Ugrás a tartalomra

Több mint kétszáz méteren át kanyarog, hullámzik - pumptrack pálya épül az Avason

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 30. hétfő 15:25
Magyarország egyik legnagyobb "pumpapályáját" alakítják ki az Avastetőn.
Fotók: Mocsári László

Kerékpárral, gördeszkával, rollerrel és görkorcsolyával is használható lesz az az új pumptrack pálya, amely az Avastetői sportpálya mellett épül meg. A munkaterületet már átadták a kivitelezőnek, hamarosan kezdődhet az építkezés.

A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be hétfőn. Veres Pál polgármester rámutatott, a szabadidő aktív eltöltése egyre többek számára fontos, ezt felismerve - és igazodva a száz klímasemleges város missziójának célkitűzéseihez - újabb kerékpárutakat építenek, támogatják a szabadidősportokat.

A konkrét beruházásra rátérve elmondta, a tervezés időszakában Magyarország leghosszabb pumptrack pályája volt a miskolci, időközben azonban Budapest megelőzött minket. Szomorkodásra azonban nincs okunk, hiszen így is közel 220 méter áll majd a rendelkezésre, sőt: a felnőtt pálya mellett készül egy olyan "nyolcas" kört leíró pálya is, amit kifejezetten a gyerekeknek építenek meg.

A "pumpapálya" egy olyan körpálya, amit kanyarok, hullámok színesítenek, ezáltal egyszerre nyújt különleges, mégis biztonságos élményt a kerékpárosoknak, vagy éppen a gördeszkásoknak, görkorisoknak, rollereseknek.

A dombóvári pályánál készült riport ad egy képet a sportolási lehetőségről (az anyagot a Tolnatáj Televízió készítette):

A városvezető elárulta, hogy több helyszínt is számba vettek, mielőtt az Avasra esett volna a választás. Végül a buszpályaudvarhoz közeli területet találták a legideálisabbnak, hiszen parkoló és más sportpályák is vannak a közelben, ugyanakkor a környéken élőket nem zavarják majd a fiatalok. A döntést a helyiek is támogatták.

- Bízom abban, hogy ugyanolyan gyorsan megszeretik a miskolciak ezt a helyszínt, mint a Horváth-tetőt és az ott található játszóeszközöket - hangoztatta Veres Pál.

A választókerület önkormányzati képviselője, Fodor Zoltán szintén kiemelte: ideális a helyszín, hiszen megtalálható itt kosár-, foci- és röplabdapálya, a futókör felújítására pedig már elkészültek a tervek.

- Bátran mondhatom, hogy a város egyik legnagyobb attrakciója lesz a sportolni vágyók körében. Gyakorlatilag egy sportcentrumot alakítunk ki - hangoztatta.

A miskolci pálya vonalvezetése

Szarka Dénes önkormányzati képviselő elmondta, az avasiak mellett a diákönkormányzat részéről is megkeresték már egy ilyen pálya építése kapcsán. Hangsúlyozta ő is, hogy ideális a helyszín, a sportolók nem fogják zavarni az avasiak nyugalmát.

- Támogatjuk a sportolási lehetőségeket, a szabadidő hasznos és aktív eltöltését - tette hozzá.

Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal Pályázati főosztályának vezetője elmondta, a miskolci önkormányzat év elején sikeresen pályázott az Aktív Magyarország Programban. A pályát aszfaltréteg borítja majd, és egy bő 70 méter hosszú és közel 30 méter széles területen alakítják ki.

Hozzátette: a beruházás mintegy 74 millió forintba kerül, ebből 35 millió forintot az Aktív Magyarország áll, a fennmaradó részt az önkormányzat teszi hozzá. Ha az időjárás is úgy alakul, december közepére elkészülhet az avasi pumptrack pálya.

További hírek

Olvasnivaló