Ugrás a tartalomra

Több mint nyolcszázmilliós pluszforrással épülhet meg a Szeleta Park

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 02. kedd 11:02
A Bükki Nemzeti Park élővilágát és a terület történeti emlékeit bemutató különleges látogatóközpont megvalósítására így több mint kétmilliárd forint jut.

Több mint nyolcszázmillió forint pluszforrást biztosít a kormány a régi Herman Ottó Emlékpark helyén megépítendő Szeleta Park Látogatóközpont megvalósítására – derült ki a Magyar Közlöny július 23-ai számából. A támogatásnak köszönhetően 1.4 helyett 2.2 milliárd forint áll a beruházó Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) rendelkezésére, hogy a turisztikailag is kiemelt jelentőségű projektet megvalósítsa.

A plusz százmilliókra persze szükség is van, hiszen tavaly kiderült: az építőanyagok árának növekedése miatt az eredetileg tervezett 1.4 milliárd forint nem lesz elegendő az építkezés befejezéséhez. A közbeszerzésen nyertes cég, a miskolci FK-Raszter Zrt. 1,9 milliárd forintért vállalta a Szeleta Park Látogatóközpont kivitelezését. Az építőipari vállalkozással tavaly áprilisban között szerződést a BNPI.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, az FK-RASZTER 1,46 milliárd forintért vállalta a földszintes, lapostetős, majdnem 1700 négyzetméter hasznos alapterületű látogatóközponti épület kivitelezési munkáit, a 23 ezer négyzetméteres telek lőszermentesítésével együtt. További 435 millió forintot tesz ki a látogatóközponthoz tartozó játszóház, játszótér és kalandpark létrehozása, a közműhálózat kiépítése, a kertépítési munkák és a parkolók megvalósítása. A 2.2 milliárd forintból tehát várhatóan még úgy is jutni fog mindenre, hogy az elmúlt egy évben sem lettek olcsóbbak az építőanyagok.

Mikor, mikorra?

A fentiek tükrében szerettük volna megtudni azt is, hogy mikor vonulhat fel a kivitelező a területen, mikor indulhat el a munka, illetve azt is, mennyi idő áll majd a kivitelező rendelkezésére ahhoz, hogy befejezze a látogatóközpontot. A BNPI megkeresésünkre elmondta, nagyon várták a mostani kormányhatározat megjelenését.

- Most következik majd a támogatási szerződés módosítása, ami után a korábban már közbeszerzéssel kiválasztott kivitelező, az FK-Raszter Építő Zrt. megkezdheti a tényleges munkálatokat. Erre tizenöt hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére – írták.

Kiemelték, az épület elkészülte után indulhat el az interaktív kiállítás megvalósítása, melyet a Narmer Építészeti Stúdió tervezett, ugyanúgy mint az épületet.

Ha elkészül, a Szeleta Park Látogatóközpont interaktív kiállítás formájában mutatja majd be a Bükki Nemzeti Park élővilágát, barlangjait és az ősemberek korát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!