Ugrás a tartalomra

A történelmi Avas fejlesztéseiről egyeztettek

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 23. kedd 11:52
Folyamatosak a fejlesztések a történelmi Avason, az eddigi eredményekről és a tervekről egyeztettek azon a kerekasztal-beszélgetésen, amit a miskolci önkormányzat szervezett a "Zöld város kialakítása Miskolc belváros-történelmi Avas akcióterületén" című TOP-projekt keretein belül "Élj ZÖLDen!" címmel hétfő délutánra az Avasi Bortanyára.
Fotók: Mocsári László

Az előadások fókusza a zöld fejlesztésekre irányult, a városháza szakemberei ilyen szemszögből vizsgálták az eddig megvalósult fejlesztéseket, de szót ejtettek a tervezett beruházásokról is.

Miután szervezőként Rab Zoltán, a Bács-Szakma Non-profit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket, Szopkó Tibor alpolgármester nyitotta meg a beszélgetést. Kiemelte: a városvezetés számára kiemelt fejlesztési terület a történelmi Avas, ezt a már megvalósult projektek is bizonyítják.

- Miskolc történelmében korábban soha ennyi fejlesztési forrást nem fordítottak erre a területre. Büszkék vagyunk arra, hogy számos módon és több területen szebbé tudjuk varázsolni a történelmi Avast. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy Miskolcnak ez a terület az egyik legnagyobb büszkesége - fogalmazott.

Az alpolgármester hozzátette, Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy 20 éven belül hazánk egyik legélhetőbb nagyvárosa legyen. Ennek egyik alapkritériuma a zöld környezet megőrzése, zöld fejlesztések megvalósítása. Szopkó Tibor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Miskolc bekerült a kiválasztott száz európai város közé, és ennek köszönhetően közvetlen uniós pluszforrások bevonásával felgyorsulhatnak a klímasemlegesség elérését célzó városi törekvések.

Az Avas, mint zöldterület köszöni szépen, jól van - hangsúlyozta a város főépítésze. Szunyogh László az Avassal kapcsolatos főépítészi stratégiáról szólt, hangsúlyozva: amikor valamilyen fejlesztésben gondolkodnak a városrész kapcsán, akkor sohasem a zöldterületek csökkentése a cél.

Úgy fogalmazott, egy "multifunkcionális heggyé" vált az Avas, ahol találkozik a művészet, a gasztronómia, a borkultúra, ugyanakkor a központi terület - a Horváth-tető és a kilátó - megközelíthetőségén lehet javítani. Ilyen irány lehet a Kálvária-domb és a pincesorok összekötése, de sokat javítana a helyzeten a tervezett kötélpálya megépítése is.

Ezek azonban már a következő uniós fejlesztési ciklus tervei. Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője elmondta, az előző ciklusnak az utolsó évébe léptünk. Az eredmények: átadták a Horváth-tetőt, megújult a Bortanya és a bormúzeum, az Avasi Kilátóban már szintén dolgoznak, és nemsokára átadják a munkaterületet a kilátó előtt épülő étteremnek. Illetve várhatóan még idén egészen a kilátóig felújíthatják a Mendikás utat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!