Ugrás a tartalomra

Elfogadták a költségvetést, több önkormányzati forrás jut például az MVK-nak

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 02. csütörtök 16:57
Városüzemeltetésre közel 9,8 milliárd forintot használhat fel idén Miskolc, ez több mint 2,1 milliárd forinttal haladja meg az előző évi előirányzatot, az MVK Zrt. önkormányzati támogatása pedig szintén magasabb, mint tavaly: az előző évhez képest 1 milliárd forinttal 4,3 milliárdra emelkedett. A Miskolci Önkormányzati Rendészet közel 700 millió forintot kap a várostól - egyebek mellett ezeket a sorokat is tartalmazta az idei költségvetés-tervezet, amit végül elfogadott a közgyűlés.

 

Nem sokkal 9 óra után megkezdte a munkát a miskolci közgyűlés, az ülés az elején hiányzott Mokrai Mihály (Velünk a Város), valamint Cseléné Figula Edina (Velünk a Város), de később ők is csatlakoztak.

Valcsev Ivanov János, a bolgár nemzetiségi önkormányzat elnöke kért szót előbb. Martenicát kaptak a jelen lévő képviselők, barátokat köszöntenek így a bolgárok. Pénteken van Bulgária nemzeti ünnepe, 1878-ban szabadult fel az ország, ebből az alkalomból köszöntötte a képviselőket. - Békességet, erőt kívánok mindenkinek a bolgárok nevében - tette hozzá.

Veres Pál polgármester elmondta, az egyik legfontosabb feladat most, hogy áttekintsék az idei kilátásokat. Elmondta, némiképp enyhülni látszik az energiaválság, de még nem látni a nehéz időszak végét. Nagyon nehéz év elé néznek a gazdasági társaságok és az önkormányzat, nehéz a bevételeket tervezni. Bízik benne, hogy egy konstruktív vita végén sikerül egy jó költségvetést elfogadni.

Az elhunytakról emlékeztek meg egyperces néma főhajtással.


1. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat egyes saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei várható összegének megállapítására a 2024-2026. évekre. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a javaslat főbb pontjait, amik a város 2024-26. közötti várható saját bevételeit és fizetési kötelezettségeit tartalmazza. Ezeket határozatban kell rögzítenie az önkormányzatnak a jogszabályok szerint. A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Fotók: Mocsári László

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz-KDNP): ellenzéki vezérszónokként rámutatott, a terv nem számol a helyi adó bevételével, ingatlanértékesítésből növekedéssel - látszik, hogy az évre tervezett 1 milliárdos vagyonértékesítés "már komolytalan". - Ha az IPA érdemben nem fog nőni, a tulajdonosi bevételünk sem, mutatja, mennyire lehet komolyan venni ezeket a számokat. Nagy bajba kerülhetne Miskolc, ha valóban így alakulnak majd a számok - összegzett.

Borkuti László (Velünk a Város, DK): reagált Soós Attila felvetésére. Három éve nem lehet előre tervezni Magyarországon, ilyen gazdasági helyzetben, hangsúlyozta.

A vitát lezárta a polgármester, a főosztályvezető reagált a felvetésekre. Szilágyi Kornél elmondta, jelen időszakban (járvány, központi intézkedések) alapvetően meghatározzák az önkormányzat mozgásterét. Bizonytalan időszakot élünk, számos külső-belső tényező eredményezi, hogy a terveket folyamatosan aktualizálni kell. Prognózisokat tartalmaz az előterjesztés. Tavaly kiemelkedő adóbevételeket ért el a város, óvatos növekedéssel számolnak a következő években.

2. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének megállapítására, a költségvetési rendelet megalkotására és egyéb kapcsolódó döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Ismét Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a napirendet. Elmondta, az idei költségvetésben fő prioritás, hogy az önkormányzat működőképességét, gazdasági stabilitását megőrizze. Kihívást jelentett az önkormányzatok számára, így Miskolc számára is, az energiaválság, az inflációs hatásokat is kezelni kell. A minimálbér végrehajtása is kiemelt feladat idén. Kiemelt cél, hogy a TOP-os projekteket megvalósítsák, a lehető legtöbbet. 47,5 milliárdos főösszeggel számolnak.

