Ugrás a tartalomra

Tour de Hongrie – A lett bajnok sárga trikós Miskolcon

mti/Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 14. péntek 09:05
A lett bajnok Krists Neilands nyerte csütörtökön a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny második szakaszát, sikerével pedig összetettben is élre állt.

A 40. magyar körverseny leghosszabb szakasza, a Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer során három gyorsasági és három hegyi hajrá – egy-egy harmadik, második és első kategóriás emelkedő – várt a mezőnyre a 31 fokos hőségben.

Az etap elején négy versenyző tekert el a mezőnytől, köztük a szlovén Jon Bozic, aki szerdán több mint 140 kilométert szökött Rózsa és Lovassy Krisztián társaságában. A táv első felében a meleg rostálta a mezőnyt, kiszállt például az összetett hetedik helyén álló kanadai Alexander Cataford, míg Filutást gyomorproblémák hátráltatták.

A négyfős szökésből ketten – a cseh Matej Zahalka és a svéd Jacob Eriksson – az utolsó hegyig kitartott, ám végül a mezőny utolérte a duót még a bükkszentkereszti hegyi hajrá előtt. Az emelkedőn a lett bajnok Krists Neilands tekert el a mezőnytől, a Miskolc felé vezető lejtmenetben pedig 1:20 perces előnyre tett szert. Mivel második helyen állt összetettben, a sárga trikós és címvédő Manuel Belletti csapata, az Androni komoly munkába kezdett, hogy utolérje Neilandsot. Ez végül nem sikerült, ehhez hozzájárult az is, hogy a mezőnyben másfél kilométerrel a cél előtt többen buktak. Neilands átvette az összetett első helyét Bellettitől, a magyarok közül Dina Márton hatodik, Valter Attila tizedik helyen ért célba – a lelkes miskolci közönség tapsa mellett.

Dina Márton az eredményhirdetést követő gyorsértékelésében úgy fogalmazott: a saját teljesítményével abszolút elégedett, és jól is érezte magát a hegyi szakaszokon. – A holnapi naptól két sprintbefutót várok, és remélem, hogy a sprinterünk végre tud egy szakaszt nyerni – tette hozzá.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője részletesen ecsetelte, mennyire nehéz dolguk volt a mai szakaszon a versenyzőknek: volt, ahol erős szembeszél fújt, de a pokoli hőséggel is meg kellett küzdeni. „Nem gépekről van szó”, fűzte hozzá.

– Szeretném köszönetemet kifejezni a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kollégáinak, mert ami itt ma Miskolcon, a hegyen történt biztosításban, az egy világbajnokságon is megállná a helyét. A világon ma sok millióan látták ezt a versenyt, Miskolcot, a Bükköt, a Diósgyőri várat, és azokat, amikért a turisták Miskolcra érkeznek – tette még hozzá, megköszönve egyúttal a miskolciak türelmét az átmeneti közlekedési változások miatt. – Miskolccal és a Bükkel nagyon szép helyszíneket mutatunk meg, hálás vagyok azért, hogy a borsodi megyeszékhely befogadott minket. Köszönöm a városnak a vendégszeretetét! – zárta szavait.

Miskolc város díját Alakszai Zoltán jegyző adta át a második szakaszon legjobban teljesítő magyar kerékpárosnak, Dina Mártonnak

A miskolci eredményhirdetésnél Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos portálunk érdeklődésére úgy fogalmazott: a rangos kerékpárversenyt egyre magasabban jegyzi a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség. – Minden idők legerősebb mezőnye a mostani. Miskolc egyébként immár 34. alkalommal rajt- vagy befutóhelyszín a versenyen, melynek jelentőségét a sportszakmai mellett városmarketing szempontból sem hanyagolhatjuk el, sőt! Gondoljunk csak arra például, hogy több mint 150 országban közvetítik a Tour de Hongriet – emelte ki.

Végh Csaba képgalériája

Külön kitért a B!ke Day kísérőrendezvényre is, ami évről évre egyre népszerűbb. Megtudtuk, hogy az elmúlt években a résztvevők létszáma elérte az 5 ezer főt. – Ma is nagyon sokan látogattak ki annak ellenére, hogy munkanap van; több általános iskola itt volt, sokan gondolták úgy, hogy kijönnek a főtérre, és részt vesznek a város által szervezett sportos vetélkedőn. Úgy gondolom tehát, hogy a programnak mindenképpen van létjogosultsága; a miskolciak szeretik a sportokat, a színvonalas rendezvényeket és a kerékpározást is – fogalmazott a polgármesteri biztos.

Pénteken két félszakasz, a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti 115 kilométer, majd a Tiszafüredtől Hajdúszoboszlóig tartó 69 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 890 kilométert teljesít a vasárnapi székesfehérvári befutóig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!