Ugrás a tartalomra

Tour de Hongrie 2019 - Miskolc idén is a célok között

Szabadi Martina
Utoljára módosítva
2019. március 13. szerda 08:33
Nagyszabású, show-műsor jellegű sajtótájékoztatón jelentették be kedden, Budapesten a 40. Tour de Hongrie programját, állomásait. A rendezvényen jelen voltak a versenyben résztvevő városok képviselői és a magyar kerékpársport ismert képviselői is - köztük Rózsa Balázs, 2014 országúti magyar bajnoka.

Fotó: Végh Csaba

Az idei Tour de Hongrie beharangozóját látványos verseny-összefoglalóval indították, melynek keretében bemutatták az előző év küzdelmeit is. A kisfilmben számos izgalmas, emlékezetes epizódot láthattunk, a gyönyörű magyar tájakon keresztül ívelő verseny során.

A június 11-én kezdődő, 890 kilométeres össztávú Tour de Hongrie-ra már négy prokontinentális csapat jelezte részvételét: a francia Cofidis, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, az izraeli Israel Cycling Academy és az olasz Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. A 2.1-es kategóriájú nemzetközi verseny mezőnye június 16-án ér célba.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos köszöntőjében úgy fogalmazott, a magyar kerékpározás történetében korszakváltás következett be az elmúlt pár évben. - Amikor történelmi időket élünk, néha nem is vesszük észre, hogy azok közepén vagyunk – hangoztatta, felvázolva a közelmúlt jelentős eseményeit. 2014-ben alakult meg az egységes magyar kerékpáros szövetség, majd 2015-ben újból útjára indulhatott a Tour de Hongrie. Ebben nagy szerepe volt Áder János köztársasági elnöknek, akit az esemény fővédnökének kértek fel. A tavalyi évben nagy sikerrel indították útjára a Bringázz a munkába programot, idén a kormány megközelítőleg 150 milliárdot fordít kerékpáros fejlesztésekre, a fenntartható közlekedés előtérbe helyezése érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde szerint a Tour de Hongrie a helyére került, szintet lépett. - Igazán különleges és méltó körülmények között mutathatjuk be, eme nemzetközileg is népszerű verseny állomásait, amely a kerékpáros példaképeken keresztül azt üzeni, hogy a lehetetlen nem létezik. A sportolóktól nagyon sok kitartást, türelmet és fegyelmet tanulhatunk. 1925 óta megváltoztak a technikai feltételek, az embert próbáló kilométerek azonban nem. Ahogy a verseny képletesen körülöleli Magyarországot úgy, öleljük mi is magunkhoz ezt a versenyt, amely egyre népszerűbb. Mi is lehetünk olyan büszkék erre a kerékpáros-megmérettetésünkre mint a franciák, olaszok vagy a spanyolok az övékre - a Tour de Hongrie azonban sok tekintetben egyedülálló – hangsúlyozta.az államtitkár.

Az első körversenyt 1925-ben tartották, s ezután évekig megrendezték, a második világháború, majd az 1956-os forradalom azonban megakasztotta. 1965-től hosszú ideig ismét szünetelt a sportverseny, 1993-ban sikerült újból megrendezni. 2019-ben az első napon a prológ -és egyéni verseny- indul Siófok ikonikus víztornyától. A következő napon, első szakasz során 194 kilométert tesznek majd meg a bringások Velencétől Esztergomig, az útvonalon 4 gyorsasági szakasz is található. Június 13-án rajtol második szakasz Balassagyarmatról, a cél pedig Miskolc lesz. 201 kilométeren 3 gyors és 3 hegyi szakasz várja majd itt a versenyzőket. A negyedik napon két félszakasz következik - a 115 kilométeres Kazincbarcika-Tiszafüred és a 69 kilométeres Tiszafüred-Hadúszoboszló. Ezt követi június 15-én a negyedik szakasz, mely Karcagtól indul és 138 kilométer megtétele után Gyöngyös-Kékestetőn ér véget.  Végül az ötödik, befejező szakasz Kecskemét és Székesfehérvár között lesz majd.