Bevételek: állami támogatások - 535 millió forint érkezik a kulturális területre az önkormányzaton keresztül. Számos jogcímen jön támogatás a központi költségvetésből. A köznevelés területén 111 milliós csökkenéssel számolnak, de összességében valamivel több állami forrás érkezik, mint tavaly. Idén már 2 százalékos adómértékkel fizetnek adót a kkv-k. Tavaly az energiaválság, az infláció és a háború hatásai ellenére kiemelkedő adóbevételeket ért el Miskolc.

Kiadások: az energiaárak emelkedésének enyhítésére számos intézkedést tettek már tavaly. A központi elvárások is ezt fogalmazták meg. 2021-ben a gáz, távhő, áram költsége 2,9 milliárdos kiadást jelentett - ez tavaly meghaladta a 6 milliárd forintot. Erre az évre a most ismert árak mellett 8-9 milliárdot prognosztizálnak. A tételek tervezése számos bizonytalanságot hordoz magában, igyekeznek reagálni a lehetőségekre. Csatlakoztak a villamosenergia fixálásának lehetőségéhez.

1,2 milliárdos állami támogatás érkezik az évben a működésre. De számos kötelező feladat van még, amire ez nem nyújt fedezetet, ezért további szoros együttműködésre, állami finanszírozásra van szükség. Jelentős tétel a béremelkedés. Erre több mint 200 milliót különítettek el. Szolidaritási hozzájárulási adó - a nagyobb helyi adóbevétellel rendelkező önkormányzatoktól egyre nagyobb szerepet vár el az állam. Miskolc idén 1,3 milliárddal többet, mintegy 3,6 milliárdot fizet a központi költségvetésnek. Összességében állami forrásból 64 millió forint többletet tudnak realizálni. 2,1 milliárdot terveztek beruházásokra. Miskolc kiemelt státuszt kapott a TOP 20 keretben, több mint 31 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Várják a pályázati lehetőségek megnyitását. Városüzemeltetésre közel 10 milliárdot tervezett Miskolc (közel 2 milliárddal több, mint tavaly), az MVK több mint 1 milliárddal kap többet. A MIÖR közel 700 millió forintot kap.

Szopkó Tibor alpolgármester kiegészítésében részletezte, rendkívül bizonytalan gazdasági környezetben kezdték meg a tervezést ősszel: jegybanki alapkamat és kamatszintek, árfolyamok, energiaárak, infláció, a helyi gazdaság teljesítménye, a minimálbér emelkedése, az állami támogatások, normatívák szintje szintén bizonytalanná tette a tervezést. - A működési egyensúlyra törekszünk, a nehézségek ellenére is - húzta alá. Meg kívánják őrizni a működőképességet, stabilan szeretnének gazdálkodni a kockázatok lehetőséges csökkentésével. Bíznak abban, hogy érdemi korrekciót tudnak majd év közben végrehajtani. Több mint 30 milliárddal több forrást is fel tudna használni az önkormányzat. 47 milliárdos főösszeg mellett minden forint mellől majdnem egy újabb forint hiányzik. Folyamatosan vizsgálták felül az előirányzatokat, a mozgástér soha nem látott mértékben szűkös volt.

Magas kihívást jelent, ha a rezsiköltségekre fordítható állami támogatások szintje nem lesz magasabb, az 1,2 milliárd nem elég a költségek fedezésére. Kihívás, hogy a helyi adók elérik-e a tavalyi szintet. A legnagyobb kockázatot az energiaárak "mozgása" jelenti, de ilyen a közlekedés és a közétkeztetés finanszírozása is. A városüzemeltetési feladatok finanszírozása közepes kihívású tényező, ahogy a fejlesztések önerőigénye is. - A fejlesztések fogják leginkább meghatározni az idei évet - emelte ki az alpolgármester. Extrém gazdálkodási fegyelem jellemezte a tavalyi évet is, idén soha nem látott szigorral gazdálkodik a város. Az ingatlanok értékesítésével a város rehabilitációja a legfontosabb cél.

