Ugrás a tartalomra

Történelmi pillanatok Amerikában: vádat emeltek Donald Trump ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 05. szerda 09:52
Ő az első elnök az Egyesült Államok történetében, aki bűnügyi eljárással néz szembe - írja a Népszava.

A volt amerikai elnök helyi idő szerint délután 1 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 7 óra 30 perckor) sétált be a manhattani szövetségi bíróság épületébe, ahol őrizetbe vették és meghallgatta Juan Merchan bírót, hogy Alvin Bragg körzeti ügyész indítványa alapján pontosan mivel – 34 vádpontban a többi között okirat-hamisítás és összeesküvés bűncselekményével – vádolják. Ezután megkérdezték tőle, bűnösnek vagy ártatlannak vallja-e magát, amire a volt amerikai elnök az utóbbival válaszolt.

Donald Trump délután fél 3-kor ment be emiatt a tárgyalóterembe, előtte semmit nem mondott. Az élő közvetítést a bíróság nem engedélyezte, az ülésteremben csak öt fotós lehetett bent.

A nyomozás lényege szerint Donald Trump korábbi személyes ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek 2016. október végén, napokkal az elnökválasztás előtt. Az eddigi adatok alapján a „hallgatási pénz”, hush money azt szolgálta, hogy Daniels ne hozza nyilvánosságra a Trumppal egy évtizeddel korábbi állítólagos viszonyát, amelyet a volt amerikai elnök mindeddig tagadott.

Michael Cohen 2017 januárjában állított ki egy számlát a volt elnök cégének, a Trump Organizationnek 180 035 dollárról, a 130 ezer dolláron túl az utalási költségről és még plusz 50 ezerről. A cég nagylelkű akart lenni, megduplázta ezt az összeget, és még megfejelte 60 ezerrel, így a végösszeg 420 ezer dollár lett. Ezt az ügyvédnek 12 hónap alatt 35 ezer dolláros részletekben utalták jogi tanácsadás címén. Stormy Daniels 2018. március 6-án pert indított Donald Trump ellen, megsemmisítendő azt a titoktartási szerződést, amely alapján a 130 ezer dollárt kapta. A keresetet arra hivatkozva nyújtotta be, hogy a papírt Donald Trump soha nem írta alá.

Pénzt adni valakinek a hallgatásáért önmagában nem bűncselekmény, az ügyészek azt próbálják bebizonyítani, hogy emiatt Donald Trump meghamisította a cége könyvelését. Ezt New York szövetségi állam törvényei vétségként büntetik. Ügyészi vizsgálat tárgya az is, hogy a volt amerikai elnök 2016-ban mindemiatt megsértette-e a kampányfinanszírozási törvényeket, ami már bűncselekménynek számít.

A kedden nyilvánosságra hozott vádirat szerint Donald Trump részben a 2016-os elnökjelöltsége előmozdításáért hamisíttatta meg az üzleti dokumentumait – a cége könyvelését –, és összeesküvésben vett részt a 2016-os elnökválasztás hitelének a megingatására.

Az ügyben a következő személyes meghallgatást 2023. december 4-én tartják. Stormy Danielst tanúként akarják beidézni az ügyben.

Ha bűnösnek találják, Donald Trumpot akár négy év börtönre is ítélhetik, a börtönt azonban borítékolhatóan megússza, azokat ugyanis, akiket először találnak bűnösnek hamisítás vádjában, soha nem küldik rács mögé.

Donald Trumpot egyébként az sem akadályozná meg, hogy induljon a 2024-es republikánus elnökjelöltségért, ha esetleg eltélik az ügyben, az indulásnak ugyanis az amerikai alkotmány szerint mindössze három feltétele van, a büntetlen előélet pedig nem szerepel köztük.

(Népszava)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!