Ugrás a tartalomra

Ügyességi feladatokban mérették meg magukat az ifjú kadétok Miskolcon

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 14:50
A vármegyei szintű akadályversenyre a Kadét Programban résztvevő iskolák csapatait hívták meg.
Osztie Tibor képgalériája

Az Andrássy Kadét Kupát a honvédelmi és hazafias nevelés szellemében rendezték meg. Célja, hogy erősítsék kadétjaikban a versenyszellemet, a kitartást, az összefogást, és a bajtársiasságot – mondta Juhász Zsuzsanna, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum kadét instruktora, a verseny főszervezője. A kadétok rajonganak a vetélkedőkért, legyen az akadályverseny, szellemi megmérettetés vagy e-sport. Azért szervezték meg a kupát, hogy lehetőségük legyen a fiataloknak megmérkőzni, egymást megismerni és játszani. 

Első alkalommal rendeztek vármegyei szintű kadét kupát és nagy büszkeség, hogy erre náluk került sor – emelte ki Ruszkai István Attila, az iskola igazgatója. A résztvevők között a Miskolci Szakképzési Centrum hét iskolája mellett további négy középiskola képviseltette magát. A miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium csapata, illetve a vármegyéből mezőkövesdi, ózdi és kazincbarcikai kadétok. 


Minden versenyre igaz, hogy nem az eredmény, legfőképpen a részvétel a fontos. Ez az alkalom kiváló lehetőség, hogy barátságok is szövődjenek a kadétok között – hangsúlyozta Molnár Péter. A Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója az ünnepélyes megnyitón a fiatalok figyelmet arra is felhívta, hogy a sportszerűség és egymás tisztelete mindenek előtt való. A Kadét Programot remek lehetőségnek nevezte, amely a test mellett a szellemet is edzi. 

Büszkék lehetnek arra a teljesítményre, munkára, amit a középiskolás fiatalok – kadétok -, a felkészítő tanárok, instruktor kollégák végeznek – hangoztatta Gulyás László alezredes, az Magyar Honvédség 10-es Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Ezzel nemcsak önmaguknak bizonyítanak, de iskolájuknak és hazájuknak is az érdekeit szolgálják. A Magyar Honvédség égisze alatt jelenleg kilencezer kadétos növendék van országosan. A 10-as Zászlóaljhoz 1400 kadét tartozik – jegyezte meg az alezredes. Ez is mutatja, mennyire sikeres a program, főleg ebben a vármegyében. 


A négy fős csapatoknak maximum 12 perc alatt kellett elvégezni az ügyességi feladatokat az állomásokon, ahol a legkülönfélébb akadályok vártak rájuk. Running Warriors, katonai akadálypálya, Blazepod, airsoft lövészet, íjászat, lézeres lövészet, valamint hadtörténeti teszt, evezőgép, „célba emelés”, továbbá fegyver szétszedése és összerakása is a kihívások között volt. 

A felkészülés során az eddigi tapasztalatokat vették alapul, hiszen már több alkalommal vettek részt hasonló versenyen és mindig sikeresek voltak – mondta Pócs Levente, az házigazda Andrássy csapatának tagja. Csapatszinten beosztották, ki melyik pályát teljesíti, aszerint ki miben a legjobb. Az erősségeiket vették számításba – hangsúlyozta a 12-ik osztályos diák. 

További hírek

Olvasnivaló