A forráscsökkentés és a kiadások növekedése veszélyeztetheti a közszolgáltatások ellátását. További állami beavatkozások szükségesek. De még így is az látszik, hogy az önkormányzat a saját eszköztárával csak korlátozottan tud hatással lenni a költségvetésre. 47,5 milliárdos bevétellel és kiadással számolnak, ez a költségvetés egyensúlyi. Kiemelt prioritások: a városüzemeltetés fontos szerepet kap, a közösségi közlekedés korábban soha nem látott támogatást kap idén. Elkötelezettek a szociális és oktatási terület iránt is.

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: a költségvetés tükör a város működéséről, leképződnek benne a hétköznapok. A tömegközlekedés 3 éve "kritikán alul működik", ritkán járnak a buszok, villamosok, a peremterületre csak óránként közlekednek, "a Volán-busz is sűrűbben jár". Örömmel látják, hogy az MVK támogatása emelkedik, de felvetődik mindenkiben, hogy jobb lesz-e idén a szolgáltatás, sűrűbben járnak-e majd a járatok. A miskolciak ezt szeretnék.
A közrend és a közbiztonság "megbukott" az elmúlt években, szükségszerű, hogy nagyobb összegeket fordítsanak rá. Érzékelik, hogy nem olyan a közbiztonság, mint korábban volt. Látjuk, hogy egyensúlyira van tervezve a büdzsé, de arra szólítják fel a városvezetést, hogy idén valóban kapják meg a Salkaházi programot a nyugdíjasok. Az állami támogatások jelentősek, ezt üdvözlik, de úgy látják, a politikai vezetés alapvetően "rossz gazda módjára működteti a várost", ezért a frakciószövetség nem tudja támogatni az előterjesztést.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK): gondoskodó a költségvetés, a kormányzat rendkívüli megszorításai ellenére is középpontba helyezi a városlakókat. Ragaszkodott a Salkaházi program folytatásához az idősügyi tanács elnökeként. A kormányra nem jellemző a gondoskodás, hiszen 28 500 forinton tartja a nyugdíjminimumot. Idén 450 milliót terveznek a Salkaházi program folytatására, a megemelt támogatás kifizethető lesz. A nyugdíjak reálértéke minden évben csökken. - Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni a nyugdíjasainkért - hangsúlyozta. A gondoskodás része, hogy a közrend fenntartására is több figyelmet fordítanak. Olyan területen is helyt kell állniuk, ahol az államnak lenne feladata a közrend fenntarta. A rendészet működtetését a költségvetés prioritásként kezeli. Épületek, városrészek újulhatnak meg, ez szintén bizonyítja a gondoskodást.

Varga Andrea alpolgármester reagált Molnár Péter mondataira: nem az önkormányzatot támogatja a kormány, hanem a város működésére érkeznek a források. Nem a kormánynak van pénze, hanem az adófizetők által befizetett igazságtalan újraelosztásáról van szó. Igazságtalanságok vannak régiós szinten az országban: nem ugyanazt a bért kapja egy dolgozó Győrben, vagy Miskolcon. Ismét óriási áldozatokat vállalnak a miskolciak egy igazságtalan állami elosztás miatt. - Az igazságtalan újraelosztásért kell dolgoznunk, hogy az önkormányzatok visszakapják jogaikat - emelte ki.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: a legnagyobb probléma, hogy az előzetes egyeztetés során a miskolciak igényei kimaradtak a költségvetésből. Milyen adókkal kell számolni, mennyi adósságot vállal fel az önkormányzat? - ezeket közölni kellene előre. Ennek hiányában ez a tervezet hazug, álságos, és a miskolciakat sérti. Nem reflektál a miskolciak valós igényeire. A részvételi költségvetés jelentősen lecsökkent - ez azt jelenti számukra, hogy a miskolciakat ki kívánják hagyni a költségvetés tervezéséből a jövőben. - Ne féltsék tőlünk a nyugdíjasokat - tette hozzá. A miskolciak az igényeiket figyelembe vevő, tisztességes költségvetést követelnek. Ez nem az - emelte még ki.

