Ugrás a tartalomra

Történelmet írt az István Nádor Borlovagrend

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 19. kedd 14:18
A borrendi mozgalomban és a magyar borászati szakoktatás területén kifejtett elévülhetetlen érdemei elismeréseként - egész eddigi tevékenységéért - Pro Vino Hungarico díjat kapott az István Nádor Borlovagrend.
Czupper András elnök-nagymester az elismeréssel. | Fotók: az István Nádor Borlovagrend hivatalos Facebook-oldala

A Magyar borért díjat 1994-ben alapította a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége (MBOSZ). Az elismerést évente egyszer adományozzák olyan szervezetnek, intézménynek, amely a legtöbbet tett a magyar borért, a szőlő- és bortermelésért, a borkultúráért. Egy-egy alkalommal egyébként magánszemélyek is megkaphatják a díjat: így történt először 2005-ben, amikor Gazdag László érdemelte ki, majd 2012-ben, amikor Csávossy György, 2015-ben pedig Terts András tevékenységét találták elismerésre méltónak. A díj odaítéléséről a borrendek javaslatai alapján a szövetség elnöksége dönt; az évek során megkapta már több étterem, intézmény, kutatóintézet, település, énekegyüttes - és most először egy borlovagrend is.

- Úgy is fogalmazhatnánk, hogy történelmet írtunk, hiszen a díj közel harmincéves történetében nem fordult még elő ilyen - mutatott rá érdeklődésünkre az István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere, Czupper András, aki úgy látja, a közel negyedszázados munkájuk gyümölcse a mostani elismerés.

- Az évek során mindig a magyar borért, a borászatért és nem mellesleg Miskolc városáért tevékenykedtünk - hangsúlyozta.

1999 novemberében tucatnyi borkedvelő - köztük termelők is - alapította meg a Lillafüredi Bortársaság Clubot, amiből aztán "kinőtt" az István Nádor Borlovagrend. Céljuk már a kezdetektől a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása volt. Az MBOSZ tagjai 2002-ben lettek - ekkortól él a ma ismert nevük is, ebben az évben választották zászlósboruknak a tokaji sárga muskotályt, és azóta viselik programjaikon az Anjou liliom díszítésű kék talárjukat. Ma már a százat is meghaladja a lovagjaik száma, az avatások elsődleges helyszíne a Palotaszálló, de volt már ilyen esemény a Diósgyőri várban és a minorita templomban is. A borászok mellett neves előadók, művészek, orvosok és egyházi méltóságok is megtalálhatók a borlovagok között.

Az ő kezdeményezésükre indult el hódító útjára az azóta hagyományosan megrendezett Miskolc város bora veseny. Szintén hagyomány náluk az évenkénti lillafüredi gálavacsora, ami egyben egy jótékonysági rendezvény is.

- Borrendünk karitatív tevékenységként rendszeresen támogatja a miskolci gyermekkórház kis betegeit. Tagjaink között bőven akadnak ismert orvosok, zenészek, ezen a vacsorán adományokat gyűjtünk a kórház számára. De más karitatív tevékenységet is végzünk, legutóbb például Vihula Mihajlo gitárművész közreműködésével egy teherautónyi élelmiszeradományt juttattunk el Kárpátaljára - mondta el Czupper András.

És közben ápolják a népi hagyományainkat: viceszentelést a diósgyőri római katolikus templomban, János-napi boráldást a minorita templomban tartanak például.

- Egyik legfontosabb célunk azonban az, hogy ahol csak tudjuk, felhívjuk a figyelmet a bükki, a miskolci borokra. Büszkék vagyunk rájuk. Jó és szoros kapcsolatra törekszünk a helyi boros egyesületekkel, mert valljuk: egy ember, de még egy egyesület sem tud olyan eredményeket elérni, mint amit az összefogás szülhet - fogalmaz Czupper András.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!