Ugrás a tartalomra

Tíz darab amerikai hársfával gazdagodott a környezet

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 12. szerda 14:26
A napokban ültetik el Miskolc több pontján azt a hetven facsemetét, amelyeket a MOL Alapítvány ajánlott fel a borsodi megyeszékhelynek a VárosFa programjának részeként.

Egy előre meghatározott fajtalistáról választották ki a szakemberek, hogy hová, milyen típusú fákat szeretnének. Minden esetben a helyi adottságok figyelembevételével döntöttek azok mellett, amelyeket összesen tíz helyszínen ültetnek el. A szakemberek olyan fajtákat választottak, amelyek jól tűrik a városi körülményeket.

Szerdán a negyedik helyszínen ültettek el újabb fákat, tíz amerikai hársat helyeztek el szép sorban a földbe a Vologda utca és a Bodó sor közötti füves területen. Az ültetésben a kerület önkormányzati képviselője, Erdei Sándor is közreműködött a közeli óvoda nagyon érdeklődő kis nebulóival együtt. A gyermekeket pedagógiai szándékkal hozták nevelőik a helyszínre, hogy minél korábban halljanak a fák fontosságáról, szerepéről egy nagyvárosban és a környezetünkért viselt felelősségünkről is. A rövid sétájuk a szép, napos délelőttön így felért egy tanulmányi kirándulással.

„Nagyon örülök, hogy újabb fákat ültethetünk el a városban. Jó magam a választókerületi alapom terhére is támogatni szoktam a tavaszi és az őszi faültetést. Nagyon fontos a zöldítés, új fák ültetése és a kiszáradtak pótlása. Megtisztelő számomra, hogy most a tizenkettes választókerületben is gyarapodik a faállomány ezzel a tíz darab amerikai hársfával, a MOL VárosFA programjának keretében” – mondta az ültetés után Erdei Sándor.

Hozzátette: „Fontos, hogy itt voltak és segítettek a gyerekek is, hiszen ők a jövő generációja, nekik ültetünk, ők fognak majd bennük gyönyörködni leginkább. Én azon leszek, hogy egyre több fát ültessünk”.

A képviselő által is említett kiszáradás gyakori probléma, sokszor bejárja ez a téma a Miskolccal foglalkozó közösségimédia-csoportokat is. Ezzel kapcsolatban Erdei Sándor kifejezte reményét, hogy sikerül az öntözési feladatokat a jövőben megfelelően koordinálni. Ültetés után kiemelten fontos megtervezni a fák gondozását, ápolását, nem szabad őket az ültetés után sem magukra hagyni.

Beregi László képgalériája

Kérdésre válaszolva elmondta, az önkormányzat támogatja a lakosság által kezdeményezett faültetéseket is közterületre, amennyiben azok a megfelelő helyeken és paraméterekkel történnek. Azonban az így, önszorgalomból kiültetett csemeték gondozásában is kérik az ültetők segítségét, hiszen a városnak hatalmas területen, nagyon sok fát kell gondoznia.

„Éppen a napokban megyek majd az Estike utcába, ahol a lakóközösség szeretne a kosárlabda pálya mellett egy parkot kialakítani. Saját maguk is szívügyüknek tartják, hogy fákkal, dísznövényekkel telepítsék be a területet. Ehhez szakmai segítséget kértek a Városgazda munkatársaitól, amit természetesen meg is kapnak. Ennek nincs akadálya. De a megegyezés része az is, hogy az öntözést és gondozást is saját maguk végzik majd. Ami az elkötelezettségüket látva nem fog gondot okozni” – tájékoztatott a képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!