Erdei Sándor (Velünk a Város) sorolta a kormányzati intézkedések negatív hatásait.

Kovács László (KDNP) ügyrendit nyomott, hogy a polgármester vegye el a szót az előtte felszólalótól, hiszen nem a költségvetéshez szólt hozzá.

Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP): Miskolcot súlyosan érintették a kormányzati elvonások, éves szinten több milliárd forintról van szó. Az MVK-t véleménye szerint eladósította az előző városvezetés, igyekeznek visszafizetni, és finanszírozni a városi közlekedést. Próbálják szinten tartani, de fognak járni a buszok, villamosok, hiába próbálták tönkretenni korábban. Sőt fejlesztéseket is bejelenthettek, új buszok érkeztek például. Folytatják a városi fejlesztéseket a belvárosban, Miskolctapolcán, a történelmi Avason, Lillafüreden. Zöld, szociális, emberközpontú Miskolcot képzelnek el. Szociális és oktatási intézményeket újítanak fel városszerte, így az ő választókerületében is. Kerékpárutakat, építenek, alakítanak ki, utak újulnak meg.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): nem látja, hogy valóban nőne a Városgazda költségvetése. Szerinte lemondott a városvezetés Lyukóvölgyről. Miért nem veszi meg a város a Bartók Művelődési Házat?

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): köszöni, hogy meghívták a költségvetési egyeztető tárgyalásra. Komoly kormányzati elvonások vannak, nehéz a gazdasági helyzet. A traffipaxok telepítésére 15 millió forintot szán a város - pedig ez a rendőrség feladata lenne véleménye szerint, és ne a miskolciak pénzéből oldják ezt meg. Hozzátette, a fejlesztési tervek nem valósultak meg ebben a ciklusban, pedig már eltelt 4 év.

Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP): voltak fejlesztések Perecesen.

Pakusza Zoltán: ön tervezi a felújításokat, de nem történt előrelépés.

Barta Gábor (Fidesz-KDNP): a területfejlesztésért aggódik, mert ez szinte teljes mértékben zárójelbe lett téve véleménye szerint. Még a városi infrastruktúra szinten tartására sincs elég forrása a városnak. A működési költségek nagyjából azonos szinten maradtak (1,1 milliárd forint). 90 millió forintból kellene járdát, közvilágítást stb. építeni. Csak az ő választókörzetében több százmillió forintba kerülne pusztán a karbantartás.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP): minden évben elküldi javaslatait a választókörzet fejlesztésére vonatkozóan, ezekből semmi nem valósult meg. Szeretne jelen lenni azokon az egyeztetéseken, amik a választókörzetét érintik.

Kozma Istvánné (Fidesz-KDNP): a Városgazda kerete nem változik nagyságrendileg, tart attól, hogy égig érő fű, gondozatlan területeket tapasztalnak majd idén. Szomorú, hogy a Salkaházi program nem szerepel a költségvetésben.

Veres Pál: én is úgy láttam, hogy benne van a költségvetésben.

Szécsényi Marianna (Fidesz-KDNP): sajnálja, hogy nem hívták meg a költségvetés tervezésére. Pontosítaná a minap.hu-t is, amiben azt írtuk, hogy egyeztetésre hívták az ellenzéki képviselőket. Érzik, látják a miskolciak, mennyire rosszul gazdálkodik a városvezetés.

