Ugrás a tartalomra

Úgy tűnik, a miskolci polgármester borára is rábukkantak az Avas oldalában

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. augusztus 04. csütörtök 09:10
Mintegy negyven tétel lötykölése és gargalizálása közepette választották meg a borbírák Miskolc Polgármesterének Borát. A pontokat az Avasi Bortanyában szerdán már kiosztották, az ünnepélyes eredményhirdetésre azonban augusztus második feléig várni kell. 
Fotó: Horváth Csongor

Mint arról korábban mi is írtunk: különleges megtiszteltetést érdemelhet ki a bükki borvidéken működő hegyközségek egyik nedűje, miután fehér, rozé, vörös és desszert bor kategóriában Miskolc Polgármesterének Borává válhatnak 2022-ben.

A kóstolás napján a verseny fővédnöke, Veres Pál polgármester a megjelent zsűritagok előtt felidézte: a bükkit a 19. század közepéig hazánk kiemelt borvidékei között tartották számon, azonban az ipari fejlődés évtizedeiben a kohászat csakhamar felszívta a szőlőmunkásokat, így a város területén található mintegy ezer pince a világháborúkat követően fokozatosan ment tönkre.

Miskolc városa a helyi törekvések erősítése érdekében a borvidék területén működő borászok és borászatok számára minden évben meg kívánja hirdetni a Miskolc Polgármesterének Bora elnevezésű borversenyt, melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést – a miskolciak és a minőségi borok kedvelői körében – a megtermelt és forgalmazott bükki borok iránt.

– Amikor a város vezetőjévé választottak, azt mondtam, próbáljunk határozottan és következetesen foglalkozni az Avassal. Ezért is neveztünk ki két hegygazdát. Egyikük az infrastruktúrával, a környezettel és az épített környezettel, míg másikuk a programokkal és a koordinációval foglalkozik – taglalta a díj „címszereplője”, aki megemlítette még a Fröccsfesztivált, az Avasi Kvaterkákat és a Borangolást is mint az avasi pincesorok fontos ünnepélyeit a naptárban. Utóbbi keretében idén is megválasztották Miskolc Város Borát.

Veres Pál egyúttal kitért a Horváth-tetőn heteken belül befejeződő munkálatokra, valamint a kilátó és a lépcsősorok felújítási terveire is, melyek a városrész turisztikai felvirágoztatásának alapjául szolgálhatnak majd.

Hunyadi Judit bízik abban, hogy a bükki borvidék összefogással fel fog támadni. – Igyekeztünk az ország minden részéről sommelier-ket hívni, nagyon patinás a zsűri. Méltán fogják kiérdemelni a címet azok a borok, amiket megválasztanak majd – fogalmazott a Miskolc és Környéke Hegyközség hegybírója, egyben a borverseny elnöke. 

Hagyományok, tervek, feltételek

A Bükki Vadas-Boros Napok egykor tradicionális nagy rendezvénye volt a városnak, amelyet szeptember első napjaiban, a Diósgyőri vár környezetében rendeztek meg. A kedvelt esemény újragondolása a vár átépítése miatt most nem lehetséges, de a bükki borvidéken szőlőtermelő és borkészítő gazdák, borászok és borászatok megismertetése fontos a városvezetésnek saját bevallása szerint. 

Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok korábban már lapunknak elmondta: hagyományteremtő szándékkal minden esztendőben szeretnék például megtartani a Bükki Borok Napját – elismerve ezzel a helyi szőlőtermesztők és borászok azon törekvését, amit a borvidék címének megtartása és elismertetése érdekében tesznek.

A nevezés ingyenes volt, azonban kizárólag a bükki borvidéken működő hegyközségek közigazgatási területén készült borok jelentkezhettek. A minta kereskedelmi forgalomban kapható palackos bor lehetett, és kritérium volt, hogy a nevezés napján a termelőnél álljon belőle rendelkezésre legalább 250 palack, amely rendelkezik érvényes forgalomba-hozatali engedéllyel.

Miután az önkormányzat és a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület meghirdette a Miskolc Polgármesterének Bora 2022 elnevezésű borversenyt, a kezdeményezéshez csatlakozott a Bogács Hegyközség, a Tibolddaróc-Kács Hegyközség, a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borokért Egyesület.

Az idén először az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan ünneplik a bükki borokat. Az eredményhirdetés és a díjátadó augusztus 19-én, a Bükki Borok Napján lesz, 18 órától, a Városház tér 8. előtti "borutcában".

További hírek

Olvasnivaló