Ugrás a tartalomra

Ugyanazzal a szívvel, határtalanul magyarok

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 13. szerda 19:50
Idén is meghirdette „Magyar vagyok… Határtalanul” című nemzetközi rajzpályázatát a Komlóstetői Általános Iskola. Közel 400 rajzot kaptak, ennek mintegy felét kiállították a Művészetek Háza galériájában. Félszáz alkotó pedig díjat is átvehetett a szerdai tárlatmegnyitón.

– Számomra fontos a magyarságunk megélése. Fiatal alkotóként azt mondom, éreznünk kell, hová is tartozunk, és büszkének kell lennünk arra, hogy magyarok és miskolciak vagyunk – fogalmaz érdeklődésünkre Gönczi Petra Virág, az Avasi Gimnázium 11. évfolyamos diákja, aki harmadik alkalommal vett részt a pályázaton, évről évre egyre nagyobb lelkesedéssel. Nem véletlen hát, hogy a Diósgyőri várat és Nagy Lajos királyt ábrázoló képét kiállították, és a szakmai zsűri tetszését is elnyerte az alkotás, Petra díjat vehetett át a tárlat megnyitóján.

Megtudjuk azt is a fiatal alkotótól, hogy Homonna György festőművész a felkészítő tanára, aki Petra szerint egyre nagyobb bizalommal tekint tanítványára. – Rendszeresen beadom a képeimet kiállításokra. Legutóbb például a Téli tárlaton szerepelt egy alkotásom, a felnőttek, köztük a mesterem képei között. Óriási megtiszteltetés ez számomra – teszi hozzá büszkén Petra.

Végh Csaba képgalériája

A „Magyar vagyok… Határtalanul” című rajzpályázat és kiállítás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére 22 évvel ezelőtt indult az akkori 40. Sz. Általános Iskolában, évről évre a március 15-i ünnepségek kísérője. Témájában kapcsolódik a korabeli magyar történelem helyszíneihez, eseményeihez, az akkor élt híres magyar emberekhez, népművészetünkhöz. A 2012/2013-as tanévtől szervezi a Komlóstetői Általános Iskola a rajzversenyt és a kiállítást, amit eredetileg miskolci iskoláknak hirdettek meg, de aztán idővel külhoni intézményeket is bevontak. A versenyt három korosztály (alsó és felső tagozat, valamint középiskola) számára írják ki, a pályázók szabadon választják ki a technikát, a lényeg: emlékeztessen a magyar történelem kiemelkedő eseményeire, az 1848/49-es szabadságharcra, és mindenre, ami csak a magyar néphez köthető (népi motívumok, mesék, hungaricumok…). A kiállítás már hetedik éve a Miskolc városi március 15-i ünnepségsorozat nyitórendezvénye.

Szendrei Gyula, a Komlóstetői Általános Iskola igazgatója ismertette, nagy örömükre szolgál, hogy minden évben rengeteg pályamunka érkezik be, idén közel 400 rajzot kaptak, 113-at külhonból, összesen 30 intézményből. A 202 kiállított képből mintegy félszázat díjazott a szakmai zsűri. A legjobbak részt vehetnek a rajzpályázat nemzetközi nyári alkotótáborában, a Komlóstetői Általános Iskolában – ismertette az igazgató, majd köszönetét fejezte ki a művésztanárok önzetlen segítségéért az alkotótáborban, a város önkormányzatának, Kriza Ákos polgármesternek, a kiállítás fővédnökének, Pfliegler Péter alpolgármesternek és a Miskolci Tankerületi Központnak pedig a kiállítás és a tábor lebonyolításához nyújtott támogatásért.

Alakszai Zoltán jegyző megnyitó beszédében úgy fogalmazott, annyira egyszerű kimondani azt, hogy „magyar vagyok”, ki többször, ki kevesebbszer meg is teszi – a pályázat és a kiállítás anyagát tekintve azonban „inspiráló látni, hogy általános és középiskolás gyerekek milyen sokszínűen fejezik ki ezt az egyszerű kijelentést”.

– Külön öröm, hogy Felvidékről és Délvidékről is érkeztek pályamunkák. Hiszen azt, hogy magyar vagyok, azon a vidéken is ugyanazzal a szívvel mondhatják ki magyar testvéreink. Nekünk pedig felelősségünk van abban, hogy ez az identitás erősödjön – hangsúlyozta, hozzátéve: a pályázat és kiállítás több mint két évtizede Miskolc egyik védjegyévé vált a március 15-i ünnep kapcsán.

A kiállítás egészen április 8-áig megtekinthető a Művészetek Háza galériájában.

Az iskola a pályázathoz kapcsolódóan működtet egy honlapot is (www.hatartalanul.hu), ahol megtekinthetők az eddigi kiállított alkotások, a díjátadóról készült képek, videók és egyéb anyagok.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!