Ugrás a tartalomra

Törvényben kérnek béremelést a miskolciaknak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 04. péntek 13:50
A Velünk a Város frakció is támogatja Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő törvényjavaslatát, ami lehetővé tenné, hogy az alacsony jövedelemért dolgozók teljes személyi jövedelemadójukat visszaigényeljék, a multikat pedig béremelésre kötelezzék.

A Velünk a Város jobbikos frakciócsoportja – élve Miskolc felterjesztési jogával – törvénymódosító javaslatot terjesztett a kormányzat elé azzal a céllal, hogy az állami többségi tulajdonban levő vállalatok munkavállalóinak bérét rendezzék – idézte fel az előzményeket Badány Lajos péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Badány Lajos, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese: rendezzék az állami többségi tulajdonban levő vállalatok munkavállalóinak bérét! | Fotó: Juhász Ákos

„E beadványunkra azonban értelmes válasz azóta sem érkezett, csak a probléma eltussolása, és a szokásos személyeskedés volt a reakció” – közölte a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, aki emlékeztetett arra is, hogy miközben a kormány újabb és újabb megszorításokkal sújtja az önkormányzatokat, „érdemben semmit sem tesz a bajba jutott munkavállalók megsegítésére”. – Az állam megvonta a közösségi közlekedés támogatását, elvonta a gépjárműadót, és gyakorlatilag lenullázta a parkolási díjból származó bevételeinket – sorolta a kormányzat büntetőintézkedéseit. – Ezek a járványhelyzet okozta gazdasági következményekkel együtt immár több milliárdos hiányt okoztak az eredeti költségvetésben. Az iparűzési adó mértékének csökkentése pedig már az önkormányzatok pénzügyi kivégzésével lenne egyenértékű.

Legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy a kieső bevételekkel szemben a kormányzat nem biztosít arányos kompenzációt. – A miskolci munkavállalók rabszolgasorba kényszerítése ellen városunk képviselőinek minden lehetséges eszközzel kötelessége küzdeni. Jelentem, hogy a miskolciak pénze és türelme is elfogyott.

Badány Lajos elmondta, míg 2019 elején egy borsodi munkás átlag 112 ezer forinttal keresett kevesebbet egy budapestinél, addig 2020 közepére ez a különbség 126 ezer forintra nőtt. – Nem várhatunk tehát tovább, azonnali bérrendezésre van szükség. Ezért a Velünk a Város jobbikos frakciócsoportja Jakab Péter segítségével önálló javaslattal próbálja előmozdítani a miskolciak ügyét.

„Nincs kire és nincs mire várni” – emelte ki Jakab Péter. A Jobbik országgyűlési képviselője – egyeztetve a Velünk a Város frakció jobbikos képviselőcsoportjával – önálló képviselői indítványt nyújtott be a parlament elé. Három pontban rendezné a béreket ott, ahol jelentős a lemaradás az országos átlagtól. Ilyen Miskolc és térsége is véleménye szerint.

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője: nincs kire és nincs mire várni.

A javaslat első pontja megegyezik a miskolci önkormányzat által benyújtott felterjesztéssel, amely kötelezné az állam többségi tulajdonában lévő vállalatokat az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének az alkalmazására. A második pont kötelezné a kormányt a multikkal kötött stratégiai szerződések újratárgyalására, hogy ezek a megállapodások ne csak a multiknak nyújtott támogatás mértékét rögzítsék, hanem azt is: milyen ütemben kívánja az adott cég felzárkóztatni a béreket ott, ahol a bérszínvonal még az országos átlagot sem éri el. – A multik minden egyes újonnan létrehozott munkahely után átlagosan 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, cserébe viszont minőségi bér helyet csak rabszolgamunkát adtak.

A törvényjavaslat harmadik pontjában Jakab Péter azt kezdeményezi, hogy a kormány teremtsen olyan gazdasági környezetet, amely lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások számára a bérek emelését, például átfogó járulékcsökkentéssel, amelynek összegét béremelésre kellene fordítani. Sokat segítene az is – vélekedett –, ha a kormány az átlag alatt kereső dolgozóknál lehetővé tenné a személyi jövedelemadó 100 százalékának a visszaigénylését, ami az érintett miskolciaknak 40-45 ezer forint plusz jövedelmet jelenthetne.

„Azonnali bérrendezésre van szükség"

A parlament Vállalkozásfejlesztési Bizottsága már jövő héten napirendre tűzheti Jakab Péter képviselői indítványát. A jobbikos politikus arra kéri Miskolc fideszes képviselőit, lobbizzanak azért, hogy a kormánypárti képviselők a bizottsági ülésen mondjanak igent a miskolciak bérfejlesztésére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!