Ugrás a tartalomra

Több alapvető élelmiszer árát is befagyasztja a kormány

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 13. csütörtök 11:31
Az árakat tavaly október közepi szinten rögzítik, az intézkedés február elsején lép életbe.

Egész Európában elszabadulni látszanak az élelmiszerárak az energiaárak emelkedése miatt, ezért más országokhoz hasonlóan itthon is beavatkozásra kényszerül a kormány – jelentette be Orbán Viktor szerdán egy Facebookra feltöltött videóban.

Az idei első  kormányülésen született döntésnek megfelelően február elsejétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgóétolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. Ezeknek a termékeknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.

A bejelentésre közleményben reagált az Egységben Magyarországért is. A DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott egységes ellenzék úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor bejelentése „beismerő vallomás arról, hogy a magyar gazdaság tragikus állapotban van”.

– Mennie kell annak a csapnivaló kormánynak, amelyik tizenkétéves kétharmados kormányzásának utolsó tizenkét hetében kezd el foglalkozni a termékek árával. Felelős gazdaságpolitika helyett hatósági árakkal kezelik a vágtató drágulást, ez az orbáni gazdaságpolitika teljes kudarca – fogalmaztak.

Az Egységben Magyarországért hatósági árazás helyett a rekordméretű ÁFA csökkentésével segítené az embereket: az április 3-i kormányváltás után 5 százalékban maximálják az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját.

(Címlapképünk illusztráció.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!