Ugrás a tartalomra

Tíz nap múlva kezdődik a Kerekdomb Fesztivál

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 03. kedd 11:54
A Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között csábít Tállyára. Az összművészeti fesztivál idei fellépői között szerepel az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif, de lesznek színházi előadások, komolyzenei koncertek, borkóstolók, családi- és aktív programok is. 
Képünk illusztráció / Fotók: Kerekdomb Fesztivál

A Kerekdomb idén 9. alkalommal mutatja be Tállya és a környék sokszínűségét, a borkultúra mellé irodalmi- és családi programokat, koncerteket, színházi előadásokat költöztetve a település kertjeibe, templomaiba, neves pincészeteibe. 

Így muzsikál a Kerekdomb Fesztivál 

A fesztivál nagyszínpadán, a Vincellér Színpadon pénteken az Aurevoir. indítja a táncot, majd a Carson Coma veszi át tőlük a stafétát, míg másnap az Anna and The Barbies, a Punnany Massif és a Magna Cum Laude slágereire táncolhatunk majd. Szintén a nyitónapon lép fel az Analog Balaton is a Palota Borházban, ahol a hétvége során a szőlőlugasok alatt láthatjuk még Ajsa Luna, Labek&Chrobak, Lenkke_, Cserihanna, Szlimmy, Mehringer és Co Lee dj settes fellépését is. A Szűcs Pincészetben a lengyel Cheap Tobacco-val kezdhetjük a fesztiválozást, de itt játszik még a Szlovákiából érkező Dis Is Markéta, a Cimbali Trio, A Flirt, Noira, a New Fossils, a Mörk, Beck Zoli és a Fejnélküli Lovas is. A Bagolyvár idén új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz, olyan előadókkal, mint az egy5egy, Buzás Bence, Juhász Zoli, A Csajod és a Sellah Vie, de itt láthatjuk majd Kollár-Klemencz László Vad című zenés irodalmi estjét is. A Nyerges Udvarban Palágyi Ildikó, Géem, Bodor Áron (Esti Kornél), Gorg és Benzol és Saya Noé zenélnek, a Herself pedig akusztikus koncerttel érkezik. A #Lindengarden – Gasztro Porta öreg hársai alatt többek közt Kemény Zsófi költő, író, slammer és rapper lesz a vendég, de táncra perdülhetünk a Rézeleje Kvarttet népzenei koncertjére is. 
A tállyai evangélikus templom akusztikáját élvezhetjük a theFluetwins koncertjén, Enyingi Zsófia és Ondrik János Musicalek hangján című műsora során, Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus DuoVoCellino, illetve a Miskolci Szimfonikus Zenekar Mozartissimo előadásán. 

Szavak szárnyán – színház és irodalom 

A Közösségi Ház ezúttal is színházzá változik a fesztivál ideje alatt, ahol Pokorny Lia A majdnem tökéletes boldogság receptje című önálló estjét láthatjuk, Szinetár Dóra Egy életem című életrajzi stand up estjét, Cserna-Szabó András A pacal ideje című darabját, a Sanyi, Én és a gyerekek A kerek kő című előadással érkeznek, az Art-Színtér pedig Agnieszka Osiecka Ő meg Ő című darabját adja elő. Vasárnap a Vincellér Színpadon a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadását élvezhetjük, Goldonitól a Mirandolinát. 

A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem kellemes pincéje mindig inspiráló környezetet teremt a meghitt, irodalmi előadásoknak és beszélgetéseknek. Idén olyan előadókkal találkozhatunk itt, mint Náray Erika és Nyáry Krisztián, akik Borítékolható szerelem c. zenés irodalmi estjüket mutatják be Tállyán, Szirtes Edina Mókus és Gryllus Dániel a Pál apostol – dalok Pál levelei szerint c. darabjukkal érkeznek, Vecsei H. Miklós Balla Gergellyel Mondjad, Atikám! c. József Attila estjét hozza el, Kollár-Klemencz Lászlótól pedig Juhász Annával és Háy Jánossal a Sanctum című zenés előadást hallhatjuk majd. 
Itt lesz a Művésztelep Galéria megnyitója is pénteken, amely a Közép-Kelet Európai Művésztelep folytatásaként született Művésztelep alkotásait mutatja be már elismert és feltörekvő hazai, illetve külföldi alkotók műveiből. Innen indulnak mindennap a Tállya izgalmas történelmét bemutató séták is.

Együtt mulat az egész család

A Kerekdomb Fesztivál gondolt a családosokra is: a Mailloth-kastély a legkisebbeket ringató foglalkozásokkal várja, míg a nagyobbacska gyerekeknek Bárth János Csirimojó gyerekdalai, a Majorka Színház Pártás királylány című mesedarabja, a Zenebatyu Élményprogram, valamint Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsora szólnak majd.

A kastély ad otthont ezúttal is a Malter Vándor Filmfesztivál versenyfilmjeinek pénteken, míg szombaton és vasárnap az NFI jóvoltából a Macskafogót, a Hyppolit, a lakájt és a Vukot nézhetjük meg itt. A gyerekek felfedezhetik a Somszög Birtok kalandozó komédiumát is, valamint az Alkotóházat, ahol a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületétől tanulhatunk a különféle mesterségekről, mint az úrihímzés vagy a mézeskalács ütőfa faragás, de játszóház és különféle kreatív programok is várják a gyerkőcöket, ahogy a Szűcs Pincészetnél is. Így amíg a szülők egy pohár bor mellett lazíthatnak, a gyerekek alkothatnak. 

Ne csak a poháremelés menjen 

Aki szívesen tölti aktívan a hétvégéit, az csatlakozhat az Aggteleki Nemzeti Park túráihoz, benevezhet egy evezős túrára a Bodrogra, vagy éppen egy kerékpáros kalandra a Tokaj-Zemplént felölelő Panoráma Kerékpárút egy szakaszán. 
Idén újdonságként a tállyai Kopasz-hegyi kőbányát is meg lehet látogatni a Colas Északkő bányalátogatás során. Vasárnap pedig indul a már hagyományos futóverseny, ahol vannak családi távok, iskolás futam, de 5, 10 és 15 km-es távokra is lehet versenyezni. 

Na, de mi kerül a poharakba? 

Természetesen nem lehet Tállyáról és a Kerekdombról beszélni a helyi borászatok nélkül, hiszen azok adják meg a település ízét. Ilyenkor kinyílnak a pincék ajtajai, sok helyen megnézhetjük hol történik a varázslat, sőt, akár dűlőtúrákon is részt vehetünk, ellátogatva egyenesen a forráshoz, a poharunkba kerülő bort adó szőlőültetvényekhez. A borászatok különféle tematikus kóstolókkal is készülnek, összekapcsolva a kóstolást gyakran művészetekkel, helytörténettel. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!