Ugrás a tartalomra

Tizennyolc évet kaphat a macsétás gyújtogató

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 02. péntek 11:20
A Miskolci Törvényszék csütörtökön hozott ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki előbb megpróbálta felgyújtani a sértettek házát, majd macsétával támadt a családra Mezőcsáton - írta közleményében a hivatal.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlottat érzelmi kapcsolat fűzte a sértetthez, azonban a kapcsolatuk idővel megromlott, így a hölgy visszaköltözött a családjához.  A férfi ebbe nem nyugodott bele, többször életveszélyesen megfenyegette a nőt és a családtagjait is. 2017. június 2-án délután telefonon azzal fenyegetőzött, hogy „rátok gyújtom a házat, be lesz locsolva a házatok benzinnel, meg fogtok halni”. A család komolyan vette a vádlott fenyegetését, ezért többen összegyűltek a házban, késő estig ébren maradtak, félve attól, hogy a vádlott beváltja ígéretét.

Eközben az elkövető egy műanyag palackba motorbenzint töltött, abba egy textil darabot helyezett és a gyújtószerkezettel, valamint fél méteres pengehosszúságú macsétával a nő lakásához ment. Mivel ismerte az ingatlan beosztását, tudta, hogy a sértett férjével és 7 gyermekével, köztük két kiskorúval, valamint három nagykorú gyermekük családjával lakik együtt, tehát a lakásban 12 év alatti gyermekek is tartózkodnak. A vádlott a sértett által használt szoba ablaka előtt megállt, az ablakon lévő szúnyoghálót felhasította, majd az időközben meggyújtott benzines palackot bedobta a szobába. A helységben több berendezési tárgy is lángra kapott, de a tűz terjedését sikerült megakadályozni. Közben a vádlott a macsétával az egyik sértettre támadt, megvágta annak kezét, azonban a családtagok közbelépésére elmenekült a helyszínről.

A bíróság aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy, részben a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, magánlaksértés és rongálás miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat.  A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott lényegében beismerte tettét, a cselekmény kísérleti szakban maradt. Súlyosító körülmény volt, hogy a férfi már korábban is volt büntetve.
A bíróság a vádlott letartóztatását továbbra is fenntartotta.
Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!