Képgaléria: Végh Csaba

Miskolc immár 31 alkalommal szerepel rajt vagy cél helyszínként a verseny történetében, már az első alkalommal, 1926-ban járt itt a Magyar Körverseny mezőnye. A keddi sajtótájékoztatón Pfliegler Péter alpolgármester és Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos képviselte a várost. Pfliegler Péter  elmondta: az első megkereséskor megfontolták a részvételt, hiszen ez befektetést és rengeteg szervezést igényel.

Több szempontból is rendkívül jó ötletnek bizonyult, hogy a város akkor belevágott. – Negyvenedik alkalommal kerül megrendezésre a Tour de Hongrie, és a verseny újkori történelmében harmadik alkalommal vehetünk részt a szervezésben. Miskolc lényeges szereplője a versenynek, az egyik itteni útvonal a 2018-as versenyben nem csupán a legérdekesebb, de a legizzasztóbb etap is volt - hangoztatta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a versennyel kapcsolatban három tényezőt tart fontosnak hangsúlyozni. Egyrészt azt, hogy a verseny kiemelkedő teljesítményt kíván meg a sportolóktól, másrészt a turisztikai hatást, reklámértéket, harmadrészt pedig a közlekedésbiztonságot, amely kiemelt jelentőségű.

Pfliegler Péter arról is szólt, hogy a városvezetés fontolóra veszi további kiegészítő rendezvények szervezését is,a mezőny Miskolcra érkezésekor. Mint elhangzott, a városi Bike Day programot többször nagy sikerrel szervezték már meg, tavaly több mint 5000 fő vett részt rajta. – Örömmel vettük a 2019-es részvételre való meghívást, azt hiszem a rendezvény arra is bizonyítékot jelent, hogy Miskolc egy igazi sportváros - emelte ki az alpolgármester.

A társadalom szempontjából is fontos ügyre hívja fel a figyelmet a verseny kék szívecskés logója és a „Biztonsággal szabadon!” jelige. A szervezők szeretnék a  biztonságos közlekedés fontosságát bevinni a köztudatba, ennek egyik eszköze a Közlekedő kisokos amelyet az általános iskolák negyedik osztályának szántak, s létrehozták a Bringa Akadémiát is. Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője elmondta, régi vágyuk a közlekedésbiztonság hatékony népszerűsítése a verseny során is. – Az általános iskolás korosztály van talán leginkább kitéve a közlekedési veszélyeknek, ugyanakkor ők a legfogékonyabbak is az új ismeretekre. A gyermekek védelme kiemelten fontos ügy – mondta.

A versenyen 12 magyar versenyző indul, a mezőny 140 fős. Természetesen amatőrként is lesz lehetőség a versenyzésre a pilisi, bükki és kékestetői-hegyi szakaszokon, ahová szintén várják a hazai és nemzetközi bringásokat. Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a sajtótájékoztatón videóüzenetben fejtette ki, mennyire sokat jelent egy ilyen nívós verseny az országimázs szempontjából. – A Tour de Hongrie 2018-ban került először az Eurosport képernyőjére, amely azt jelentette, hogy 1200 ország láthatta országunk kincseit a verseny követése során. A sportszerető Európa még jobban megismerte és megismeri Magyarországot a verseny által – hangsúlyozta.

A kerékpár-sport múltjának nagyjai is jelen voltak az eseményen, s természetesen tisztelegtek is a sportlegendák előtt. A tavalyi év bekeretezett sárga mezét nyújtották át a jelenlévőknek, s előzőleg meglátogatták a szervezők a legidősebb Tour de Hongrie győztest, a 85 éves Stárusz Ferencet aki 1964-ben győzedelmeskedett. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!