Ugrás a tartalomra

Több mint egymilliárd forintból felújították az egyes kollégiumot

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 31. csütörtök 15:58
Teljesen felújították és modernizálták a Miskolci Egyetem E/1-es kollégiumát. Az ünnepélyes átadót csütörtökön tartották meg a campuson.
Horváth Zita rektor: ez csak az első lépés a kollégiumok modernizálásának útján. | Fotó: Mocsári László

Tavaly több fejlesztés is elkezdődött a felsőoktatási intézményben, ennek részeként szeptemberben indult az E/1-es kollégium felújítása, amit több mint egymilliárd forintból modernizáltak.

Az átadó eseményen Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke emlékeztetett, 2024-ben a Miskolci és a Debreceni Egyetem közösen rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat. Az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések első lépcsőfokaként újult meg a kollégium.

Részben a sportverseny, részben a megnövekedett hallgatói igények és az egyre fontosabb nemzetköziesítés indokolta, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő szállás álljon rendelkezésre az intézményben, hiszen az nemcsak a kollégiumban élők, hanem az egyetemre látogató vendégek kényelmét is szolgálja.

Azt is mondta az alapítványi elnök, hogy az intézmény egyik jelmondata - hagyomány és modernitás - ebben az infrastrukturális fejlesztésben is tükröződik.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy ez csak az első lépés a kollégiumok modernizálásának útján. Reményei szerint a munka folytatódik a többi épülettel. Lehetővé tette a felújítást az is - idézte fel -, hogy tavaly év végén sikerült az egyetemnek megszabadulnia a kollégiumokat érintő PPP-konstrukciótól, ami évről évre komoly anyagi terheket rótt az intézmény költségvetésére.

A tervezés és kivitelezés során a felhasznált anyagok és a dizájn mind a 21. századi követelményeknek felel meg - tette hozzá a rektor.

Horváth Zita végül felelevenítette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdai bejelentését, miszerint húsz felsőoktatási intézmény - köztük a Miskolci Egyetem - majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül, amelyet infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatnak fel. A kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények.

A köszöntőket követően a vendégek és a sajtó munkatársai maguk is meggyőződhettek arról, hogy kicserélték a nyílászárókat, felújították valamennyi vizesblokkot, modern konyhákat alakítottak ki, új burkolatokat kapott az épület, átalakították a szobákat, energiatakarékos világítást építettek ki, kicserélték az összes radiátort, és modernizálták a védelmi berendezéseket (beléptető rendszer, tűz- és füstjelző, belső kamerák) is. A munka során összesen mintegy 5300 négyzetméternyi terület újult meg az egyetem E/-es kollégiumában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!