Ugrás a tartalomra

A Tiszakeszi cserkészcsapat lett a legsportosabb Tortúrázó alakulat

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 01. szerda 17:02
Az Ellipsumban adták át a díjat a 12 kilométeres távot leggyorsabban teljesítő, egyben legfiatalabb túrázó csapatnak szerdán.
Fotó: Bükk 900 Természetbarát Egyesület

A Tortúra egy igazi kihívás, át kell élni, ki kell próbálni - vallják a túra szervezői.

A Tortúra 65 az elmúlt 26 év alatt országosan is az egyik legjelentősebb teljesítménytúrává nőtte ki magát. 2003-ig élt a kihívásnak egy, a tavaszi napfordulókor megrendezett változata is: Egerből rajtolva értek át a túrázók Miskolcra. Ezt a verziót indították újra május 7-én Tortúra Spring Challenge, vagyis „Tavaszi kihívás” néven. Közel kétszáz induló rajtolt Miskolctapolcáról, az Ellipsum Élményfürdő elől, 50, 34 és 12 kilométeres távokon.

A túráról:
1994-ben pár tájfutó azt álmodta, mi lenne, ha télen, a téli napforduló időpontjában átkelnének a Bükkön Miskolcról Egerbe. Azóta minden évben, egyre nagyobb számban teszik ezt tájfutók, neves ultrafutók, teljesítménytúrázók, egyszerű kalandvágyók. Évről évre több százan. Sok híres ultrafutó, túrázó részt vesz rajta, néhányan még külföldről is jelentkeztek. 2021 decemberében 209 induló vállalkozott az embert próbáló 65 kilométeres táv és 2000 méter szintkülönbség leküzdésére, a leggyorsabb alig 7 és fél óra alatt. Közel kétszázan a rövidebb 44, 34 és 12 kilométeres távon tették próbára kitartásukat és erőnlétüket.

A Déli-Bükkben Kácson és Kisgyőrön át kalandozó 50 kilométeres távot idén 53 túrázó választotta, közöttük két négylábú is indult. Csutora kutyát régi ismerősként üdvözölték a szervezők, hiszen az eb már 10 Tortúra jelvényt mondhat magáénak.

túra-kutya
Fotó: Bükk 900 Természetbarát Egyesület

Nemcsak Miskolcról és környékéről érkeztek tortúrások, hanem Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Nyíregyházáról, Egerből, de sokan jöttek Budapestről, Pest megyéből is. A leggyorsabb futó 5 óra 31 perc alatt ért célba.

Az állomásokon bükki gyógyfüves teával és zsíroskenyérrel várták a túrázókat, a miskolctapolci célban pedig fröccs is járt a megfáradt, és tizennyolcadik életévét betöltött vándoroknak.

Idén először hirdettek csoportoknak, egyesületeknek versenyt, hogy népszerűsítsék a természetjárást, teljesítménytúrázást a fiatal korosztály körében is. Az egy iskolából, szervezettől érkező legnagyobb létszámú csoport - bármely táv sikeres teljesítésével - kétnapos osztálykirándulást nyerhetett.

forrás: Bükk 900 Természetbarát Egyesület

Népszerű volt a Miskolctapolca és Bükkszentkereszt között futó 12 kilométeres táv is. Ezt választotta a Tiszakeszi cserkészcsapat, akik kiérdemelték a legsportosabb csoportnak járó díjat: ők mehetnek majd két napra kalandtúrázni a Bükkbe. Emellett egyébként a legfiatalabb – 11-12 éves – túrázók is ők voltak.

Fotó: Horváth Csongor

Az ünnepélyes díjátadót szerda délután tartották az Ellipsum Élményfürdő aulájában. A szervező Bükk 900 Természetbarát Egyesület kiemelte, minden túrázót visszavárnak december 17-én, szombaton a téli Tortúrára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!