Ugrás a tartalomra

Török-szír földrengés - a miskolci Spider mentőcsoport is felajánlotta a segítségét

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 06. hétfő 15:16
Nagyon rossz a helyzet Törökországban és Szíriában, kiszámíthatatlanok a körülmények a pusztító földrengés után Lehoczki László elmondása szerint. A Spider mentőcsoport mégis azonnal felajánlotta a segítségét, csak a visszajelzésre várnak, és akár indulnak is, hogy életeket mentsenek.
Lehoczki László a Miskolc Televízió stúdiójában tavaly novemberben. | Fotó: Juhász Ákos

Lehoczki László 1999-ben már járt Törökországban, az izmiti földrengés az ország történetének egyik legsúlyosabb, 7,6-os erősségű földrengése volt. A hivatalos adatok szerint mintegy 17 ezren haltak meg. Ekkor lett egyébként híres Mancs, a mentőkutya, aki a miskolci Spider mentőcsoport tagjaként vett részt a mentésben; leginkább az tette híressé, hogy egy hároméves kislányt ő talált meg a romok alatt.

- Nagyon rossz a helyzet most, az izmitihez tudnám hasonlítani - mondta el lapunk érdeklődésére a Spider mentőcsoport vezetője, akit telefonon értünk utol hétfő kora délután.

Lehoczki László jól ismeri a környéket, a körülményeket, azonnal felajánlották a segítségüket a török nagykövetségnél.

- Minden perc számít, várhatóan még ma eldől, hogy mehetünk-e - tette hozzá.

A török nagykövetség dönt arról, melyik mentőcsapat utazhat, és milyen feltételekkel. A lehetőségektől függ, hogy minimális létszámmal megy a Spider, vagy több emberrel - orvosokkal, műszaki mentőkkel, kutyás keresőkkel - vágnának neki az útnak.

- Nagy előnyünk, hogy négy élő- és halottkereső kutyát tudunk vinni, ami azt jelenti, hogy 8-10 nap után is tudunk dolgozni. A fotókon láthatjuk, hogy emeletes házak omlottak össze kártyavárként, el lehet képzelni, hány ember tartózkodhatott a romok alatt... Persze mindenki élő embereket szeretne találni, és erre nagyobb esély a katasztrófát követő három napban van. Öt napnál még mindig van vékonyka remény, utána viszont már végzetesen csökken az esély - mondta.

Felhívta ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy az utórengések gyakorlatilag egy pusztító földrengéssel érnek fel, így a mentés is veszélyes körülmények között történik.

- Kiszámíthatatlanok a körülmények, ami növeli a kockázatot - tette hozzá Lehoczki László.

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek, majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint 1400-an haltak és 2600-en sérültek meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!