Ugrás a tartalomra

Tizenhárom év után köszön el a megyei rendőrfőkapitány

Horváth Szabolcs
Utoljára módosítva
2020. július 04. szombat 11:34
Dr. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány 13 év után távozik posztjáról, hogy Zala megyében vegyen át hasonló beosztást. Ez remek alkalmat kínált arra, hogy megvonjuk eddigi pályafutásának mérlegét.
Fotó: Parai Roland

Dr. Vereckei Csaba gyerekként soha nem gondolt arra, hogy valaha is rendőr legyen. Ám az 1990-es évek elejének komoly társadalmi-gazdasági változásai végül ebbe az irányba sodorták. „A családomban korábban nem volt egyetlen rendőr sem, és bevallom őszintén, bennem ez fel sem merült. Az érettségi után a Postánál helyezkedtem el, majd a határőrséghez vonultam be az akkor még létező sorkatonai szolgálatra. A leszerelésem után éppen a rendszerváltás miatti nagy átalakulások közepébe csöppentem, ami a Postánál is komoly bizonytalanságot eredményezett.

Felértékelődött a rend és fegyelem

Ezt látva felértékelődött bennem a határőrségnél megtapasztalt rend és fegyelem, és ez adta az ötletet, hogy esetleg a rendőrségnél megtalálhatnám a helyemet. Jelentkeztem is Tuza László akkori városi kapitánynál, aki egyből egy olyan kérdést tett fel, ami számomra abszolút ismeretlen volt: nyomozó vagy vizsgáló akarok lenni? Azt se tudtam melyik mit csinál, így próbáltam keresni valakit, aki elmagyarázza a különbséget. Ez végül Berta László, későbbi megyei, majd országos rendőrfőkapitány-helyettes lett, aki akkor osztályvezető volt, és azt tanácsolta, legyek vizsgáló. Ezzel el is dőlt a sorsom.”

Generációváltás a rendőrségnél

Ha valamikor, akkor a 90-es évek elején gyorsan meg lehetett tanulni a rendőri szakmát, hiszen feladat volt bőven. „A rendszerváltás utáni években elszabadult a bűnözés, közben pedig a rendőrségnél egy gyors ütemű generációváltás zajlott le. A miskolci kapitányságon is fiatal állomány alakult ki, amelynek nagyon sok bűnüggyel kellett megbirkóznia. Az élet- és ifjúságvédelmi alosztályon nekem is mindenféle bűncselekménnyel akadt dolgom, és ha nem akartam, hogy összecsapjanak a fejem felett a hullámok, nagyon gyorsan bele kellett jönni a munkába. Szerencsére olyan társaság alakult itt ki, amely tűzön-vízen keresztül segítette egymást, még a szabadidőnk egy részét is együtt töltöttük, így végül sikerült megbirkóznunk ezekkel a nehézségekkel.”

Nem feledte a bűnügyes múltat

Öt év múlva azonban elég nagy irányváltást vett az ifjú vizsgáló karrierje. „Munka mellett elvégeztem a jogi egyetemet, így amikor a főkapitányság személyzeti osztályán magasabb beosztást kínáltak, némi hezitálás után elfogadtam azt. Nagyon szerettem a bűnügyi munkát, ám érdekelt, hogy miként állom meg a helyem más területen, így belevágtam. Utólag már látom, hogy ez egy nagyon okos döntés volt, hiszen megtanulhattam az igazgatási tevékenység legfontosabb részeit, amely később nagyon hasznosnak bizonyult a vezetői beosztásaimban.”
A bűnügyes múltat azonban nem feledte, és amikor lehetősége volt, vissza is tért ide. „A 90-es évek második felében az országban mindenhol kialakították a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységeit, majd ezekből lettek a felderítőosztályok. Osztályvezető-helyettesnek hívtak ide, és nem is volt kérdés, hogy igent mondok. Nagyon izgalmas hat évet töltöttem itt, akkoriban ugyanis – többek között – a még klasszikusnak nevezhető kábítószerek csempészete, kereskedelme rengeteg munkát adott nekünk. Ez egy teljesen más életmódot kívánt, hiszen a bűnözők sem pihentek, és a mi feladatunk éppen az volt, hogy a leginkább rejtőzködő, legjobban konspiráló gengsztereket buktassuk le. Volt olyan drogos ügyünk, amelyben több mint száz gyanúsítottat fedtünk fel hónapokig tartó szívós felderítőmunkával.”

