Ugrás a tartalomra

Tucatnyi Toldi vív meg egymással Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. október 25. hétfő 17:45
Miskolcra hozza a világ legerősebb „natúr” (értsd: teljesítményfokozókat nem használó) versenyzőit Magyarország örökös Toldi-bajnoka, Fekete László.

Az erősportoló a város polgármesterével tartott közös sajtótájékoztatón ismertette a részleteket hétfőn. Veres Pál azt mondta, nagy örömmel fogadta Fekete László megkeresését, azonnal rábólintott a kérésére, hogy Miskolc legyen a házigazdája egy ennyire rangos versenynek.

– A világ legerősebb embereinek követői most városunkra figyelnek majd, meg tudjuk mutatni értékeinket. De egyébként is kötelességünknek érezzük a sport minden formájának támogatását – hangsúlyozta a városvezető.

Öt kontinensről – Európán kívül Amerikából, Ázsiából, Afrikából és Ausztráliából – érkeznek erősemberek a Világ Natúr Legerősebb Embere Világ-bajnokságra, ahol tizennégy ország tizennégy versenyzője méri össze erejét, felkészültségét és tudását. Az öt versenyszám igazán látványos viadalt ígér a főszervező szerint.

Erőben nem lesz hiány. | Fotó: Beregi László

– Ide olyan sportemberek érkeznek, akiknek a teljesítménye előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akik teljesítményfokozókat használnak – fogalmazott Fekete László erősportoló, a „Magyarország Legerősebb Embere”, illetve a „Világ Legerősebb Embere” cím többszörös birtokosa.

Elmondta, hogy csak nemrégiben keresték meg a világszövetség részéről a rendezés miatt, így gyorsan találnia kellett egy rendezővárost – és ő azonnal Miskolcra gondolt.

– Régi álmom volt, hogy a borsodi megyeszékhelyen is népszerűsíthessük a sportágat, ez most végre valóra is vált, egy világversenynek ad otthont a város – fogalmazott.

A verseny november 6-án, délután 4 órakor kezdődik a Generali Arénában. Öt versenyszámban méretnek meg az indulók: előbb kőgolyókat emelnek időre, aztán egy több mint félmázsás gumiköpenyt kell négyszer átfordítani (szintén fontos az idő), majd egy 180 kilogrammos sziklát cipelnek majd 25 méteren keresztül a versenyzők. A negyedik versenyszámban egy 450 kilogrammos súlyt emelnek a nyakukba, és 20 métert teljesítenek vele, végül több mint kétmázsás súlyokkal lépcsőznek. Hazánkat Fekete László fia, Miklós képviseli majd.

– Úgy gondolom, hogy ő az egyetlen a világon, aki megdöntheti a 17 éves világcsúcsomat a kőgolyóemelésben. Bízom abban, hogy Miklós ott lesz a legjobb hat versenyző között – tekintett előre az erőemelő, aki azt is elmondta, lobbizik azért, hogy sportága bekerülhessen az olimpiai programba; ha 2024-ben még nem is, a következő világversenyen már reális esélyt lát erre.

További hírek

Olvasnivaló