Ugrás a tartalomra

Tizenkilencről tizennyolcra csökken a körzetek száma Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. december 01. péntek 09:25
Már elérhetők a 2024. októberétől érvényes miskolci önkormányzati választókerületek kialakításával kapcsolatos térképek és adatsorok.

Magyarországon a 2024-es európai parlamenti választással egynapon, várhatóan 2024. június 9-én bonyolítják az önkormányzati választásokat is.

Több nagyvároshoz hasonlóan, Miskolcon is olyan mértékben csökkent a lakosságszám, hogy a 2019-es választáshoz képest a Helyi Választási Iroda vezetőjének, azaz

a jegyzőnek a törvény alapján meg kellett szüntetnie egy választókerületet, és újra kellett szerkeszteni az eddigi körzethatárokat.

Miskolcon tizenkilencről tizennyolcra csökken a körzetek száma, a kompenzációs listáról pedig egy képviselővel kevesebb jut be a Közgyűlésbe, így a 2024 októberében felálló új képviselő-testület létszáma összesen két fővel csökken majd, így az a polgármesterrel együtt összesen 26 fős lesz.

Az idén október végén három rendes és két póttaggal megválasztott Helyi Választási Bizottság véleményezését követően az új önkormányzat választókerületi beosztásról  a Helyi Választási Iroda vezetője, Ignácz Dávid, Miskolc Város Jegyzője döntést hozott. Miskolcon az idén nyáron a lakosság véleményét is kikérték a módosításról, az állampolgárok írásban és személyesen tehettek észrevételt, melyek döntő részét beépítették a választókerületek módosításába.

Az önkormányzati választókerületek kialakításával kapcsolatos térképek és adatsorok elérhetők ITT.

További hírek

Olvasnivaló