Ugrás a tartalomra

Tudomány határok nélkül: nemzet(köz)i matekverseny Miskolcon

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. április 20. csütörtök 15:14
Miskolc rendezi a huszonkilencedik Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt. A négynapos megmérettetésen a tudományágat magas szinten művelő felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, partiumi, bánsági és délvidéki középiskolás tanulók vesznek részt.
Fotók: Mocsári László

A mezőny egy része legmegengedőbb kalkuláció szerint is épphogy csak világra jöhetett, amikor Miskolc utoljára az országhatárokon átívelő, „nemzet-közi” vetélkedőnek helyt adott – mindannak ugyanis tizennyolc esztendeje már. A harminckét éve kiötlött, nem akármilyen szám- és mértani találkát – évente váltakozva – hol a jelenlegi államhatárainkon belül, hol pedig az elcsatolt területeken tartják. Háromévnyi pandémiás kimaradást követően idén az anyaországon volt a sor, és lett volna a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumon. A dunántúli vármegyeszékhelyből azonban februárban érkezett a hír: elállnak a rendezéstől.

Így került bele az egyenletbe Miskolc, melynek polgármestere szerint nem volt kérdés, hogy megpróbálják a lehetetlent: átveszik a rendezés jogát. Mindehhez a házigazda szerepét ily módon elnyert Földes Ferenc Gimnázium – idézte fel annak egykori igazgatójaként és matekszakos tanáraként is Veres Pál – azonnali fogadókészséget mutatott, akárcsak a Miskolci Egyetem, mely egyebek mellett a diákok elszállásolását, élelmezését és utaztatását bonyolítja ezekben a napokban.

Sőt, elnyerték a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnökének, a miskolci középiskolához szintúgy kötődő Virág Barnabás támogatását is. A fentieken túl pedig a Neumann János Nonprofit Kft., a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány, a Domestore Kft., a Brand Visual Kft. és Bazin Levente, a város Köznevelési Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke is segítette, hogy az eltérő állampolgárságú, ám megegyező anyanyelvű és érdeklődésű diákok a „kockás” füzet felett összecsaphassanak.

A nagyszabású esemény fő célja a tehetséggondozás, a tudományos élet utánpótlásának támogatása. Mindemellett a rendezvény szándéka még a magyarságtudat erősítése, a magyar nyelvű oktatással kapcsolatos tapasztalatcsere, a szakmai és emberi kapcsolatok erősítése. Az elmúlt három évtizedben kialakított emberi és szakmai kapcsolatok a magyar nyelvű oktatási intézmények együttműködésének egyik biztos alapját képezik – derült ki Veres Pál köszöntőjéből.

A Földes több országos verseny otthona – a szervezési tapasztalatok és a rendelkezésre álló rövid idő miatt mégis nagy erőpróbát jelentett a szakmai és tartalmi elvárásoknak való megfelelés Fazekas Róbert szerint. Az intézményvezetője úgy értékelte, a nemes hagyomány folytatása érdekében mintaértékű összefogás született, melyben a földeses öregdiákok támogatása nem kevésbé jelentett hatalmas segítséget a szervezőknek.

A társszervező egyetem oktatási rektorhelyettese örömtelinek nevezte, hogy ilyen sok, a matematika iránt érdeklődő diákot láthatnak vendégül. Szilágyi Roland hangsúlyozta: a campus felfogása mentén nyitott ajtókkal várják azokat a középiskolás diákokat, akik a pályaválasztás előtt állva szeretnének betekintést nyerni egy-egy tudományos terület rejtelmeibe.

A négy napra Miskolcra érkező közel háromszáz középiskolás diák és tanár a versenyzés mellett bepillantást nyerhet a Miskolci Egyetem képzési rendjébe, bekapcsolódhatnak annak életébe, továbbá számos programon ismerkedhetnek városunk és vármegyénk történelmi és kulturális gazdagságával, természeti és épített értékeivel. A vasárnapig tartó versenyen a házigazda Földes mellett a Hermann Ottó Gimnázium tehetséges diákjai is részt vesznek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!