Ugrás a tartalomra

Tetőket rongált, vezetéket szakított le, autókat tört össze a vihar

Mag Dóra/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 25. hétfő 18:10
A megyében 80 esetben riasztották a tűzoltókat valamilyen káresethez. A heves esőt széllökések kísérték, amelynek erőssége megyénkben elérte a 90 kilométer per órás sebességet. Ónodon is számos gondot okozott a vihar.
Parai Roland fotógalériája

Leszakadt cserepek, gerendák és vezetékek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több településen romokat hagyott maga után a vasárnap délután érkezett vihar. Ódonodon házak tetőszerkezetét rongálta meg a szél. A helyiek azt mondják 10-15 perc alatt történt minden.

- Nagyon megijedtünk, mert hirtelen jött ez a nagy szél: eső semmi, se dörgés se villámlás. Jött a szél, mindent felkapott, nekünk is, ha nem húzzuk vissza, elviszi az udvaron kinthagyott trambulint – mesélt kialakult meteorológiai jelenségről a településen élő Kiss Katalin. - Ennek ellenére szerencsések voltunk: a szél pár darab palát levitt a garázsról, de a tetőt épségben hagyta.

Mások rosszabbul jártak. Gerendák az udvaron, nejlon a födémen: ennyi maradt a Rácz család házának tetőszerkezetéből. A házaspár 5 gyermekével él Arany János utcai otthonukban, ami egyik napról a másikra vált lakhatatlanná.

- Amikor én ideértem, akkor már itt volt a tető az utcán, unokáim, dédunokáim ott álltak az esőben kint – mondta a nagymama, Rácz Sándorné, aki arról is beszáémolt, hogy az utcában egy kismamára ráesett a pala – a nőt bevitték a kórházba.

Fotók: Parai Roland

A helyiek elmondása szerint, tölcsérformában kavarogva csapott le a vihar. Hétfőn mindenki a romok eltakarításán dolgozott.

- Az eddigi felmérések alapján körülbelül 30 olyan ingatlan van Ónodon, amelyben valamilyen konkrét segítséget kell, nyújtsunk – számolt be a helyzetről Tarnóczi József, a település polgármestere. -  Nyilván a sérült ingatlanok száma ettől jóval nagyobb, de volt, ahol csak néhány cserepet vitt le a vihar, és ezeket gyakorlatilag a lakosság saját erőből nagyon hamar helyre tudta állítani. Ott kell az önkormányzatnak komolyabban segítséget nyújtani, ahol jelentős a károsodás – mondta a polgármester.

Az önkormányzat vasárnap és hétfőn nagy mennyiségű fóliát osztott ki, így a sérült részek letakarása már megtörtént. Kezdetét veszik a javítási munkálatok. Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a következőképp összegezte a hétvégi káreseményeket.

- 80 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat megyeszerte, legtöbbször a megrongálódott tetők miatt kérték az egységek segítségét, azonban az is előfordult, hogy leesett ágak, kidőlt fák szakították le az elektromos vezetéket, vagy okoztak forgalmi akadályt.

A károk nagy részét, az erős széllökések okozták. A hazánkba érkező hidegfront, itt, a keleti országrészben erősödött fel. Ennek vonalán alakult ki egy nagyon heves zivatargóc, ami érintette Borsod megyét.

- Több helyen mértünk 60, 70 kilométer per órás széllökéseket a megyében. Ahol volt szélmérő állomás, ott a legerősebb széllökés Szikszón volt, ott megközelítette a 90 kilométert a széllökések sebessége – ismertette a kialakult körülményeket Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, hozzátéve, ilyen jellegű vihar a közeljövőben nem várható, viszont az időjárás változékony jellege megmarad. További csapadékra szerdán lehet számítani. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!