Szarka Dénes (Velünk a Város, Jobbik) frakcióvezető-helyettes: a Salkaházi támogatás szerepel a költségvetésben, elkötelezettek mellette. A frakciók meghívást kaptak az egyeztetésre. Számot kell vetni a külső helyzettel, látjuk, hogy hiába nőnek az adóbevételek, hiába vannak a fejlesztéspolitikának sikerei, de minden kiadás is emelkedik. A város mindent megtesz a színvonal emeléséért, de a gazdasági körülmények ezt nem mindig teszik lehetővé. Gondolnak a jövőre, támogatják az ifjúságpolitikát idén is, fejlődni tud ez a terület is. A rendészet és a rendőrség is élvezi a város támogatását.

A felelős gazdálkodás ellenére is komoly nehézségekkel kell megküzdeni. Folyamatosan szűkül az önkormányzatok mozgástere, ráadásul kiszámíthatatlan a tervezés, gyakran év közben vonnak el forrásokat. Ahogy a multik számára megteremti a kormány a kiszámítható gazdasági környezetet, úgy a városok is megérdemlik ezt. - A város működőképessége mellett elkötelezettek vagyunk - húzta alá.

Simon Gábor (Velünk a Város, MSZP) frakcióvezető: Miskolcnak több pénzt kellene költenie, ebben úgy tűnik, nagy az egyetértés. Több pénzt a kultúrára, a járdákra, az utakra - igen, jogos igények merülnek fel. De kérdés, honnan kellene több pénzt szerezni? Egyedül az államkasszából tud jönni, ezeket a miskolciak fizetik be, vállalkozások, az emberek. Több százmilliárd forintot fizetnek be, 2021-ben meghaladta a 200 milliárdot, tavaly több mint 300 milliárdot egyes számítások szerint. Az önkormányzat ebből visszakap 17 milliárd forintot.

- Azt várnánk el az államtól, hogy igazságosan ossza el a miskolciak által befizetett pénzeket. Alapvető feladata, hogy az önkormányzatokat finanszírozza, hogy a helyi feladatokat el tudja látni. De fontos közfeladatok ellátására nem adja ide a forintokat. Minimum 50 milliárdot ide kellene adnia, és akkor a közfeladatokat el tudnánk látni - mutatott rá. Miért nem adja ide az állam a plusz forrásokat? Nincs szükség kisvasútra Felcsúton, de szükség lenne az avasi járdák felújítására. Az állam bevételei tavaly 22 százalékkal nőttek, de ezt sem adja oda az önkormányzatoknak. Nullát ad ide, gyakorlatilag ugyanannyi pénzt ad az állam, mint tavaly. Ha nőnek a költségek, ugyanolyan összegből hogy lehet ezeket kifizetni? - vetette fel. - Az állam nem jól osztja el a forrásokat, ezért az önkormányzatokhoz nem jutnak el azok a források, amik a jó működéshez kellenek. Az ellenzéki képviselők felszólalásai ezt bizonyították - mondta.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő: méltó ünneplést kívánt a bolgár nemzetiségnek. Nem ért egyet azzal, hogy vasszigorral készült volna a költségvetés, ami mindenről szól, csak nem a gondoskodásról - szólt Szilágyi Szabolcsnak. Csak magukról gondoskodnak véleménye szerint. Számszakilag igaz, hogy többet költenek az MVK-ra, de az elmúlt években tönkretették azt. Nem tudják támogatni a költségvetést.

Kovács László (KDNP): emberi és képviselői normák betartására kéri a képviselőket. Ő sem kapott meghívást a tervezésre, csak a frakcióvezetők, ezt sajnálja. Mi a dicséretes abban, hogy egyensúlyi a költségvetés? - vetette fel, hiszen ez törvényi kötelezettség. Szerinte lemondott a városvezetés a nyugdíjasok támogatásáról. Nincs tételesen megnevezve egyetlen beruházás sincs.

