Ugrás a tartalomra

Több százan tüntettek az edelényi kastélynál

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. április 21. péntek 13:37
A helyiek tiltakozásukat fejezték ki a L’Hullier-Coburg kastély bezárása miatt.

Több százan csatlakoztak csütörtökön a Momentum Mozgalom kastélymentő hálózatához Edelényben. Az edelényi kastély elé a Jobbik korábbi alelnöke, a Momentumba tavaly novemberben átlépő Stummer János szervezett tiltakozást. Facebook-posztjában azt írta a politikus, hogy „tüntetünk, petíciózunk, minden követ megmozgatunk, hogy megmentsük ezt a bezárásra és privatizálásra ítélt gyönyörű kastélyt”.

A szervezők becslése szerint „százak jöttek kiállni a sajátjukért”, azért a kastélyért, ami - Stummer megfogalmazása szerint - „Lázár Jánosnak és a többi fideszes földesúrnak” csak a falakat jelenti.

- „De ezek az emberek, akik itt voltak ma velünk, látják ezekben a falakban a lelket is. Ez a kastély nekik, ezeknek az edelényi polgároknak az életük része. Egy darabjuk. És nem akarják, hogy ami eddig közös volt, az most valakié legyen. Tenni akarnak” - írta.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, március végén jelentett be csoportos létszámcsökkentést, és az edelényi, valamint a péceli kastély látogathatóságának felfüggesztését a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Az MTI-nek elküldött levelükben az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolták a döntést.

Azt írták, hogy „mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, kényszerű döntés született az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről” – fogalmaztak.

Az edelényi kastély felújítására egyébként 900 millió forintos uniós támogatást költöttek, 2015-ben készült el, új állandó kiállítások is nyíltak, valamint a Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, visszakapta a kastély mögötti sportpálya eredeti funkcióját: újra park lett belőle.

Alig telt el néhány nap, a Válasz Online birtokába került egy törvénytervezet, amiből kiderül: az összes, az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyt átadná Lázár János tárcája közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. A listán megtalálható az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély is. A „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet a lap szerint azt vetíti előre, hogy a közpénzből és uniós forrásokból megmentett épületek hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, mint például az egyetemi kampuszok.

A helyiek körében felháborodást és riadalmat keltett a bejelentés, Molnár Oszkár független polgármester azonnal egyeztetett a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Demeter Zoltánnal. Mindketten határozottan kijelentették: a város és a térség számára teljességgel elfogadhatatlan a tervezett intézkedés, és megteszik a szükséges lépéseket azért, hogy a kastély továbbra is nyitva maradjon és látogatható legyen.

De a Mi Hazánk is fontosnak érezte, hogy a kastély megmentéséért tegyen: online petíciót indítottak, ezzel kifejezve tiltakozásukat az edelényi kastély bezárása ellen - és egyben megfogalmazták követeléseiket is a kastély új fenntartójával szemben. Egyebek mellett azt követelik, hogy a kastélyt ne zárhassák be, garantálják az elbocsátott alkalmazottak mihamarabbi visszavételét és folyamatos alkalmazását létszámcsökkentés nélkül, és a turizmusból befolyt adókat továbbra is Edelénynek fizesse meg az új tulajdonos. Leszögezik továbbá, hogy a fenntartónak garantálnia kell a kastélypark ingyenes használatát a látogatók előtt, ezért díjat nem kérhet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!