Ugrás a tartalomra

További intézkedésekre készül a kórház

Miskolc TV / Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. november 03. kedd 11:39
„Azon az elven vagyunk, hogy előregondolkozzunk, és a szükséges kapacitásokat még az igények felmerülése előtt szabaddá tegyük” – nyilatkozta Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a Miskolc TV-nek hétfői Miskolci Napló című műsorában.

A megyében a számadatok növekedésének a dinamizmusa rendkívül erőteljes. – Az első hullámot egy nagyon alacsony betegszámmal zártuk le, száz alatti volt. Jelen pillanatban ez a szám meghaladja az ötezret. A növekedési tendencia az elmúlt néhány napban, Borsodban volt a legagresszívabb. Ez visszavezethető a lakosság életkorára, hiszen megyénkben a hatvan év felettiek aránya meglehetősen magas, valamint a lakosság egészségügyi állapotára, ugyanis az országon belül itt a legmagasabb a szív- és érrendszeri, továbbá a daganatos megbetegedések gyakorisága. Ezekben az esetekben a betegség lefolyása is erőteljesebb tünetekkel jár, mint másoknál. A harmadik oka a borsodi számok növekedésének, hogy megyénkben nagyon sok a külföldi munkavállaló, akik hazaérkezve kockázatot jelentenek – nyilatkozta Révész János.

A Szent Ferenc és a Semmelweis Tagkórház szinte teljes egészében járványügyi feladatokat lát el. – A funkciók kilencven százalékát át kellett szervezni, részben intézményen belül. Ez tizennégy szervezeti ellátó egységet érint. Jelenleg nyolcszázötven ágyunkat szabadítottuk fel a két tagintézményben, intenzív ellátásában negyven működik, amelyet a hét közepén bővítünk hatvanra. A nem intenzív ágyakon középsúlyos vagy súlyos Covid-tünetekkel rendelkező beteget látunk el. Az ágykihasználtság jelenleg hetven és hetvenöt százalék között ingadozik – mondta a főigazgató, aki beszélt arról is, hogy mikor szükséges lélegeztető gépre tenni valakit. – Amennyiben a tüdő légzőfelülete olyan mértékben csökkent le, hogy ennek alapján a spontán légzés nem elégíti ki a szervezet oxigénigényét, akkor külső segítségre van szüksége. Ennek különböző fokozatai vannak: garatoxigént, maszkos oxigént vagy gépi lélegeztetést alkalmazunk. Jelen pillanatban a gépi lélegeztetéssel ellátott negyven intenzív ágyunk sem kihasznált – magyarázta.

A betegelégedettség meglehetősen tág fogalom, hiszen ez egy szubjektív érzés. – Ezt tizennégy részegységre bontjuk szakmailag: ilyen például a terápia távolsági elérhetősége, az intézményről kialakult általános kép, az általános bánásmód, az épület infrastrukturális megjelenése, a dolgozók öltözöttsége, a szakmai ellátás minősége. Fő célkitűzéseink közé tartozik, hogy szakmailag mindenki korrekt ellátást kapjon. Fontos még, hogy a terápia elérhetőségét biztosítsuk, annak ellenére is, ellátásokat kell átszerveznünk. Ha másképp nem, más intézmény kapja meg a feladatot, mint például a tüdőgyógyászati és a pszichiátriai ellátást teljes egészében. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinálja, és különösebben probléma nem volt – nyilatkozta Révész János.

A kórház vezetése kéri a betegek türelmét. – Nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy a telefonos elérhetőségeink nem megfelelőek. Létrehoztunk egy munkacsoportot, ami napi két órában tesztelte a kórház elérhetőségeit. Három kategóriát különböztetünk meg: a rendelési időben azonnal felvették a telefont, ami a mi méréseink szerint nyolcvanöt százalék, a megadott rendelési időben több hívásra ugyan, de felvették a telefont, ez tíz százalék, és öt százalék a sikertelen hívások aránya. A felméréseknek mindig következménye van: igyekszünk korrigálni a hibákat – mondta a főigazgató, aki szerint a social média területén megjelenő híradásokat két részre kell bontani. – Egyrészt spontán megjelenő írások, videók, fényképek, másrészt érdekcsoportok által irányítottak. Az intézményünk menedzsmentje mindenfajta párbeszédre, véleménycserére nyitott, ha ezt jogilag felelősségre vonható forrás kezdeményezi. Ha jó szándékot észlelünk, és a tények ellenőrizhetőek, akkor ezek mentén párbeszédet lehet indítani – összegezte.

A dolgozók átcsoportosítását nem tudják házon belül megoldani. – A kórházon belül a betegágyak mellett dolgozók létszáma megközelítőleg ezerhétszáz. Ebből egy nappali műszakban mintegy ezeregyszáz dolgozó áll munkába. Jelenleg háromszázan dolgoznak Covid-ellátásban a Semmelweis és Szent Ferenc Tagkórházban. Naponta kettőszáz-kettőszázötven dolgozónk van, aki Covid gyanús, vagy igazoltan pozitív. A kórházi körülmények között elszenvedett és rekonstruálható fertőzések aránya mindössze öt százalék, tehát külső megfertőződés. A kieső létszám meglehetősen magas. November elejével érkezett és a hét közepén érkezik még munkaerő-támogatás Mezőkövesdről, Mezőcsátról, Tiszaújvárosból és Szerencsről. Az első segítséghullám hatvan főt jelent, akiknek fel kell térképeznünk a képesítését, gyakorlati tudását és egészségügyi állapotát, így még nem tudom megmondani, hol látják majd el a feladatukat – mondta Révész János, aki a szövődményekkel kapcsolatban úgy véli, az orvosok most gyűjtenek tapasztalatot. – Más intézményvezetőkkel összefogva – a tervek szerint – elindítunk egy rehabilitációs programot, hogy a Covid-betegek esetében milyen populációnál, milyen kockázati tényezőnél milyen rehabilitációra lenne szükség. Mi is rendelkezünk három hellyel, ahol rehabilitációs ellátást tudunk biztosítani: Mezőkövesd, Szikszó és a Szent Ferenc lesz majd – mondta a főigazgató, aki azt javasolta: tartsuk be az óvintézkedéseket, a szociális érintkezéseket pedig minimalizáljuk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!