Szopkó Tibor alpolgármester: a demagógia köszön vissza az ellenzéki hozzászólásokból, akik kategóriákat mosnak össze. Önmérsékletet kér tőlük. A közel 300 milliárd forintos befizetésből ne 17 milliárd kerüljön vissza, hanem 50 milliárd - lenne pénz az utak, járdák, lépcsők fejlesztésére, a jogos miskolci igényekre. Csak uniós forrásból tudunk fejleszteni, de nem hagytuk az út szélén a kulturális szereplőket sem, pedig működésük határán egyensúlyoznak. A teherviselési képesség határáig el kell mennie a Holding-cégeknek.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK): az állami utak is ugyanilyen rossz, vagy még rosszabb állapotban vannak.

Kozma Istvánné (Fidesz-KDNP): tavaly is benne volt az előterjesztésben a Salkaházi program, mégsem fizették ki.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: a Salkaházi benne volt a tavalyi költségvetésben is, azonban úgy döntöttek ősszel, hogy nem fizetik ki, holott "lett volna rá fedezet". Cserbenhagyták a miskolci nyugdíjasokat.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): eltérően fogják fel, hogyan kell egy várost vezetni. Az a feladatunk, hogy minél jobb körülmények között vezessük a várost, az itt élőket minél jobb helyzetbe hozzuk. Erre nem lehet az a válasz mindig, hogy mit várnak a kormánytól. Mi milliárdokat hoztunk ide, a fejlesztéseket is még az előző városvezetés hozta ide. Nem lehet a bizonytalan környezetre sem mutogatni. Nem lesz elegendő a költségvetés, hogy újra vonzó legyen a város a befektetők számára, hogy újra tiszta és rendezett legyen a városkép. A 47 milliárdból 3-4 százalék jut fejlesztésre. A város jelen pillanatban sodródik, leszakadóban van. Nem jó Miskolc renoméja.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP): az a probléma, hogy heroikus küzdelmet vívnak, de a miskolciak nem ezt látják. Javasolja, hogy a fölösleges kiadásokat tegyék vissza a költségvetésbe.

Szarka Dénes (Velünk a Város, Jobbik) frakcióvezető-helyettes: az 1980-as évek óta csökken Miskolc lakossága, több mint 300 ezerrel csökkent Magyarország népessége is 2011 óta.

Badány Lajos (Velünk a Város, Jobbik) frakcióvezető-helyettes: a városüzemeltetési bizottság ellenszavazat nélkül támogatta a költségvetési tervezetet, ezt örömmel látta. Idén rekordösszegű támogatást kap az MVK. Debrecennel ellentétben Miskolcon hétvégén is járnak a villamosok. A menetrendet az MVK készíti el, erősebb szakmai felügyeletet szeretnének a cég fölött. A közbiztonság ellátása állami feladat, az alulfinanszírozott rendőrség erőn felül teljesít, ehhez teszi hozzá az önkormányzat, ami tud.

Hollósy András (Fidesz-KDNP) frakciószóvivő: most jönnek rá, hogy erősebb kontroll kell az MVK fölött? A politikai felelősséget ki vállalja?

Szopkó Tibor alpolgármester: demagógia - ezzel kezdi most is felszólalását. Követeljük az önkormányzati finanszírozás reformját, Székesfehérvárral, Debrecennel, minden magyar várossal egyetemben. A problémáink gyökere ugyanaz. Követeljék velünk a reformot, mert amíg ez nem történik meg, bárki is vezeti a várost, nem fogja tudni finanszírozni a működést úgy, ahogy azt a miskolciak megérdemelnék.

A vitát lezárta a polgármester.

3. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására törzsvagyonból kivonás tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést. Vita a napirend fölött nem volt.

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László főépítész beszélt a javaslat részleteiről. Elmondta, a partnerségi rendeletet módosítani szükséges, hozzáigazítják az országos szabályozáshoz.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést. Vita a napirend fölött nem volt.

