Ugrás a tartalomra

Tortúra 65 - pénteken díjátadó, de már ismert a következő teljesítménytúra időpontja is

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 07. kedd 20:36
Az idén télen már 26. alkalommal vághattak neki a túrázók az országosan is az egyik legjelentősebb, a két megyeszékhelyt – Miskolcot és Egert – a Bükk-hegységen keresztül összekötő teljesítménytúrának, a Tortúra 65-nek.

Híres ultrafutók, túrázók vettek részt rajta, sokak számára ugyanis kihagyhatatlan adventi ráhangolódás a rohanó „plázatúrák” helyett. Itt valóban a teljesítményen van a hangsúly, a legtöbb induló az embert próbáló 65 kilométeres távon indul, mely méltó a nevéhez.

Az idén az időjárás tovább fokozta a kihívást, az út elején sáros, csúszós tereppel kellett megküzdeniük, a Bükk fennsíkon még tartotta magát a varázslatos, havas téli hangulat, Bánkút után azonban a köd vette át az uralmat. Eger adventi fényei, a feldíszített Dobó tér és a célba érkezés öröme minden nehézségért kárpótolt.

Az idén télen rekord számú, több mint 600 túrázó indult el a négy táv egyikén. Egerbe két útvonalon közel 400 túrázó gyalogolt át, az első 6 óra 45 perc alatt futotta le a 65 kilométert, 2 ezer méter szintkülönbséget ledolgozva. A legrövidebb, 12 kilométeres távot is közel száz túrázó járta végig.

Miskolc városának támogatásával gyönyörű helyszínről indulhattak a résztvevők, a rajt a karácsonyi díszbe öltözött Miskolctapolcai Barlangfürdő aulájából indult.

A téli tortúrán is keresték a szervezők a legsportosabb osztályt vagy diákcsapatot. Az egy iskolából vagy egy sportegyesületből jelentkező, bármely távot sikeresen teljesítő, legnagyobb létszámú csoport nyerte meg a fődíjat, ami egy vezetett élménytúra a Tárkány Via Ferrata úton, a Bükkben. A vasalt út – olaszul Via Ferrata - mesterséges, fixen beépített hegymászó útvonalat jelent, ahol a sziklán való feljutást kiépített drótkötelek, lépések és speciális via ferrata kantárakat teszik könnyebbé és biztonságosabbá, akár kezdők számára is.

Az Alpok területén a 20. század legelején épültek az első vasalt utak. Sokan onnan eredeztetik ezt a sportot, hogy az első világháború alatt a Dolomitokban harcoló osztrák-magyar katonák elképesztő helyekre építettek ki drótkötelekből, létrákból álló utakat, hogy megfigyelhessék a csúcsok mentén húzódó határszakaszokat.

A hazai vasalt utak megmászása népszerű sport lett itthon is, ami csapatépítő vagy családi programnak is kitűnő. Magyarországon hét helyszínen közel 40 különálló útvonalon tehetik magukat próbára a túrázók. A bükki Tárkányferrata különlegessége még egy 23 méter hosszú függőhíd a Kő-közi szoros felett.

A téli tortúra legsportosabb osztálya a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum csapata volt, akik a 12 kilométeres távot teljesítették sikeresen. Csapatvezetőjük már több alkalommal végigjárta a 65 kilométert, most elhozta a srácokat is tortúrázni, hogy kedvet kapjanak a nagyobb kihívásokhoz is.

A második helyezett a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum csapata, a harmadik helyezett pedig Hajdúböszörményből érkezett: a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum kollégiumi fiú csapata.

A verseny ünnepélyes díjátadóját március 10-én, 14 órától tartják a miskolci Barlangfürdőben. A díjakat átadja Veres Pál polgármester, Pető János, a Tárkányferrata tulajdonosa, Kovács Gergely, a Miskolci Decathlon Áruház kommunikációs vezetője és a szervezők nevében Albert Tamás, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület elnöke.

Az idén is várják a túrázókat, osztályokat és diákcsapatokat, december 16-án, szombaton reggel elrajtol a 2023-as Tortúra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!