Megfelelni a kor kihívásainak

Ezt követően bő félévnyi hivatalvezetői munka után bűnügyi igazgatói beosztásba került, aztán előbb megbízott, majd kinevezett megyei rendőrfőkapitány lett, és 13 éves keresztül irányította a borsodi állományt. A kérdés adja magát: mennyit változott a rendőri munka ezen időszak alatt? „Ha az egész, csaknem 30 éves pályafutásomat nézem, azt kell mondanom, hogy össze sem lehet hasonlítani az akkori módszereket a maiakkal. Írógéppel, indigóval írtuk a jelentéseket, teljesen más volt a kommunikáció, nem volt mobiltelefon, internet, sokkal többet kellett talpalni az információkért. Ma a felderítőmunka abszolút más jellegű, a felgyorsult információáramlás, a modern technológia egyrészt nagy segítség nekünk a nyomozásoknál, ugyanakkor a bűnözők is felhasználnak minden modern eszközt, hogy a saját tevékenységükben sikeresek legyenek. Ám egy valami nem, vagy csak keveset változott: a bűnözői jellem, a bűnös úton való „könnyű” pénzszerzés csábítása, és hogy ezt persze rejtve tartsák. Ám úgy gondolom, hogy a rendőrség képes megfelelni a kor kihívásainak, hogy mindezt meggátolja.”

Eljött a váltás ideje

Dr. Vereckei Csabát most új kihívás várja, hiszen szeptember 1-jétől Zala megyébe szólítja a kötelesség. A kívülállóknak valószínűleg furcsa lehet egy ilyen nagy váltás. „Pedig a rendőrségen belül ez már egy régóta működő mechanizmus. A jelenlegi szabályok szerint egy megyei rendőrfőkapitány maximum 5+5 évre kaphat kinevezést. Engem még korábban neveztek ki, így lehettem 13 évig a posztomon, de végül számomra is eljött a váltás ideje. Éppen valamelyik nap gondoltam arra, hogy csaknem 25 éve taposom ezeket a lépcsőket itt a főkapitányságon, és csak most kezd tudatosulni bennem, mekkora változás előtt állok. Miskolcon születtem, itt élek azóta is, ám most a családommal költözöm Zala megyébe, tulajdonképpen új életet kezdünk ott. Ehhez a gondolathoz azért még egy kicsit hozzá kell szoknom.”

Mindenre készen álltak

A főkapitány tehát 13 év után távozik a székéből, de vajon hogyan fogalmazná meg az örökségét, amit hátrahagy? „A legbüszkébb a kollégáimra vagyok, akikkel – ezt túlzás nélkül mondhatom – mindenre készen álltunk. Amikor reggelente bejövök az irodámba, nem tudom, hogy éppen milyen feladatok, kihívások várnak, ám abban teljesen biztos vagyok, hogy ezzel az állománnyal meg tudjuk oldani. Elég csak megemlítenem, hogy évek óta minden egyes emberölés tettesét felderítettük, a közvéleményt érthető módon irritáló közterületi rablásoknál csaknem 100 százalékos a mutatónk. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a megyében, Miskolcon nem lehet kockázat nélkül bűnözni, és ez egy olyan közös eredmény, amelyre remélem az utódom is építhet majd.”

Dr. Vereckei Csaba dandártábornok rendőri pályafutása:
1992. október – Miskolci Rendőrkapitányság, Vizsgálati Osztály, vizsgáló
1997. február – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, Személyzeti Osztály, kiemelt főelőadó
1998. december – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, Felderítő Osztály, osztályvezető-helyettes
2004. február - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, Hivatalvezető
2004. október - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgató
2007. december - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, Megyei rendőrfőkapitány
Nagyobb díjak, elismerések:
2001. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díj
2009. Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
2014. Szent György Érdemjel

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!