5. napirendi pont: Javaslat Mezőkeresztes és Mezőkövesd külterületén elhelyezkedő (volt katonai repülőtér) ingatlanok tulajdoni hányadainak elidegenítésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kéri Zoltán ingatlangazdálkodási igazgató ismertette a részleteket. Mezőkövesd és Mezőkeresztes külterületén helyezkedik el a volt szovjet reptér, egyhatod arányban Miskolc a tulajdonos. 13 ingatlanról van szó, összesen 495 hektárról. Kisgépes repülőtéri funkció kialakítása történik jelenleg. Javasolják az értékesítést. A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia az eredeti célok biztosítására. Bő 1 milliárd forintért értékesítenék a területet.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): azt hallották, hogy a másik két tulajdonos is a területének értékesítésén gondolkodik.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): van már a láthatáron vevő? Vélelmezi, hogy valaki egyben szeretné megvenni a területet. Mi lesz belőle? Minek adjuk el?

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: fel sem merült, hogy fejlesszenek?

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: korábban arról volt szó, hogy két légitársaság Ferihegyen kívül képzeli el a jövőjét. 2008-ban úgy nézett ki, hogy a Ryanair közforgalmú reptérként fogja ezt a területet fejleszteni. Miskolc ebben fantáziát látott, a kormány is elfogadta ezt a tulajdonosi igényt. Az európai fejlesztések között azonban lekerült a napirendről a légitársaság terve. Az európai porondon nincs olyan befektető, aki most itt fejlesztene, Miskolcnak sem érdeke fenntartani a mostani állapotot. Ha csarnokok épülnének is itt, nem ide adózna. Az lenne fontos, ha az ingatlanértékesítésből származó bevételből földeket tudna vásárolni a város. A területek nagymértékben kimerültek már, ott tartunk, hogy beteltek a város fejlesztési területei. A két települési önkormányzatnak minden bizonnyal elővásárlási joga lesz.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: a bevételt lehetne iparipark-kapacitás bővítésére fordítani, vagy akár egy új repülőtér kialakítására. Lesz erre lehetőség, és ha igen, hol?

Több befektetőcsoport jelezte már szándékát, a településeknek sem szándéka feldarabolni a területet - reagált az elhangzottakra Kéri Zoltán ingatlangazdálkodási igazgató.

6. napirendi pont: Javaslat ingatlan kedvezményes értékesítése a „Szimbiózis” A Harmonikus Együtt-Létért Alapítvány részére tárgyban. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető: a Baráthegyi Majorság mellett szeretne az alapítvány egy focipályát kialakítani, most az Értékek Háza bérli. Közfeladatot szeretnének ellátni, 50 százalékos kedvezménnyel szeretnék megkapni a területet.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): örömmel vesz tudomást az alapítvány sportfejlesztési szándékairól.

Szopkó Tibor alpolgármester: példaértékű az alapítvány működése, feladatellátása. Miskolc büszke a Szimbiózis Alapítványra, az általa működtetett Baráthegyi Majorságra. Elkötelezettek irántuk, támogatják az előterjesztést.

Egy meglévő épületet is felújítana az alapítvány, füves focipályát terveznek - egészítette ki Veres Pál polgármester.

A vitát lezárta a polgármester.

7. napirendi pont: Javaslat a Mechatronikai Ipari Park területén létrehozott víziközmű vagyontárgyak közcélú adományként történő térítésmentes vagyonátvételére. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető: a Mechatronikai Ipari Park területén a Holding víziközművet épített ki, átadják térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába.

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): hogy áll a MIVÍZ állami átvétele?

Veres Pál polgármester: a tárgyalások folytatódnak, várják a további egyeztetést az integrációról. Új államtitkárságra került az ügy, ez lassítja a folyamatot.

8. napirendi pont: Javaslat ingatlanrész térítésmentes használatba adására a MESZEGYI részére. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

9. napirendi pont: Javaslat ingatlan közcélú adományként történő ingyenes használatba adása tárgyában. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Vita a napirend fölött nem volt.

10. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottsága személyi összetételével kapcsolatos döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Vita a napirend fölött nem volt.

11. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere 2023. évi szabadsága ütemezésének jóváhagyására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Vita a napirend fölött nem volt.

12. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Vita a napirend fölött nem volt.

Sürgősségi napirendi pontok:

14. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapításáról szóló 2/2022. (III.3.) önkormányzati rendelet módosítására (IV. negyedéves korrekció). Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szilágyi Kornél főosztályvezető: az utolsó módosításra kerül sor a tavalyi költségvetés kapcsán. A még át nem vezetett változtatásokkal módosítani szükséges a költségvetési előirányzatokat. Az eredetit tavaly márciusban fogadták el.

Az előterjesztést véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): a DVTK 100 milliós támogatása a tavalyiban és az ideiben is szerepelt, szerepel - úgy tudja, tavaly ezt nem fizette ki az önkormányzat.

Határidőben kifizette az önkormányzat - erősítette meg Szilágyi Kornél főosztályvezető.

A vitát lezárta a polgármester.

15. napirendi pont: Javaslat Miskolc MJV Településszerkezeti Tervének, MMJV Építési Szabályzatának módosításához kapcsolódóan - telepítési tanulmányterv jóváhagyására, új beépítésre szánt terület kijelölésére, valamint ingatlan kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Vita a napirend fölött:

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): van-e már befektető a korábbi repülőtérre?

Veres Pál polgármester: a Bosch 10 hektáron fejleszt itt. Tovább erősödik a nagy foglalkoztató, a Bosch-csoport, új munkahelyek jönnek létre. Olyan logisztikai bázis jön létre, ami egész Keletközép-Európát kiszolgálja majd.

Szopkó Tibor alpolgármester: a beruházás a város jövőjét meghatározza, köszöni azoknak a kollégáknak a munkáját, akik részt vettek az előkészítésben. A beruházástól azt várják, hogy a város gazdaságszerkezete is elmozdul, és jobban ki tudják használni a lokációban rejlő lehetőségeket. Az egész iparágat pozitívan érinti itt, Miskolcon.

A vitát lezárta a polgármester.

16. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága személyi összetételével kapcsolatos döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor osztályvezető: a bizottság nem képviselő tagja lemondott bizottsági tagságáról, a polgármester előterjesztésére megváltoztathatják az összetételt, Sebe-Gazdig Judit lehet a nem képviselő tag.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: mikor állítják helyre a bizottság törvényes működését, hiszen egy rendes képviselői hely nincs betöltve Hegedüs Andrea korábbi lemondása miatt. Tavaly szeptemberben időközi választást tartottak, Barta Gábor nyert, az arányok változtak a fideszes politikus győzelmével - a külsős bizottsági helyekben alulreprezentált az ellenzék meglátása szerint.

Barta Gábor (Fidesz-KDNP): a korábbi dk-s képviselő, Sebe-Gazdig Judit plakátjai még mindig kinn vannak.

Szopkó Tibor alpolgármester: nem tartja magát baloldalinak. A demokratikus működést pedig nem lehet megkérdőjelezni - emlékeztetett, hogyan "működött" az előző városvezetés alatt a demokrácia.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK): mi azért dolgozunk, hogy 2024-ben a külsős bizottsági tagok arányához igazítsuk a képviselők arányát.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: szerintem nem demokratikus a leosztás.

A vitát lezárta a polgármester.

Ignácz Dávid jegyző: kéri, jelezzék, hol vannak még kinn a plakátok, eltávolítják azokat. Egyébként kiszámlázták az eltávolítás költségeit a jelölőszervezeteknek.

Veres Pál: átnézik a bizottságok összetételét.

A képviselők mind a 16 előterjesztést megszavazták végül, tehát elfogadták a költségvetési rendeletet is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!