Ugrás a tartalomra

A tűzvész által pusztított Selmecbánya segítségére siet a Miskolci és a Soproni Egyetem

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. március 25. szombat 10:01
Közös adománygyűjtést indított a tűz által pusztított Selmecbánya javára a Selmecbányai Akadémia két utódintézménye, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem, az akció részleteit pénteken reggel jelentették be a miskolci intézmény főépületének üveg előcsarnokában.

Tűz pusztított a múlt héten Selmecbányán. Fotó: ujszo.com

Ahogyan az ismert, múlt szombaton hatalmas tűz pusztított az az UNESCO világörökségi listáján szereplő selmecbányai belvárosban. Az ujszo.com tudósítása szerint a tűz a történelmi városházától alig 40 méterre, a Szent Katalin-templommal szemközt álló Szerelembank (Banka lásky) nevű turisztikai látványosságnak otthont adó épületben keletkezett, majd az onnan emelkedő Szentháromság teret szegélyező műemlék épületek tetejére is átterjedt.

A legnagyobb kár a 15. században épült Berggericht (bányabíróság) épületében keletkezhetett, amely a Szlovák Bányászati Múzeum ásványtani kiállításának adott otthont. Egyes exponátumok még az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia tulajdonát képezték. A portál információi szerint a többszintes épület legkevesebb egyik felső emeletének födémje beszakadt, az ottlévő kiállításokat nem lehetett megmenteni. Csak a földszinten lévő időszaki kiállítást sikerült az épületből időben kihozni. Az épület statikája is megromolhatott, a múzeum igazgatósága szerint „végzetes károk keletkeztek”.

A Szlovák Központi Bányászati Levéltár lényegében megmenekült, teljesen leégett ugyanakkor az Eleuzina Kulturális Központ és a helyi művészeti alapiskola tetőszerkezete, egy pizzéria és további műemlék épületek.

Fotó: ujszo.com

Az anyagi kár milliós nagyságrendű, az eszmei kár felbecsülhetetlen. A helyreállítással kapcsolatban hatalmas nemzetközi összefogás, adománygyűjtés kezdődött, ehhez csatlakozik most a Selmeci Akadémia két utódintézménye – jelentette be Horváth Zita miskolci és Fábián Attila soproni rektor.

- „Ha Selmec hív, mi ott leszünk!” – így szól a régi selmeci nóta. Most valóban segítségre van szüksége a városnak, ezért is indítjuk a Soproni Egyetemmel közösen ezt az adománygyűjtési akciót. Én arra kérem hallgatóinkat, kollégáimat, sőt nemcsak őket, hanem mindenkit, aki hallja, látja, olvassa ezeket a szavakat, hogy a közzétett számlaszámon (lásd cikkünk végén) lehetőségükhöz mérten adjanak támogatást és segítség a bajba került Selmecbányát – mondta el a Miskolci Egyetem rektora.

Ha ön is segítene
A Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem közös adománygyűjtésének számlaszáma: 10102718-51382100-07005002
 

Horváth Zita szólt arról is, hogy a Miskolci Egyetem harmadik missziós tevékenységének egyébként is szerves része a segítségnyújtás: minden rászorulónak segítő kezet nyújtanak, legyen az hátrányos helyzetű ember, háborús menekült vagy éppen a campus szociálisan rászoruló hallgatója.

- Bár évtizedek óta külön városokban éljük az életünket, mi lélekben soha nem szakadtunk el egymástól, egy család vagyunk – tette hozzá Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora hozzátéve: ez éppen úgy igaz a Miskolci és a Soproni Egyetemre, mint a két intézményre és Selmecbányára, ahol jogelődjük 1735-ben megszületett. „E helyről kérem és hívom a magyar erdész társadalmat, faiparosokat, közgazdászokat, és mindazon jelenlegi és volt hallgatóinkat,akik a selmeci hagyományok szerint éltek és élnek, hogy csatlakozzanak a felhívásunkhoz” – zárta gondolatait.

Dojcsák Marcell, Horváth Zita és Fábián Attila. Fotó: Juhász Ákos

Dojcsák Marcell, a Műszsaki Föld-és  Környezettudományi Kar hallgatói önkormányzatának elnöke, szólt, aki kiemelte, ők is csatlakoznak az akcióhoz és a közeljövőben szakesélyt is fognak szervezni, melynek a teljes bevételét a selmecbányai károk helyreállítására fogják felajánlani.

Selmec a közös ős
A Miskolci és a Soproni egyetem egyaránt az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia utódintézménye. 1920-ban, a trianoni békeszerződés után Selmecbánya Csehszlovákia része lett, így az Akadémia költözni kényszerült. A hontalan iskolának Sopron adott helyet. 1949-ben aztán az országgyűlés elrendelte, a Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetem létrehozását, ami a Sopronból áttelepült Bánya- és Kohómérnöki Karból, valamint a frissen alapított Gépészmérnöki Karból állt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!