Ugrás a tartalomra

A történelmi Avas él, és fejlesztik!

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 11. szombat 16:58
Minden pince egy-egy kisebb fesztiválhelyszín – fantasztikus hangulatban kezdődött meg az Avasi Borangolás, Miskolc egyik legkedveltebb kulturális, gasztronómiai és zenei fesztiválja. Pénteken a megújult Bortanya épületében – vagy ahogyan a felszólalók nevezték: az Avas kapujában – Kriza Ákos polgármester, Müller Péter Sziámi és Burgony Péter főszervező ismertette a történelmi Avas megújulásának menetét, hogy hogyan válik újra belvárosi borvárossá a történelmi Avas – illetve ebben milyen szerepe van a Borangolásnak.

Kriza Ákos polgármester ismertette, szeretnék a – már, ha csak halványan is, de még létező – negatív sztereotípiákat szétoszlatni Miskolccal kapcsolatban. Ezért is hívtak meg turisztikai, borászati újságírókat, köztük amerikai, angol, sőt kolumbiai zsurnalisztákat, valamint ismert közéleti személyiségeket, hogy vigyék jóhírét a megyei jogú városnak és annak közkedvelt programjának.

Juhász Ákos képgalériája

A városvezető sorolta a 21. századi Miskolc erényeit és fejlesztéseit: élen járunk a zöld és okos megoldások alkalmazásában, a munkanélküliség visszaszorításában és a gazdasági növekedés terén is jó mutatókkal rendelkezik a borsodi megyeszékhely – ahol a helyiek is úgy érzik, egyre jobb itt élni.

– Ma már elmondhatjuk, hogy nyüzsgő élet van köztereinken, a miskolciaknak újra vannak terveik a városban – emelte ki Kriza Ákos, aki a főbb turisztikai fejlesztések között egyebek mellett megemlítette a Lillafüredi Függőkertek, a Lovagi Tornák Terének megépítését, a strandjaink felújítását és fejlesztését, de a Diósgyőri Stadion felépítése és környezetének rendbe tétele is sokakat elégedettséggel töltött el, mondta.

Beregi László képgalériája

A történelmi Avas élni akar

Részletesen kitért aztán a városvezető a történelmi Avas fejlesztésére. Kifejtette: 2010 előtt a városrész pusztult, tönkrementek a sétányok, elértéktelenedtek a borházak, a pincék. Hajléktalanok telepedtek meg az egykori belvárosi szórakozó negyedben. Aztán civil szervezetekkel, vállalkozókkal és a miskolciakkal egyeztetve elkészítettek egy komplex fejlesztési tervet, ami az Avasi Kilátótól a főtérig több elemet tartalmaz.

Teljesen megújul a kilátó: egy high-tech élményteret alakítanak ki benne, panoráma üveglifttel, igényes vendéglátóhellyel. Megújulnak a sétányok, a terek, a lépcsők, a támfalak. A Horváth-tetőn a családok számára egy korszerű rekreációs tér épül – piknikező helyekkel, játszóterekkel, valamint skate, szabadtéri fitness és kutya-agility pályával. Megkezdik aztán az Avas-hegy erdejének rendbetételét is, több helyen parkokat létesítenek. Megújul aztán az avasi református templom tetőzete is. Bővül továbbá a bormúzeum, kilátóhelyek létesülnek, közvilágítás és kamerarendszer épül. Egységes utcabútorok várják majd a látogatókat.

– Az önkormányzat tehát a mintegy 3 milliárd forintos beruházással megteremti annak a lehetőségét, hogy az Avas újra életre keljen. Olyanná alakítjuk a területet, hogy a tulajdonosoknak megérje felújítani és üzemeltetni a borházaikat – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Az Avas megújulásával együtt átalakul a Szent István tér is: növelik a zöldterületet, átszervezik a parkolást és a közlekedést, de kibontják a Szinva-patak medrét is. A teret „kinyitják” az avasi református templom felé. Mindezen fejlesztések a tervek szerint 1,5-2 év alatt befejeződnek.

Borangolás – amire büszkék lehetünk!

Hogy az Avas élni akar, mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg a borváros csúcseseményét, a Borangolást. Burgony Péter főszervező kiemelte, már a kezdetekkor szerették volna újra életre kelteni a több évtizede csipkerózsika-álmát alvó területet. – Olyan adottságai vannak a történelmi Avasnak, amire igazán büszkék lehetünk. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok borház, pince újult meg az elmúlt években. Újra biztonságos és tiszta a terület, sokkal kevesebb a pincefeltörés – mutatott rá.

