Ugrás a tartalomra

Trianon 100 - Lerakták a megye nemzeti összetartozás emlékművének alapkövét

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 04. csütörtök 23:28
Ünnepélyes keretek között tették le csütörtök délután Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművének alapkövét a megyeháza udvarán. 

Az alapkőletételen először Bánné dr. Gál Boglárka elnök mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott, az új emlékmű nem a trianoni tragédiát, hanem Magyarország és a magyar nép szétzilálhatatlan egységét, a nemzeti kollektivitás eszményét kívánja szimbolizálni.

- Száz éve Magyarország szétzilálására, eltiprására és feldarabolására tettek kísérletet, a világháború nyertes hatalmai. Családtagokat, rokonokat, barátokat, ismerősöket szakítottak el egymástól egy remény maradt csupán: a tudat, hogy mi magyarok bárhol a világon összetartozunk. Az elmúlt 100 év legfontosabb feladata pedig az volt, hogy ezt az érzést, generációról generációra átörökítsük az utánunk következőknek – mondta a megyei közgyűlés elnöke. 

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő Borsod-Abaúj-Zemplén veszteségeiről szólt: „Abaúj-Torna vármegye elvesztette székhelyét, Kassát, de elvették Zemplén vármegye kétharmadát is.” 

- Magyarországot el akarták pusztítani, ez azonban nem sikerült. Eleink a nehézségek ellenére is megtalálták azokat az eszközöket, melyek segítségével jövőt tudtak adni a magyaroknak határokon innen és túl. A trianoni békediktátum okozta sokk után megnyílt a lehetőség arra, hogy ez a maroknyi magyarság összefogjon és békésen építkezzen itt, Borsodban is. Ennek köszönhető, hogy Magyarország száz év múltán is itt van, magyar polgárok élnek határainkon innen és túl. Puszta jelenlétünkkel is üzenjünk mindenki számára, hogy nem csak voltunk, vagyunk is, leszünk is a Kárpát-medence népeivel együtt munkálkodó olyan nemzet, mely minden körülmények között felméri a helyes utat és vállalja a döntésének a következményeit. 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművét várhatóan szeptember 30-án adják át. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!