypark rekonstrukciója 2015-ben a mi kezünk nyomán valósult meg. Ezt a százhektáros angolkertet nézve már a munka közben láttuk, hogy itt egy csoda születik és szerettük volna, hogy ennek híre minél több emberhez eljusson. Mindemellett fontosnak tartottuk azt is, hogy a hazánkban található arborétumokra felhívjuk a figyelmet, ezért megkerestük az akkori agrárminisztert, aki támogatta törekvésünket – mondja.

Ugyancsak ő álmodta meg az Északerdő jótékonysági „Zöld szív” mozgalmát is. „Az erdőgazdaságnak, mint a megyében meghatározó nagy cégnek, fontos a társadalmi szerepvállalás. Ennek részeként öt éve segítünk a rászorulóknak karácsony közeledtével a Zöld szív programban” - hangsúlyozza.

Egy nem mindennapi recept, egy nem mindennapi könyvből. Fotó: Juhász Ákos

Megosztaná tudását

Bózsó Gyula erdei nagykövetként hirdeti, hogy a generációk által megörökölt szakmai tudásunkat meg kell osztani az emberekkel egy mindenki számára élhetőbb és fenntarthatóbb jövő érdekében. Ez a gondolat hívta életre ebben az esztendőben „Az erdő finom” című projektet, illetve annak eredményét, az azonos című könyvet.

- Az volt a tapasztalatom, hogy nagyon sokan szeretnének foglalkozni erdei gasztronómiával, de hiába próbáltak meg erdei alapanyagokra építeni, a legtöbben megakadtak a csipkebogyó vagy a kökény szintjén. Egyrészt azért, mert nem volt eddig megfelelő szakirodalma itthon ennek a témának, másrészt nagyon szűkös a nagyáruházakban beszerezhető erdei alapanyagok listája. Mi, erdészek viszont pontosan tudjuk, hogy az erdő ennél sokkal többet képes adni, én ezt a tudást szerettem volna hozzáférhetővé tenni a nagyközönség számára – meséli.

A kisvasút Dorottya utcai megállóhelyén található Végállomás Étteremmel kezdtek együtt dolgozni, ők ajánlották a könyvkészítés során gasztronómiai szakemberként Várvizi Péter élelmiszermérnököt, kreatív séfet, aki szintén meglátta a lehetőséget ebben a projektben. „Az erdő finom” egy nagy csapatmunka végeredménye, egy olyan alapmű, ami igazából nem szakácskönyv, sokkal inkább egy erdei alapanyag-gyűjtemény, ahol csokorba szedtük azokat az erdei hozzávalókat, melyekből egészséges és finom ételeket lehet készíteni. A tudásunk átadásával kinyitottunk egy ajtót, bízunk benne, hogy sokan lépnek be rajta egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő érdekében– zárja Bózsó Gyula.


A különleges kötet az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítással egy időben jelent meg, a projektért Bózsó Gyula elismerésben részesült, a világkiállítás Díszjelének III. fokozatát adományozták neki.
Web: www.azerdofinom.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!