Müller Péter Sziámi – ő kalauzolta végig a városon és a Borangoláson az ide érkező újságírókat és közéleti személyiségeket – is elmondta, felemelő érzés, hogy újra élet van az Avason. – Itt tényleg életre kelt valami, egy korábbi álmomat valósították meg a pincesoron, egy polgári élet megtestesülését látom most itt – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, dolgoznak azon, hogy a történelmi pincesor megkapja az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség címet.

„Lássák sokan mások is”

Novák Péter színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető 5 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház művésze. A minap.hu érdeklődésére elmondta, rengeteg élmény köti a városhoz és a történelmi Avashoz is. – Úgy érzem, Miskolcról lefújódott az „acélpor”, és hirtelen a régi fényében kezdett el csillogni. A Borangolás is azt bizonyítja, hogy érdemes „alulról” kezdeni. Fontos üzenet volt a város részéről, hogy rendbe tesszük a környezetet, ti pedig vigyetek bele életet. Itt most ez történik – fogalmazott.

Hozzátette: a fejlődés fontos, de nem szabad, hogy elveszítse az intimitását a rendezvény. – Miskolc számomra egy „átlátható” város; abban bízom, hogy nem nő túl önmagán a Borangolás, hanem egy minőségi fejlődésen megy át. Az ilyen rendezvények a városlakók hangulatát, jó közérzetét is befolyásolják, hiszen azt érzik, hogy érdemes itt maradni. És érdemes ide jönni másoknak is, hogy lássák és megismerjék a várost és rendezvényét – tette hozzá.

„Óvni kell a varázst”

Csanádi Tibor, a kocsmaturista először vesz részt az Avasi Borangoláson, de azonnal magával ragadta a hangulat. – Még varázslatosabb az egész környezet, mint amit előzetesen elképzeltem, egyedi és újszerű nagyon az élmény. Most ismerkedem csak az egésszel, kíváncsian várom, hogy mi van a kis utcácskákban. Bevallom, egy picit döbbenten állok előtte, hogy a történelmi Avas még nem rendelkezik világörökségi címmel. Úgy gondolom, hogy a Borangolásnak egy országra, de akár határainkon túlra szóló programnak is kellene lennie, ahová messze földről is eljönnek az emberek átélni ezt az érzést. Tényleg ritkaság, hogy a városközponthoz ennyire közel ilyen élménnyel lehessen gazdagodni. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy egész évben lehetne itt programokat kínálni – mondta.

A fejlesztésekre rátérve kifejtette: nagy felelősséggel jár, ha egy már meglévő, régi dologhoz nyúlnak hozzá. – Óvni kell ennek a helynek és ennek a rendezvénynek a varázsát; ugyanakkor nagyon jó az is, ha kényelmesebbé és használhatóbbá teszünk valamit nagyobb tömegek számára is. Akkor vagyok igazán elégedett, ha a helyi lélek, a varázs megőrzése mellett tudnak fejleszteni – fogalmazott.

„Ezt most kiposztolom”

Zsédenyi Adrienn családjával és barátaival érkezett Miskolcra, az egész hétvégét nálunk töltik, amit csak lehet, megnéznek, kipróbálnak, így természetesen a Borangolást és a történelmi Avast sem hagyhatták ki. – Minden évben visszatérek Miskolcra, koncertre, vagy céges rendezvényre. Jó látni, hogy a város ennyire fejlődik, főleg, hogy tudom, honnan hová jutott. Karácsonykor újra itt koncertezek, a most szerzett élmények után már egészen biztosan másként fogok a miskolci közönség elé állni. Nagyon köszönöm, hogy itt lehetek, hogy megismerhettem ezt a fantasztikus helyet – mondta Zséda, aki nagy lelkesedéssel tette hozzá: mindent megtesz annak érdekében, hogy a városról korábban alkotott negatív vélemények eltűnjenek. – Most kiposztolom, hogy itt vagyok, fotózok, megosztom a közösségi fórumokon, és mindenki láthatja, micsoda program van Miskolcon. Még maradunk itt este, mindenki imád itt lenni, nem lehet kirobbantani sem minket innen – nevetett a többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!